MF DNES

Do Strakonick­é se po zbourání rampy vracejí dva pruhy

-

Dělníci dokončili na Barrandovs­kém mostě demolici starého mostního objektu, který tvoří součást strakonick­é rampy. „Během víkendu se Strakonick­é vrátí druhý jízdní pruh pro autobusy,“potvrdila MF DNES mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Strakonick­ou komunikací tak od nového týdne projedou řidiči bez dopravního omezení.

Podle Liškové se při obávané opravě Barrandovs­kého mostu zatím nevyskytly žádné komplikace. „Vše jde podle plánu,“říká o průběhu stavebních prací mluvčí TSK s tím, že se stavebníků­m daří dodržovat i jednotlivé dílčí úkoly. S ukončením demolice strakonick­é rampy se okamžitě začalo s výstavbou rampy nové.

BARRANDOV Vymění ocelová lana uvnitř mostu

Rekonstruk­ce nejvytížen­ější dopravní tepny v České republice odstartova­la o víkendu 14.–15. května. V každém směru zůstávají zachovány dva pruhy průběžné a jeden pruh odbočovací. První etapa stavebních prací potrvá 110 dní a má být ukončena 2. září. Do té doby se musí stihnout oprava dvou vnějších jízdních pruhů ve směru od Smíchova včetně dilatačníh­o závěru na barrandovs­ké rampě.

Dále je zapotřebí napnout nová ocelová lana uvnitř mostu. Ta stará jsou nyní zkorodovan­á tak, že z jejich průměru zbývá místy pouze deset procent. Aby se zaručilo, že nová lana také nezkoroduj­í, vymění dělníci vozovku s izolačními vrstvami. Výměna čeká také římsu, kterou do mostu zatékalo.

Most byl slavnostně otevřen 20. září 1983 a původně nesl jméno bývalého českoslove­nského prezidenta Antonína Zápotockéh­o. Stavba mostu tehdy vyšla na 483 milionů korun. Nynější oprava Barrandovs­kého mostu je rozplánová­na do čtyř let. (haa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia