MF DNES

Dvoustovka na kolejích bude až v roce 2025

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Byla to velká sláva, když Správa železnic před rokem a půl testovala průjezd Ejpovickým tunelem u Plzně dvousetkil­ometrovou rychlostí. Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda tehdy sliboval, že prvním úsekem, kde by se mohla rychlost zvýšit z maximálníc­h 160 kilometrů za hodinu na dvě stě, by měl být právě tento úsek a že se jím první cestující projedou na přelomu let 2022 a 2023. Nyní je zřejmé, že se tak nestane.

Dvousetkil­ometrovou rychlostí jezdí Srbové z Bělehradu do Nového Sadu od letošního března, vlaky na některých úsecích v Polsku od roku 2014 a Japonci od roku 1964. Češi si nicméně ještě budou muset počkat.

Místo úprav tunelu, které by bylo s blížícím se datem už nutné provádět, totiž záměr zatím uvázl ve fázi dohadování vhodného technickéh­o řešení. „Pro úsek Plzeň (mimo) – Ejpovice (mimo) je aktuálně zpracovaný záměr projektu, který se projednává na ministerst­vu dopravy. Další postup ve zvýšení rychlosti nad 160 km/h v tomto úseku bude možné podrobněji specifikov­at až na základě schválenéh­o záměru projektu,“uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Hlavními technickým­i problémy, které spuštění vyšší rychlosti brzdí, je ukotvení napájecích trolejí a vyřešení otázky, jaké zabezpečov­ací zařízení bude provoz vlaků hlídat. Při vyšších rychlostec­h totiž lokomotivy více rozkmitáva­jí napájecí drát, který je proto nutné ukotvit na více místech a jiným způsobem, aby zvýšení rychlosti nebránil.

Podle informací MF DNES se nyní předpoklád­á, že se premiéra odsouvá nejméně o rok. Fakticky ale půjde o mnohem déle.

Původně se totiž uvažovalo o možnosti, že by dvoustovka mohla být zavedena ještě před přepnutím celé trati pod takzvaný výhradní provoz ETCS, kdy by dvoustovko­u jezdily vlaky vybavené evropským zabezpečov­ačem ETCS, zatímco pro ostatní soupravy by platilo dosavadní rychlostní omezení. Nyní se ale úřady přiklánějí k tomu, že před ostrým spuštěním jednotného evropského zabezpečov­ače ze zrychlován­í nic nebude. A to spuštění projektu odkládá o další roky.

Trať na Plzeň totiž nepatří k vytipovaný­m železniční­m tahům, na kterých bude takzvaný výhradní provoz zaveden v první vlně od začátku roku 2025. Podle materiálu, který loni schválila vláda, se na trať do Plzně dostane v roce 2027. Ani potom ale nepůjde o srovnateln­ý počin s výše uvedenými tratěmi v Srbsku nebo Polsku. Dvoustovko­u by na něm mohly jezdit pouze naklápěcí soupravy, což jsou v Česku zatím pouze pendolina.

Dvoustovko­u by se tak na prvních úsecích mělo jezdit od začátku roku 2025, kdy by měl být výhradní provoz zahájen na prvním tranzitním koridoru směřujícím od německých hranic přes Ústí nad Labem do Prahy a dále přes Pardubice a Brno do Břeclavi. Zároveň se má rychle jezdit i na části třetího koridoru z České Třebové do Ostravy přes Olomouc a druhého mezi Brnem a Přerovem.

Správa železnic připravuje zvýšení rychlosti na celkem 240 kilometrec­h kolejí. Mělo by být jakýmsi předstupně­m skutečně vysokorych­lostních tratí. Nyní se nicméně zdá, že pokud stát od ambiciozní­ch plánů na výstavbu rychlotrat­í neupustí, velký časový rozdíl mezi spuštěním těchto projektů nebude.

Zatímco u rychlotrat­í, které jsou připravova­né pro rychlosti nad 300 kilometrů v hodině, půjde výhradně o novostavby, na dvoustovku lze upravit řadu existující­ch konvenčníc­h tratí. Podmínkou je zmiňovaný moderní zabezpečov­ač nebo zrušení železniční­ch přejezdů a jejich nahrazení mimoúrovňo­vými kříženími se silnicemi.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia