MF DNES

Vykácejí keře pro vznik stanového městečka

- — Ivo Horváth

Stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky vyroste na pozemcích České pošty v Malešicích v Praze 10. Výstavbě stanů však nyní brání vzrostlé keře, které bude nutné vykácet. Podle původního předpoklad­u měl magistrát žádat o povolení ke kácení Prahu 10. Ta přitom měla mít ze zákona třicet dní na vyřízení takové záležitost­i.

„Pan primátor v pátek vydal s okamžitou účinností krizové opatření ukládající povinnost k odstranění náletových keřů a k terénním úpravám na dotčených pozemcích,“

MALEŠICE

říká mluvčí magistrátu Vít Hofman. Stanové městečko by podle něj mělo být vybudováno co nejdříve. „Ale stále doufáme, že s ohledem na klesající počty příchozích uprchlíků nebudou nakonec stany muset být využity,“dodává mluvčí.

Čekání na povolení

Povolení ke kácení překvapilo starostku Prahy 10 Renatu Chmelovou (koalice Vlasta). „V pátek jsem se byla podívat na pozemek v Malešicích osobně. Zrovna tam probíhala koordinačn­í schůzka hasičů se zástupci krizového štábu. A tam mi potvrdili, že čekají na povolení, aby mohli s výstavbou začít,“říká Chmelová. Likvidaci porostu by měla zajistit Česká pošta. „Do práce se firma, kterou jsme vysoutěžil­i, pustí, jakmile obdržíme povolení. Předpoklád­áme, že práce zaberou jeden až dva dny,“říká mluvčí České počty Matyáš Vitík.

Praha 10 bude na postup kácení dohlížet. „Pokud k tomu opravdu dojde, budeme práce sledovat. Mimo jiné budeme požadovat, pokud se tam objeví hnízdění ptáků, aby o živočichy bylo postaráno. Keře nejspíš budou vymýceny až na kořeny a prostor bude vysypán kamennou drtí,“říká Chmelová.

Až stanové městečko doslouží, městská část prý dohlédne, aby se místo dostalo do původního stavu. Následně také bude muset být zajištěna náhradní výsadba.

Odvrácení ohrožení

Podle magistrátu má primátor pravomoc povolit kácení díky nouzovému stavu. „Primátor je společně s hejtmany za stavu nebezpečí nebo stavu nouze oprávněn nařídit bezodkladn­é provádění staveb, stavebních prací, terénních úprav nebo odstraňová­ní staveb či porostů za účelem zmírnění nebo odvrácení ohrožení vyplývajíc­ího z krizové situace,“vysvětluje mluvčí Prahy Vít Hofman.

Hasiči potvrdili, že se do výstavby stanového městečka pustí ihned, jakmile zmizí keře. „Je možné, že tam pak najedeme za pár hodin nebo hned další den,“doplnil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia