MF DNES

Salah vs. Benzema. Čas odplaty, ale i útok na Zlatý míč

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Nebyl to tehdy v květnu 2018 pro fotbalový Liverpool vůbec vydařený večer. Že prohrál s Realem Madrid finále Ligy mistrů, to by bolelo už samo o sobě. Ale ty okolnosti!

Brankář Karius vyrobil dvě šílené hrubky, které rozhodly o osudu zápasu a zničily mu slibně rozjetou kariéru. A střelec Mohamed Salah, na kterého se spoléhalo, pochodoval už po půlhodině do kabiny: v slzách bolesti i vzteku, protože mu stoper Ramos zákeřně vykloubil rameno.

O čtyři roky později si Salah do soupeře rýpl: „Vás jsem si ve finále přál. Přišel čas odplaty!“

Karim Benzema, tahoun Realu, mu na oplátku vzkazuje: „Možná si myslíš, že už jste vyhráli. Říkej si, co chceš.“

Repríza památného finále je na programu už dnes večer v Paříži, a pokud chcete tipovat, komu bude patřit hlavní role, sázka na dvojici Salah – Benzema by vás nemusela zklamat.

To na ně bude upřená největší pozornost, od nich se čeká, že zápas sezony rozseknou. A pozor, nepůjde „jen“o Ligu mistrů a stříbrný ušatý pohár, ale zřejmě i o Zlatý míč. Komu vyjde finále, ten se nejprestiž­nější individuál­ní fotbalové ceně hodně přiblíží. Nebo snad vidíte na obzoru jiné kandidáty? Benzema chytil ve čtyřiatřic­eti životní fazonu. Real dotáhl do finále skoro sám, v jedenácti zápasech Ligy mistrů zapsal patnáct gólů, dalších sedmadvace­t přidal ve španělské lize.

Salah s celkem jedenatřic­eti trefami lehce zaostává, ale když se mu povede revanš za rok 2018, může být pozlacená trofej jeho.

Ač jsou na první pohled rozdílní, najdete kromě gólů ještě pár věcí, které je spojují. Třeba africké kořeny: Salah je Egypťan, Benzema sice reprezentu­je Francii, ale jeho rodiče pocházejí z Alžírska. Také víru mají společnou, oba se řadí k hrdým muslimům.

Benzema se v dubnu kvůli ramadánu poctivě postil celý den před úvodním čtvrtfinál­e Ligy mistrů proti Chelsea, první sousto dal do úst až třináct minut před výkopem. Pak vyběhl na hřiště a hattrickem rozhodl o postupu. Salah zase po každém gólu poklekne a skloní hlavu k zemi, jako by chtěl políbit trávník. Ale: „Polibek to není, odříkávám krátkou modlitbu. Děkuji bohu za to, čeho jsem právě dosáhl.“Zatímco Salah se chová počestně na hřišti i v soukromí, Benzema si pokazil pověst, když se zapletl do podivné aféry. Kvůli vydírání spoluhráče Valbueny pět let nehrál za reprezenta­ci, až před rokem se vrátil. Teď má šanci si renomé zase o něco vylepšit, papírově mu v porovnání se Salahem leccos nahrává.

Třeba to, že góly střílí všemi způsoby, ze všech pozic. Salah se v naprosté většině případů trefuje silnou levačkou, zato Benzema pálí oběma nohama, hlavou, z dálky, z blízka, po standardká­ch. Navíc ho může hřát, že od konce devadesátý­ch let hrál Real finále Ligy mistrů sedmkrát... A pokaždé vyhrál! Naposledy právě v Kyjevě.

Liverpool – a Salaha obzvlášť – zase požene silná touha smazat trýznivé vzpomínky.

Co bude silnější?

 ?? ?? Karim Benzema
Karim Benzema
 ?? ?? Mohamed Salah
Mohamed Salah
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia