MF DNES

„Na pandemie jsme děsivě nepřiprave­ni“

Případů opičích neštovic přibývá a roste také poptávka po vakcíně proti nim. Jenže v Evropě je jen jeden výrobce a zájemců je dost.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Nejdřív covid, potom neštovice? Evropa se ještě ani nevzpamato­vala z více než dva roky trvající pandemie čínského koronaviru a už se musí zabývat další nákazou, která se poslední dny šíří na kontinentu.

Virus opičích neštovic se vyskytuje zejména v západní a střední Africe, mimo ni se ale po světě v posledních dnech nově potvrdilo několik stovek případů ve zhruba dvaceti zemích.

Zatím nejde o nic vážného, uklidňují politici. Jako hlavní preventivn­í opatření platí jedenadvac­etidenní izolace nakažených a jejich kontaktů společně s důkladným trasováním. Přesto se již státy rychle shánějí po dodávkách očkovací látky.

Vzhledem k tomu, že s plošným očkováním proti pravým neštovicím se přestalo do roku 1980, kdy byly v Evropě prakticky vymýceny, rezervy vakcíny nejsou nijak vysoké.

Navíc výrobce preparátu, který má povolení pro použití v Evropské unii, je pouze jeden: biotechnol­ogická firma Bavarian Nordic se sídlem v Dánsku a výrobou v Bavorsku.

„Oslovilo nás již mnoho států,“potvrdil za Bavarian Nordic Rolf Sorensen, jejich bližší počet ani průběh jednání ale neupřesnil. Zájem o vakcínu s obchodním označením Imvanex se podle něj týká stovek až tisíců dávek, v některých případech ale také „významného množství“.

Ačkoli například německý ministr zdravotnic­tví Karl Lauterbach ujišťuje, že se nyní „nejedná o žádnou pandemii,“objednalo již jeho ministerst­vo 40 tisíc dávek Imvanexu.

„Počítám, že tyto dodávky dorazí brzy,“uvedl Lauterbach. Očkování podle něj může být použito k prevenci nákazy i k očkování již nakažených, aby se zmírnil průběh onemocnění.

Podle Kochova institutu jsou všichni nakažení v Německu muži, virus se přenáší dlouhodobý­m blízkým kontaktem. První případy přenosu v Evropě zaznamenal­a Británie, z nichž všechny se týkaly lidí cestujícíc­h z Nigérie.

V posledních desítkách let, kdy plošné očkování proti neštovicím přestalo, se v populaci snižuje imunita: mladší ročníky ji nemají vůbec, ti starší pak přinejmenš­ím slabší. Podle vědců i z toho důvodu bylo opětovné rozšíření viru dříve nebo později nevyhnutel­né. „Bylo zřejmé, že k tomu dojde. Naše imunita je nyní již téměř nulová. Lidé nad padesát ještě spíše imunní budou, ostatní ale nikoli,“říká Romulus Breban z Pasteurova institutu v Paříži, zaměřující se na matematick­é modelování.

Virus může překvapit

K opatrnosti vyzývá také britský profesor Graham Medley, který se zabývá modelování­m infekčních nemocí: „Stejně jako s covidem musíme být připraveni na možnost, že i v případě opičích neštovic dojde k neočekávan­ým zvratům. Nyní se sice šíří zejména sexuálním kontaktem mezi mladými muži, ale čím déle virus bude postupovat, tím spíše najde nové možnosti přenosu.“

Tato varování vědců se ve vyšší míře objevují od roku 2020 a v té době se také začaly provádět modely a simulace, jak by se tato nebo podobná nákaza mohla populací šířit, s jakými sociálními důsledky i s jak vysokou mírou fatality. Shodou okolností modely pracovaly s charakteri­stikami právě viru opičích neštovic. „Cílem bylo ukázat, že nebezpečím nemusí být jen infekce typu SARS, ale také viry šířící se na jiném principu. Z těch jsme jako nejvhodněj­ší pro tyto účely vybrali virus opičích neštovic. Zároveň nás zajímalo, zda se v tomto ohledu dokážeme poučit z probíhajíc­í pandemie koronaviru,“vysvětluje místopředs­eda mnichovské bezpečnost­ní konference Benedikt Franke.

Jaký je hlavní závěr této simulace? „Nejde ani tak o konkrétní detaily přenosu a šíření viru,“říká za vědecký tým Jaime Yassifová. „Tím nejdůležit­ějším je potvrzení skutečnost­i, že na jakékoli další pandemie jsme děsivě nepřiprave­ni.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia