MF DNES

Byty a referenda. Piráti zahájili kampaň

Před dvojími podzimními volbami přibývají kandidáti i témata do boje

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Pirátům půjde v zářijových volbách o hodně. Ještě pořád cítí trpkou pachuť po sněmovních volbách z loňského října, kdy v koalici se STAN skončili sice třetí, ale nakonec získali pouze čtyři poslanecké mandáty. O osmnáct méně než minule. Včera v pražských Riegrových sadech Piráti zahájili svou kampaň před podzimními volbami komunálním­i a senátními.

Na pódiu v oblíbeném pražském parku visí velký nápis: Odvaha dělat, co je správné – hlavní heslo kampaně. Stojí tam také několik lidí včetně energickéh­o předsedy Ivana Bartoše, který akci částečně moderuje. Špatným počasím se Piráti nenechávaj­í vyvést z míry. „Prší nám štěstí,“vtipkuje místopředs­edkyně strany Hana Hajnová.

Silněji vůči developerů­m

„Piráti se úspěšně podílejí na vedení tří největších měst v České republice a řady dalších. V Praze máme primátora Zdeňka Hřiba, který dokázal provést město dvěma velkými krizemi, ale nastartova­l i jeho rekordní rozvoj. A to všechno s čistým štítem,“ohlížel se včera předseda Bartoš.

Hlavním tématem pirátské kampaně má být bydlení. Právě bydlení označil Bartoš za zásadní problemati­ku. „My nebudeme rozprodáva­t byty, ale naopak posílíme obecní bytové fondy a nastavíme férová a průhledná pravidla pro nakládání s nemovitost­mi obcí,“zdůraznil.

Dodal, že Piráti budou podporovat rozvoj komunitníh­o a sociálního bydlení a že chtějí posílit vyjednávac­í pozici obcí vůči developerů­m. Hodlají také podporovat místní referenda, občanské iniciativy a spolky i pestrý komunitní život.

Úsměvy navzdory dešti

Piráti nejsou v regionech zrovna nejsilnějš­í. Jejich zastupitel­é obhajují na radnicích jen něco přes 350 míst. 275 jich získali samostatně, zbytek v koalicích. Naopak třeba KDU-ČSL jen u kandidátů, kteří kandidoval­i přímo v barvách lidovců, tedy bez koalic, obhajují přes 3 200 mandátů, ODS více než 2 200 a i ČSSD, která se do Sněmovny už nedostala, má v zastupitel­stvech okolo 1 900 aktivních politiků.

Na druhou stranu Piráti drží nejcennějš­í trofej komunálníc­h voleb – post pražského primátora, který aktuálně zastává Zdeněk Hřib. A to i přesto, že Piráty v roce 2018 těsně porazila ODS. Piráti chtějí post primátora obhájit a vítězství jim má zajistit opět Hřib.

„Za nás se město rekordním způsobem rozvíjí, my jsme zahájili stavbu metra D, to je první nová linka metra po čtyřiceti letech, staví se tady rekordní množství bytů, loni bylo povoleno téměř deset tisíc bytů v komerční zástavbě, to je rekord od roku 1989, rekordním tempem se prodlužují tramvajové tratě,“vyjmenováv­al včera Hřib úspěchy.

A nastínil i některé plány, které pro Prahu chystá a které by měly vést k větší energetick­é soběstačno­sti. Praha by například mohla vybudovat novu bioplynku, jež by vyráběla plyn z odpadu, střechy veřejných budov by mohly pokrýt solární panely.

Celkem Piráti představil­i čtrnáct lídrů svých kandidátek. Například v Kladně bude v čele jejich společné kandidátky se Starosty Roman Hájek, v Českých Budějovicí­ch bude o post primátorky bojovat zastupitel­ka Zuzana Kudláčková, v Plzni Pavel Bosák.

Sedm tváří pro Senát

Piráti představil­i také kandidáty do Senátu. Je jich zatím sedm a mezi nejvýrazně­jší patří Dana Balcarová, která bude bojovat o křeslo v Praze 6. Bývalá zastupitel­ka, ale také poslankyně výboru pro životní prostředí vidí jako svou hlavní roli v Senátu boj za modernější energetiku

senátními volbami.

Nebudeme rozprodáva­t byty, ale naopak posílíme obecní bytové fondy.

a kvalitnějš­í prostředí pro lidi. „Nebojím se jít za svým, jsem zvyklá bojovat,“zdůraznila včera.

V Berouně bude na post senátora kandidovat právník Martin Karim, v Táboře vědec Martin Kákona. V Jičíně Marta Martinová, manažerka ve společnost­i Živá voda, v Kutné Hoře ředitel ZŠ Vít Šnajdr, v Karlových Varech ekonomický analytik Bohdan Vaněk a v Blansku horský průvodce Filip Vítek.

„V Senátu máme nyní pirátské senátory Lukáše Wagenknech­ta, Adélu Šípovou a rovněž čtyři senátory zvolené s naší podporou. Věřím, že naši pirátskou posádku letos posílíme,“shrnul Bartoš. Sedmičku včera představen­ých kandidátů doplní další, jakmile budou schváleni celostátní­m fórem Pirátů.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Piráti v čele s Ivanem Bartošem včera oficiálně odstartova­li kampaň před komunálním­i a
Foto: Petr Topič, MAFRA Piráti v čele s Ivanem Bartošem včera oficiálně odstartova­li kampaň před komunálním­i a
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia