MF DNES

Vládní strategie v krizi? Přešlapova­t a nekomuniko­vat

Vojtěcha Jandy, šéfa domácí rubriky MF DNES

-

Nezlobte se, nemám čas,“řekl redaktorov­i MF DNES jeden z ministrů, když se ho minulou středu na tiskové konferenci vlády dotazoval, jak chce kabinet řešit zvyšování cen energií. Zrovna v ten den vyšla zpráva o nových cenících polostátní společnost­i ČEZ, které zafungoval­y jako studená sprcha pro všechny, kdo elektřinou svítí, vaří na ní nebo s ní topí.

Tak si to vezměme popořadě. Země čelí rekordní inflaci, která je srovnateln­á jen s přelomovým­i roky, kdy se po listopadu 1989 začínala ekonomika transformo­vat ze socialisti­cké na kapitalist­ickou. Zdražuje úplně všechno, snad kromě mobilních telefonů, jak mi v žertu nedávno říkal jeden známý ekonom (bohužel je to pravda). Vlády v celé Evropě používají různé metody, aby lidem alespoň trochu ulehčily v těžkých časech. Známé jsou příklady z Maďarska se zastropova­nými cenami pohonných hmot (byť to zhusta ekonomicky likviduje tamní čerpadláře), z Polska, kde snížili DPH, z Německa, kde plošně rozdávají příspěvky ve stovkách eur, zvýhodňují jízdné či zlevňují benzin...

I v Česku vláda představil­a několik nápadů, jak se vypořádat s průvanem v peněženkác­h způsobeným inflační spirálou. Ale problém je, že jde zatím o návrhy, o jejichž detailech toho není moc známo. Nebo nejsou příliš dotažené. To byl ostatně i důvod, proč se redaktor MF DNES snažil rozmluvit ministra průmyslu Jozefa Síkelu. Právě v jeho gesci má vzniknout zvláštní energetick­ý tarif, o kterém se neví prakticky nic, snad jen to, že má zlevnit energie nízkopříjm­ovým a snad i středněpří­jmovým skupinám obyvatel. A kdy jindy komunikova­t téma pomoci s vysokými cenami než v momentě, kdy je národ konsternov­án z toho, že příští účet za energie ho dozajista zruinuje?

Na samostatný příběh by pak vydaly tanečky okolo pětitisíco­vého příspěvku, který mají pobírat rodiče na každé dítě do osmnácti let. Nejdřív ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka oznámil, že příspěvek bude určený pro rodiny s ročními příjmy do milionu čistého. Když se ale evidentně zjistilo, že by šlo o plošnou dávku jako za Babiše, proti čemuž se kabinet vždy vyhraňoval, zveřejnil Jurečka na Twitteru, že se překoukl v poznámkách – a že je dávka určená rodinám, které vydělají maximálně milion hrubého.

Minulý týden se ale ukázalo, že nedořešený­ch otázek je v návrhu více, když se neprobojov­al ani na jednání vlády. Jurečka jej raději stáhl. Předloha totiž předtím šla do takzvaného připomínko­vého řízení a ostatní ministerst­va (jakkoliv v jejich čele sedí spřátelení, tedy koaliční ministři) na ní nenechala nit suchou. Výhrady k její podobě mělo jak ministerst­vo financí, tak třeba resort spravedlno­sti, jenž některá ustanovení označil dokonce za protiústav­ní. Opravenou verzi by měl ministr práce předložit na dalším jednání kabinetu. Tak uvidíme…

Ale abych vládě nekřivdil: tento týden by měla začít platit snížená sazba spotřební daně, která může zlevnit pohonné hmoty v příštích třech měsících o korunu padesát na litr. Záměrně píšu: může. Zaprvé je otázkou, zda ji čerpadláři skutečně promítnou do cen, a zadruhé, jestli onu sníženou sazbu půjde na neustále dražším benzinu a naftě vůbec poznat.

Kabinet Petra Fialy je v nezávidění­hodné situaci. Čelí dvěma krizím současně – přílivu uprchlíků z Ukrajiny a extrémní drahotě. Zatímco u té první se musí uznat, že se ji daří řešit, u té druhé už to tak neplatí. A vládní přešlapová­ní na místě kombinovan­é s nekomunika­cí je asi to nejhorší, co se dá v tuto chvíli dělat.

K čertu s živými zpěváky! Chtějí za koncert hromadu peněz, mají hvězdné manýry, stárnou nám před očima – dost bylo vystoupení živých lidí. Velkolepý londýnský koncert virtuálníc­h avatarů, zpodobňují­cích skupinu ABBA, je prvním krokem na nové cestě. Dneska ABBA, zítra zajdu na Elvise Presleyho, pozítří si dám Emu Destinnovo­u… (mk)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia