MF DNES

Dveře z krabic od mléka a džusů

Firmy kvůli vysokým cenám materiálů sahají po náhradách. Některé jsou přitom slibné.

- Martina Riemlová redaktorka MF DNES

Nedostatek materiálů a růst jejich cen nutí firmy se rozhlížet po náhražkách. Dražší je dřevo, železo, sklo i obalové materiály. „V současné komplikova­né mezinárodn­í situaci, kdy není zcela jasné, zda a kdy se situace vrátí do normálu, si alternativ­ní materiály získávají stále větší pozornost,“uvádí Matúš Jaremko, šéf společnost­i Fiberox, která se zaměřuje na vývoj a výrobu výztuží z kompozitní­ch materiálů.

Jedním z podniků experiment­ujících s náhražkami je výrobce dveří a zárubní Sapeli, který aktuálně testuje jako materiál PET lahve, krabice od mléka i lněná vlákna. „Masivní materiály, ze kterých vyrábíme rámy dveří, podražily poměrně dost. V našem případě se to týká hlavně smrkového dřeva, které meziročně zdražilo zhruba o 40 procent. To se poté promítá do koncových cen produktů,“říká Petr Jíra, vedoucí marketingu a produktové­ho management­u v Sapeli.

„V první řadě tady byl covid. Trh byl takzvaně rozjetý ještě z předcovido­vé doby, poptávka po dřevěných materiálec­h byla velká a firmy nestíhaly dodávat. Poptávka převyšoval­a nabídku a došlo k určitému zdražování,“popisuje Jíra.

Další tlak na růst cen přinesla válka na Ukrajině, kterou Rusko vyvolalo hned po pandemii. „Hlavní exportéři dřeva jsou přitom z Ukrajiny, Běloruska a Ruska. A kromě toho zdražují energie. Dřevotřísk­a, která se používá jako výplňový materiál, je na energiích extrémně závislá. Dřevo se musí vytěžit, vysušit, rozemlít na štěpku, pomocí tepla a tlaku zalisovat,“vysvětluje.

Příliš drahé alternativ­y

Důležitou roli v rozhodnutí hledat náhradu za dřevo hraje i snaha o udržitelno­u výrobu. Proto mezi alternativ­y patří PET lahve či nápojové kartony.

„Plas má dobré protihluko­vé vlastnosti a je voděodolný. A například v hotelových koupelnách, kde se denně vytírá, jsou dveře poměrně dost namáhané, takže do takových prostor jsou plastové dveře ideální,“přibližuje Jíra.

Dveře z „petek“firma nyní testuje. „Je nutné pokračovat ve zkouškách, abychom si ověřili, zda materiál není příliš křehký a dveře například při otevírání či zavírání neprasknou. Je také třeba brát v úvahu, jak reagují na změnu teploty,“vyjmenováv­á Petr Jíra.

Problémem je však cena. Materiálu je potřeba poměrně hodně – pro jednu výplň dveří standardní velikosti je nutné použít zhruba pět set PET lahví. Největší překážkou v případě plastových dveří je však aktuálně cena. „Oproti běžným materiálům, které jsou na trhu, je cena výplní z PET lahví dvojnásobn­á,“přibližuje Jíra.

Cenově příznivějš­í by mohly být výplně z tetrapaku, tedy obalů od mléka nebo džusů. „Výsledný materiál je levnější ve srovnání s klasickými materiály,“říká.

„Desky jsou pevné, tvrdé, ale zároveň nejsou křehké. Materiál má velmi dobré protipožár­ní vlastnosti. Umím si představit, že by z něj v budoucnu mohly být celé dveře a nebude vůbec nutné používat dřevotřísk­u,“míní Jíra. I v případě tetrapaku je ovšem nejdřív potřeba dokončit testování.

O dva kroky dál je Sapeli v oblasti výroby dveří ze lněných vláken. „Jedny takové dveře už máme v nabídce. Lněná vlákna mají podobné

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ??
Foto: Petr Lemberk, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia