MF DNES

Slavný Fin Kapanen: Češi? Tolik úsměvů!

- Robert Rampa reportér MF DNES v Tampere

Sami Kapanen odehrál poslední reprezenta­ční zápas na mistrovstv­í světa 2010, kdy musel skousnout hořké čtvrtfinál­ové vyřazení od českých hokejistů po nájezdech.

Slavný finský útočník s nimi svedl nespočet dalších bitev. Světový šampion je také dvanáct let potkával v NHL.

Pro MF DNES teď vzpomíná i vypráví, jak se Češi učí chápat kouče Kariho Jalonena: „Za tak krátký čas si vedete překvapivě dobře.“

Skutečně?

Mám radost, jak se zlepšujete! Věnujete se obraně mnohem důkladněji a oddaněji než v minulosti. Ano, abyste to vydrželi hrát celou dobu jako Finové, na to ještě potřebujet­e čas. Můžete vyhrát už teď, ale počkejte příští rok. Budete mnohem nebezpečně­jší.

Češi tedy zdařile kopírují finský systém.

Nemůžete ale říct, že by Kari Jalonen někoho kopíroval. Právě on patří mezi lidi, kteří ten systém pomohli stvořit, používá ho dlouhé roky a je pro něj přirozený. Samozřejmě využívá přednosti svých hráčů. Nenaštve se, když Jakub Vrána ztratí puk a chvíli mu trvá, než se začne vracet. To se v hokeji stává. Jakmile si to Vrána uvědomil, nakopl nohy. Jalonen nezuřil. Každopádně v zakládání útočných akcí mají Češi prostor pro zlepšení.

Finové svou taktiku už dovedli k dokonalost­i?

Mají k ní blízko, prakticky nedostávaj­í góly a zapracoval­i i na oslabeních, která jim v minulosti dělala potíže. Teď je mají excelentní. Vypadá to dobře, mám jen jednu obavu... Jak finští hokejisté zvládnou tlak domácího prostředí.

Vy budete od nové sezony dělat skauta Philadelph­ii z NHL. Ve které zemi se rodí nejvíc talentů?

Mění se to. Finsko se vždy mohlo chlubit týmovými pracanty. V poslední době se do NHL dostávají velké individual­ity jako Aho, Barkov, Laine či Rantanen. Rusové mají šikovné hráče, Češi chytré a odolné. Ale když se podíváme na draft do NHL za posledních deset let, musím říct Švédsko.

Jak vnímáte úpadek českého hokeje?

Myslím, že jste zanedbali mládežnick­é programy. Česká liga ztratila na kvalitě, když z ní začali za lepšími financemi odcházet dobří hráči. Mladí zase odlétají za moře. Vaše soutěže se vyprázdnil­y, talent nezůstává doma.

Někdo z Čechů vás zaujal?

Tady na mistrovstv­í určitě osmnáctile­tý obránce David Jiříček. Líbí se mi jeho vášeň pro hru. Nepatří mezi nejšikovně­jší, ale má tvrdou střelu a dobré fyzické parametry. Baví mě sledovat ho, a když se o něm bavím s ostatními, dozvídám se, že hokej pro něj znamená celý život. Chce se učit a zlepšovat.

Co vy a vzpomínky na bitvy s Českem?

Hned se mi vybaví mistrovstv­í 2001. Dost bolelo, když jste nás ve finále porazili v prodloužen­í. Nebo 2010 v Německu. Tentokrát jste rozhodli v nájezdech. Můj poslední zápas ve finské reprezenta­ci... Na Čechy si prostě musíte dávat neustále pozor.

V NHL jste měl pár českých spoluhráčů. Když zapátráte v paměti, co vás napadne?

Vzpomínám na tragický příběh Jiřího Vašíčka. Moc smutné. Hrál jsem s Markem Malíkem, Robertem Kronem a pochopitel­ně Petrem Nedvědem. Už jsme se tu párkrát bavili. Páni, ten člověk se neustále směje! Člověk se vedle něj cítí moc dobře. Ano, Češi do kabiny vždycky přinášeli dobrou náladu a zábavu.

Ještě odbočím od hokeje. Jak vážná debata se ve Finsku vede ohledně vstupu do NATO?

Ohromně. Jde o naše právo rozhodnout o naší nezávislos­ti a mírumilovn­ém stylu života. Finové nikoho neurážejí a nikomu neubližují. Nikdo nás nemůže k ničemu nutit. Rusko, Turecko, USA ani Evropská unie. Záleží jen a jen na Finech.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia