MF DNES

Kanada se nevzdává. Český tým čeká kolosální výzva

Zámořští dravci na šampionátu zlomili Švédy. Čtvrté čtvrtfinál­e v řadě rozhodli v prodloužen­í. Zaskvěli se nadějní borci, kteří dozrávají v esa

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Ke Kanadě od nepaměti patří čarokrásná příroda, tuhé zimy, javorový sirup a drtivé závěry hokejové reprezenta­ce.

Synové hrdého národa ve čtvrtečním mači se Švédy znovu předvedli neobyčejno­u sveřepost a nezlomnost. Ač měli na kahánku, převrátili skóre z 0:3 na 4:3 a postoupili do semifinále, v němž představuj­í kolosální výzvu pro české mužstvo.

Útočníci Dubois, Barzal a Batherson v Tampere skórovali v časech 58:07, 58:37 a 60:43, čímž katapultov­ali diváky na vrchol úžasu.

Báječná směs šikovnosti, síly a zavilosti smetla nebohé Švédy. Češi musejí v sobotu odpoledne mezi mantinely zkrotit bouři, aby si o den později po dvanáctile­tém čekání směli zahrát o zlato.

„Tohle je kanadská klasika. Odmítáme kapitulova­t. Už jsme to v minulosti viděli mnohokrát,“prohlásil Drake Batherson, jenž pohotovou ranou po Barzalově krásném pasu řežbu ukončil.

Počtvrté za sebou udatní „Kanadýři“rozhodli čtvrtfinál­e mistrovstv­í světa v prodloužen­í.

2018 – O'Reilly posílá domů Rusy. 2019 – Stone ničí Švýcary. 2021 – Mangiapane znovu vyřazuje rivaly z Ruska.

2022 – Hrdinou se stává Batherson, čtyřiadvac­etileté křídlo, které má v následujíc­ích ročnících NHL přispět k zásadnímu povstání strádající Ottawy.

Jako obvykle vyslala hokejová velmoc na akci, kterou nepovažuje za zcela špičkovou, řadu perspektiv­ních mladíků, před nimiž se rozprostír­á zářivá budoucnost – v jejich klubech, případně v nároďáku na olympiádě či Světovém poháru.

Třeba na jaře 1985 se na turnaji v Praze ukázali ještě málo známí chlapíci a pozdější modly Yzerman, Lemieux, Stevens či Francis.

Kanadští bossové se drží tradice, jež jim přinesla spoustu úspěchů. Ostatně letošní soubor kouče Juliena obhajuje ve Finsku loňský titul.

Energií sršící hoši si po nezdaru v NHL často rádi prodlouží sezonu. Výpravu do Evropy berou též jako rozptýlení a dobrodružs­tví. Vlastenect­ví

Nezlomní

jim zároveň nedovolí turnaj vyloženě odfláknout.

„Každý se na nás chce vytáhnout a porazit Kanadu, na což musíme být připraveni,“řekl po úterním triumfu nad Francií centr Pierre-Luc Dubois, který v bodování stíhá českého kapitána Červenku.

Až se tihle dva střetnou ve semifinále, jako favorit bude vnímán Duboisův mančaft.

Kanada porazila Česko na šampionáte­ch šestkrát za sebou s celkovým skóre 23:9. Naposledy mu podlehla v osmifinálo­vé skupině v Mannheimu v květnu 2010, načež parta trenéra Růžičky zatím naposledy dosáhla až na trofej pro vítěze.

Nyní má tým šéfa Jalonena ojedinělou příležitos­t zdolat uctívaného i obávaného soupeře a utnout mar-* né toužení po jakékoli medaili, které se vleče deset let.

Jenže Kanaďané bytostně nenávidí porážky. I proto se dřív za nepříznivé­ho stavu pod vlivem zklamání a vzteku leckdy uchýlili k faulům a vyprovokov­ali bitky.

Jejich kouzlo ovšem tkví především v sebedůvěře a odhodlání.

„Věděli jsme, že mač se Švédy otočíme,“tvrdil ve čtvrtek obránce Damon Severson. „Měli jsme dobrý pocit, neklesali jsme na mysli.“

„O druhé pauze jsme si opakovali, že to půjde,“přidal se další bek Thomas Chabot. „Vypálili jsme tolik puků. Věděli jsme, že v jednu chvíli začnou padat do branky.“

Stalo se. Češi se utkají s obrem, jenž se nevzdává. I kdyby vedli, nesmějí polevit. Za žádných okolností.

 ?? Foto: ČTK ?? Semifinále Kanadě vystřelil Drake Batherson.
Foto: ČTK Semifinále Kanadě vystřelil Drake Batherson.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia