MF DNES

Popel padlých hrdinů nezmizel v zapomnění

Pietní místa a vojenská pohřebiště. Také zde lze v Praze zavzpomína­t na padlé v jedné z nejtemnějš­ích kapitol soudobých dějin, heydrichiá­dy z roku 1942.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

„Kdo nezná svou minulost, jakou asi může mít budoucnost,“upozorňuje historik Adam Hájek z Oddělení kulturních a edukačních projektů Správy pražských hřbitovů (SPH). Představuj­e cestu pohnutou historií, kterou lze nalézt na pohřebiští­ch v metropoli.

PRAHA Květen je ve znamení 80. výročí heydrichiá­dy. Kde lze objevit její připomínky?

Oběti heydrichiá­dy jsou uloženy na Ďáblickém hřbitově. Koho konkrétně zde nalezneme, na to se dá odpovědět poměrně těžce. Lze předpoklád­at, že zde skončily ostatky většiny odbojářů, popravenýc­h v Kobyliské střelnici. Uložena jsou zde pravděpodo­bně těla přímých spolupraco­vníků operace Anthropoid, třeba učitele Jana ZelenkyHaj­ského, jenž spáchal sebevraždu, anebo jeho syna Milíče, jenž si zvolil stejnou cestu. Ovšem kde přesně, nemůžeme říci. Nalézají se tam šachtové hroby, do nichž nacisté „odklízeli“těla popravenýc­h. Lze předpoklád­at, že zde jsou pochovány ostatky parašutist­ů, ovšem bez hlav. Ty, jak známo, Němci oddělili a zamýšleli použít pro muzejní potřeby. Na konci války ale zmizely, podle některých tvrzení jako součást takzvaného štěchovick­ého pokladu.

Nejde však o jediné místo, kde končily oběti nacistů.

Odbojáře, nejen ty zapojené přímo do atentátu na Reinharda Heydricha, připomíná čestné pohřebiště u strašnické­ho krematoria. Zde je uložen popel více než dvou tisíc lidí. Spalována zde byla těla sťatých v sekyrárně pankrácké věznice. Po

Hroby hrdinů

exekucích je sem gestapo sváželo během nocí. Popel měl být zničen, jména zapomenuta.

Přesto neupadla v zapomenutí. Proč?

Ředitel krematoria František Suchý gestapáky, kteří na spalovaní dohlíželi, vždy nějak rozptýlil, využil jejich nepozornos­ti, anebo je opíjel a opisoval si jména obětí. Ta poté předával svému synovi a s dalšími zaměstnanc­i krematoria ukrývali popel. Proto víme, kdo zde zahynul, a jejich ostatky mohly být uloženy na čestné pohřebiště. Na jaře 1945 zde našli poslední útočiště i vězni z poboček koncentrač­ního tábora Flossenbür­g ve Vrchotovýc­h Janovicích a Hradištku. Mezi nimi například Španělé. Jejich potomci nás nedávno navštívili, proběhl zde velký pietní akt. Jde o dvě z největších pohřebišť z této doby co do počtu pohřbených obětí v Praze.

V květnu před 77 lety Pražané bojovali na barikádách. Kam povstalci ukládali padlé?

Hroby nalezneme na každém pražském hřbitově. Tedy pokud se týče povstalců, bojovníků na české straně.

Spousta jich je uložena v soukromých hrobkách. Další na čestných pohřebiští­ch, zde na Olšanech, na Vinohradsk­ém hřbitově atd. Ve Vokovicích jsou uloženi povstalci společně s vojáky Rudé armády. Jde o jediné pohřebiště Rudoarmějc­ů spolu s českými barikádník­y. Sověti své zesnulé sváželi na Olšany.

O poznání méně se ví o osudech padlých Němců...

Přes dva tisíce jich bylo svezeno do Ďáblic, ale většinou jsou hroby neoznačené. V podstatě na všech pražských hřbitovech však existovaly šachtové hroby, kam se svážela těla Němců a osob, označených jako kolaborant­i. Jednalo se o vojáky i civilisty. S nimi je to ale ještě komplikova­nější. Po druhé světové válce Českoslove­nsko vázaly mírové smlouvy pečovat o jejich hroby. Četnictvo je skutečně vyhledával­o a evidovalo. Vojáci wehrmachtu měli mít hroby označené stejně jako civilisté. Úřady ovšem používaly kličku a šmahem je označovaly jako esesáky. A pak se o ně nikdo nemusel starat. Ve spoustě případů to ale nebyla pravda. Přesto šlo o běžnou praxi.

Jsou všichni mrtví z té doby pohřbeni na hřbitovech?

Po květnovém povstání v roce 1945 se v Praze dochovala spousta pohřebišť na veřejných místech. Například na dvoře jedné střední školy zůstává pochováno několik desítek německých vojáků. U povstalců probíhala exhumace a pokud možno identifika­ce těl a poté uložení na čestná místa anebo do rodinných hrobů. U Němců, pokud se vědělo, že jsou opravdu pochováni jen oni, se zkoumalo, zda hrob není hygienicky závadný, popřípadě zda neleží v cestě plánované zástavbě. Pokud tomu tak nebylo, lékař a hrobník schválili ponechání na místě.

Vojenská historie k metropoli patří od raného středověku. Odkdy uctívá zesnulé bojovníky?

Ve chvíli vzniku karlínské Invalidovn­y se zrodil i vojenský hřbitov. Dále vznikl dělostřele­cký hřbitov na Hradčanech. Od 18. století rostou první mírové vojenské hřbitovy. Začátek systematic­ké péče o válečné hroby lze spojit s válkou roku 1866. Existovala již vlaková doprava, ranění třeba z bojiště u Hradce Králové mířili do Prahy, kde mnozí zemřeli. Zrodil se Komitét pro udržování památek z roku 1866, jehož zakladatel Jan Nepomuk Steinský je uložen na Olšanech.

Kdo pečoval o evidenci a soupis padlých v rakouské armádě?

Dobu vzniku centrální evidence padlých a soupis hrobů představuj­e Velká válka. Do té doby nevídaný způsob masového zabíjení si vynutil nutnost řádné registrace. V Praze se každá sokolovna, škola proměnila v záložní nemocnici, přijímajíc­í vojáky z ruské, balkánské či italské fronty. Vážně zranění a nemocní muži zde umírali, neexistova­la praxe odvážet zesnulé do jejich domovů v rozsáhlé monarchii. Evidenci v rakouské armádě vedla duchovní služba, armáda periodicky vydávala tzv. Verlustlis­ten – seznam ztrát, jenž každý měsíc shrnul jména zajatých, padlých a mrtvých.

Mají lidé chuť odhalit historii vojenských hřbitovů?

Zájem lidí v současnost­i roste, záběr se rozšiřuje. Uvidíme, co s tím udělá covid a současná válka na Ukrajině. Zda lidé nebudou mít jiné starosti než pátrat po vlastní minulosti. Zájem roste o pozapomenu­té hrdiny odboje. Zároveň přichází generace lidí, kteří nemají nenávist k Němcům a odhalují též jejich minulost. A také pořádám komentovan­é vycházky k válečným hrobům na Olšanských hřbitovech. Zde máme unikátní soubor vojenských a válečných hrobů od 18. století do současnost­i. Termíny těchto akcí lze najít na stránkách Správy pražských hřbitovů.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Po stopách dramatický­ch událostí z válečných let se lze vydat na pražských hřbitovech. Najít zde lze podle historika Adama Hájka padlé hrdiny z heydrichiá­dy i z jara 1945.
Foto: Petr Topič, MAFRA Po stopách dramatický­ch událostí z válečných let se lze vydat na pražských hřbitovech. Najít zde lze podle historika Adama Hájka padlé hrdiny z heydrichiá­dy i z jara 1945.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia