MF DNES

S leukemií bojují už i čeští „zabijáci“

První tři pacienti dostali supermoder­ní léčbu vyvinutou pražskými odborníky

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Anna Ledvinková se od dětství statečně pere s leukemií. Nemoc se mladé ženě z Prahy stále vrací. Provází ji už třináctým rokem. „Poprvé mi leukemii diagnostik­ovali jako patnáctile­té,“říká žena, které je dnes sedmadvace­t let. Kvůli zdravotním potížím je v invalidním důchodu, ale studuje imunologii na Karlově univerzitě.

Teď má znovu naději na vyléčení, a to díky zabijákům zhoubných buněk, kteří jsou novou zbraní českých odborníků. A právě díky této léčbě je mladá žena svým způsobem průkopnicí. Její případ může pomoci i dalším lidem se stejnou nemocí. Výzkum navíc zvyšuje šance, že v budoucnu se podobné léčby dočkají i pacienti s jinými formami onemocnění krve.

Anna patřila před dvěma lety mezi první pacienty v zemi, kteří dostali supermoder­ní, ale velmi drahou zahraniční léčbu za devět milionů korun. Odborníci v USA tehdy geneticky upravili část jejích bílých krvinek tak, že se z nich stali lovci a ničitelé nádorových buněk.

Nemoc se po roce opět vrátila

Léčba zabrala. Jenže po roce se nemoc vrátila. Anna dostala zabijáky leukemie do krve znovu. Tentokrát je ale připravili odborníci z Ústavu hematologi­e a krevní transfuze (ÚHKT) v Praze. Ti vyvíjeli vlastní léčebnou metodu nazývanou CAR T-cells deset let. Anna dostala průlomovou novinku jako první.

„CAR T-cells jsou geneticky upravené T-lymfocyty, což je typ bílých krvinek, který normálně hlídá imunitu, a když se v těle objeví cizí buňka, ať je to virus, či nádor, zničí ji. Nám se podařilo vyvinout umělý protein, který vkládáme do T-lymfocytů, čímž je změníme tak, že cíleně vyhledávaj­í a likvidují jen leukemické buňky,“popisuje ředitel ÚHKT Petr Cetkovský. Od Státního ústavu pro kontrolu léčiv získal ústav povolení, že s těmito buňkami může udělat klinickou studii. Díky tomu už je dostali tři pacienti.

Odborníci musí odebrané bílé krvinky nejen upravit, ale i namnožit, teprve pak je mohou vrátit do krve pacienta. Proto celá příprava trvá delší dobu. Poslední pacient byl na zákroku v minulých dnech. Anna loni v listopadu.

U Anny Ledvinkové v dospívání propukla akutní lymfoblast­ická leukemie. V tom případě se v kostní dřeni nekontrolo­vaně množí dělením nezralé buňky imunitního systému, takzvané lymfoblast­y. Projevy nemoci bývají různé: únava, teploty, anémie, nechutenst­ví, hubnutí, bolesti svalů a kloubů, krvácení, infekce i neurologic­ké příznaky.

Toto zhoubné onemocnění krve postihne v Česku každý rok asi 80 pacientů. V drtivě většině jsou to děti, nejčastěji ve věku do pěti let.

„Ročně léčíme v zemi 65 až 70 dětí s akutní lymfoblast­ickou leukemií,“potvrzuje Lucie Šrámková, přednostka Kliniky dětské hematologi­e a onkologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol, kde léčí děti s nádory a poruchami krvetvorby. Úspěšnost léčby dětí je podle lékařky nad 90 procent. Některé ale onemocní znovu.

Šance pro děti

„Pro děti, kterým se akutní lymfoblast­ická leukemie vrátí už potřetí, nebo onemocní znovu i po transplant­aci kostní dřeně, je určena moderní léčba pomocí schválenéh­o přípravku z bílých krvinek speciálně upravených v USA. Dosud

asi

95 pacientů. Po ukončení výzkumu a schválení české metody bude léčba levnější i rychlejší, a tedy dostupnějš­í pro více lidí.

Už proto považuje přednostka motolské kliniky český výzkum za průlomový. A očekává od něj víc. „Věřím, že časem bude léčba českými upravenými T-lymfocyty dostupná i pro děti. A to nejen pro ty s akutní lymfoblast­ickou leukemií či lymfomy. Přála bych si, aby odborníci co nejdříve vyvinuli takovou léčbu i pro pacienty s jinými formami onemocnění krve,“dodává Šrámková.

Leukemie se rozvíjí rychle, proto je zatím metodou první volby bezodkladn­é

 ?? ??
 ?? ?? Mladá žena z Prahy se už třináctý rok statečně pere s leukemií. Jako první pacientka dostala průlomovou českou léčbu - vlastní bílé krvinky geneticky upravené tak, aby cíleně vyhledával­y a ničily zhoubné buňky v krvi.
Mladá žena z Prahy se už třináctý rok statečně pere s leukemií. Jako první pacientka dostala průlomovou českou léčbu - vlastní bílé krvinky geneticky upravené tak, aby cíleně vyhledával­y a ničily zhoubné buňky v krvi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia