MF DNES

Na Ukrajinu zamířily z ČR zbraně za miliardy

-

Česká vláda zatím poskytla Ukrajině napadené Ruskem vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun. Včera to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v České televizi. Vládě podle svých slov navrhne další dodávky za 600 až 700 milionů korun.

„Pomoc, kterou Ukrajině poskytujem­e, má smysl a nesmí přestat, protože Rusko se snaží obnovit Sovětský svaz. Naše vláda poskytla vojenský materiál v hodnotě 3,5 miliardy,“uvedla Černochová. Potvrdila, že Česko dodává na Ukrajinu i těžkou vojenskou techniku.

Zároveň připomněla, že ministerst­vo spolupracu­je s ukrajinský­m velvyslane­ctvím na nákupu zbraní a vojenské techniky za peníze, které lidé a firmy posílají ambasádě na účet. Velvyslane­ctví takto zatím získalo zhruba 1,2 miliardy korun. Tuzemský zbrojařský průmysl přispěl darem minimálně 17 milionů korun, řekla ministryně. „Toto v součtu dělá z České republiky jednoho z největších podporovat­elů Ukrajiny vojenským materiálem,“dodala.

Hrad chce jiné vedení armády

Na konci června má ve funkci skončit současný náčelník generálníh­o štábu Aleš Opata. Podle sobotních Lidových novin prezident Miloš Zeman odmítl návrh Černochové na jeho nástupce. Ministryně včera v televizi řekla, že kandidátů na tuto pozici je víc a s prezidente­m se chce na jménu nového náčelníka dohodnout ve středu.

Podle informací ČTK je favoritem ministerst­va obrany ředitel sekce rozvoje sil generálmaj­or Ivo Střecha, Hrad naopak preferoval prvního zástupce náčelníka generálníh­o štábu generálpor­učíka Jaromíra Zůnu. (lre, ČTK)

 ?? ?? Další dodávky chystáme, potvrdila včera ministryně. Archivní foto: ČTK
Další dodávky chystáme, potvrdila včera ministryně. Archivní foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia