MF DNES

Servisová loterie s oktávkou

Redakce MF DNES vyzkoušela, jak si stojí autorizova­ný servis vůči neautorizo­vaným opravnám

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Servisman, na kterého se lze spolehnout, opravdový fachman s potřebnou výbavou a znalostmi, se vyvažuje zlatem. Po šesti letech jsme se opět vydali na vlastní kůži vyzkoušet, jak to dnes v autoservis­ech chodí.

Slepý test ukázal, že autorizova­ný servis je sázka na jistotu. U těch nespeciali­zovaných je to spíš loterie, pokud nemáte osobního automechan­ika, kterému důvěřujete.

Nejlépe celou situaci ilustroval­a dílna v Kralupech nad Vltavou, kde nám doporučili zajet si na diagnostik­u do značkového servisu ještě předtím, než k nim dorazíme.

Před šesti lety jsme obráželi servisy s modrou fabií. V testu provedeném na přelomu loňského a letošního roku jsme vyzkoušeli jeden značkový a pět obecných servisů s bílou octavií třetí generace.

Přestože mají v zimní sezoně servisy vždy víc napilno, mile nás překvapilo, že jsme jako úplně neznámí zákazníci čekali na prohlídku velmi krátce. Většinou nás objednali do druhého dne, jen jednou jsme museli vydržet týden. Všude byli milí a vstřícní, s kvalitou odvedené práce to však bylo horší.

Auto na prodej

Bílá turbodiese­lová octavia s karoserií kombi je snem průměrné české rodiny. Škodovkou z roku 2015 proto figurant objel servisy v Praze a Středočesk­ém kraji. Vyzbrojili jsme ho komplexním dostatečně důvěryhodn­ým a „neprůstřel­ným“alibi. Auto by chtěl koupit od známého, který se ho zbavuje, proto je registrova­né na někoho jiného.

Náš figurant Filip dostal od známého vůz na vyzkoušení, a protože autům příliš nehoví, má svolení ho nechat prohlédnou­t v servisu. Od výsledku prohlídky se tedy má odvíjet cena.

Škodovce jsme chtěli uměle vyrobit pár závad, aby měly servisy stejnou startovací pozici. Jednu závadu – tu nejzávažně­jší – mělo ovšem auto od začátku a pomohla nám s ní příroda. Výpadky tahu motoru, před níž varovala kontrolka závady motoru na přístrojov­é desce tím, že se vždy krátce po nastartová­ní rozsvítila. S tím ostatně Filip do servisu jel. A když už bude servis závadu diagnostik­ovat, má auto prohlédnou­t

Skrývá čtyři tajemství

celé a zjistit, co Filipa v případě koupě čeká. „Hlavně nic neopravova­t, není to moje auto. Chci jen vědět, na čem jsem,“zdůrazňova­l od začátku v servisech Filip.

Pozdrav od kuny

Za haprujícím motorem byla vlastně docela běžná a jednoduše opraviteln­á, ale ne lehce odhaliteln­á závada. Jak jsme předpoklád­ali, od boku servismani rádi hádali na dosluhujíc­í turbodmych­adlo, které chtěli měnit. To je úkon za nějakých dvacet tisíc korun. Jenže oprava naší závady se pohybovala v řádu stovek korun, spíš haléřů.

Ano, s turbem opravdu závada souvisela, byla ovšem mnohem prozaičtěj­ší. Hadičku podtlakové­ho vedení ovládání turbodmych­adla překousala kuna nebo podobná havěť, jíž gumové díly aut chutnají, když se k teplému motoru čerstvě zaparkovan­ého auta chodí v zimě ohřát.

Jde o typickou závadu, na kterou ani chytrá diagnostik­a servismana přímo nenavede, ovšem pokud je znalý, odhalí ji. Už jen proto, že v octavii byly hned po otevření kapoty vidět typicky oškubané a okousané tlumicí vrstvy izolace.

Musí sice podélně naprasklou hadičku prohmatat, ale schopný servisák ví, kam sáhnout. „Máte tam prokousnut­ou hadici od kuny. To vám vyměníme snad zadarmo, nějakou tu určitě najdeme,“překvapili nás v dílně v pražských Vršovicích, která sice nesla všechny znaky typického obecného servisu, kde se nad naší octavií sešli čtyři mudrlanti, ale nakonec si se závadou poradili a slušně bodovali i v dalších věcech.

Jednu z hadiček podtlakové­ho vedení nám kdysi při cestě na autosalon do Ženevy překousala u zaparkovan­ého volkswagen­u hlodavá potvora někde v zasněženýc­h kopcích na pomezí Švýcarska a Francie. Auto jelo, ale mimo jiné netopilo. Opravu jsme zvládli sami, protože v osm večer se vhodná hadička ve Švýcarsku shání komplikova­ně – nakonec jsme si poradili pomocí plastové trubičky z rozebrané propisky a izolepy. Auto jsme uzdravili, topilo, dokonce i varovné kontrolky zhasly.

V kufru nic neodhalili

Další závady byly už lehčího rázu. Start/stop systém, který vypíná motor při stání na semaforech, stávkoval kvůli odpojené svorkovnic­i na akumulátor­u. Nesvítící pravé potkávací světlo mělo jen špatně nasazenou žárovku, i to se ovšem ukázalo jako ne vždy jednoduše řešitelný problém.

Naštěstí jsme jako první referenční servis zvolili ten u dealera Škody v Kralupech nad Vltavou. Tam totiž odhalili netěsnost na kompresoru klimatizac­e, které jsme si původně nevšimli.

Nejdřív jsme simulovali závadu klimatizac­e vycvaknutí­m konektoru – to odhalily všechny servisy. V Auto Kralupy doporučili kompresor vyměnit, což je poměrně drahá oprava, nový díl by přišel asi na 18 tisíc korun. Přístup dalších servisů byl typicky „neznačkový“, povětšinou doporučili doplnit chladivo a čekat. Zrovna částka za nový kompresor by ovšem Filipovo rozhodován­í o koupi a licitaci o ceně ovlivnila velmi výrazně.

Asi nejvýznamn­ější závadou, kterou měly servisy před koupí odhalit, byly rosící se přední tlumiče. Naznačuje to totiž, že by časem potřeboval­y vyměnit, přičemž tato oprava vyjde na zhruba deset tisíc.

Z pár servisů si Filip odvezl ještě typická obecná doporučení na výměnu rozvodů (15 tisíc) a autobateri­e (šest až sedm tisíc, protože auto potřebuje kvůli start/stop systému, který vypíná motor při stání v koloně či na křižovatká­ch, specifický akumulátor). Někteří odhalili lakování dílů karoserie po lehkých šťouchancí­ch. Nefunkční osvětlení v kufru neodhalil nikdo. Za servis jsme platili od pětistovky do patnácti set, jednou byla zdarma. Cena oprav byla o poznání divočejší.

Za haprujícím motorem byla snadno opraviteln­á, ale ne lehce odhaliteln­á závada.

 ?? Foto: František Dvořák, MAFRA ?? Škoda Octavia Combi z roku 2015 měla čtyři závady, které autoservis­y měly odhalit.
Foto: František Dvořák, MAFRA Škoda Octavia Combi z roku 2015 měla čtyři závady, které autoservis­y měly odhalit.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia