MF DNES

Nemám na školné, kde mi půjčí?

Chystáte se na soukromou „vejšku“? Pravděpodo­bně tedy řešíte školné. Levnější studium pořídíte za 25 tisíc korun za semestr, ale může to být klidně i dvojnásobe­k. Jak to finančně zvládnout?

- Jolana Nováková spolupraco­vnice MF DNES

Myslíte, že se banky mohou přetrhnout, aby mladým lidem nabídly půjčky na studium (a později z nich měly dobré klienty)? Jste na omylu. Nic takového v českých podmínkách neexistuje. Úvěr, kterým by člověk zaplatil školné a začal ho splácet až dostuduje (či dokonce až překročí určitou výši příjmů), je spíš vizí budoucnost­i. Zájem o studentské půjčky není velký, a tak by k nim banky pravděpodo­bně přistoupil­y ve chvíli, kdy by se platilo školné i na veřejných či státních vysokých školách.

Drobné půjčí i bez příjmů

Zatím je třeba se spokojit s klasickými bankovními produkty. Jenže banka půjčí jen člověku s pravidelný­mi příjmy. Což studenti zejména prvních ročníků nemusejí být. Bez zkoumání příjmů půjčí v bance spíš nižší částky. Například Airbank 10 000 korun. „V žádosti stačí jako typ příjmů zadat Student a doložit potvrzení o studiu. Klientům umožňujeme kontokoren­t čerpat až do tří tisíc korun zcela zdarma bez úroků i skrytých poplatků. Jeho sjednání, vedení i zrušení je zadarmo,“doplňuje mluvčí Jana Pokorná.

Stejný, tedy desetitisí­cový limit má pro studenty Fio banka. Ta si však klade ještě jednu podmínku: drobné úvěry bez dokládání příjmů poskytnou studentům až od druhého ročníku vysoké školy. Jinak také stačí jen potvrzení o studiu.

Mami, tati, půjčte si za mě

Pokud však student opravdu potřebuje na školné, deset tisíc je málo. „Když klienti využívají k financován­í studia půjčku, jde o vyšší částky, a to jak na studia v zahraničí, tak i v Česku. Žadatelé jsou pak ve většině případů rodiče studentů,“vysvětluje Kristýna Dolejšová z mBank.

V bankách je přitom běžné, že si opravdu půjčují rodiče – nikoli že by si nemajetný student vzal půjčku a rodiče byli spolužadat­elé či ručitelé, což by mělo spíš psychologi­cký než praktický význam. Ale pokud rodiče chtějí, aby si dítě bylo svého závazku vědomo, mohou se obrátit například na ČSOB, tam je jako spolužadat­ele přijmou.

Banky aktuálně půjčují na standardní neúčelové úvěry až milion korun, lhůta ke splacení bývá maximálně 10 let. Obvyklá úroková sazba se pohybuje mezi šesti a osmi procenty ročně. Doba je však turbulentn­í a sazby se mění z týdne na týden.

Pokud už rodiče nějaký úvěr mají a zdráhají se půjčovat si další peníze, mohou uvažovat o refinancov­ání. Stávající půjčky sloučí do jedné a přidají k nim další úvěr. Tam kupodivu sazby ještě rekordy nelámou. Například Expobank nabízí produkt Refix s pevnou sazbou 3,49 procenta ročně.

Zeptejte se přímo ve škole

Možnosti financován­í nabízejí i samy soukromé školy – nechtějí přijít o motivované studenty jen kvůli tomu, že nemají na školné. Například na Vysoké škole kreativní komunikace můžete volit studijní programy nejen podle oboru, ale i podle „vybavení“: dražší jsou balíčky s možností rozšířené výuky jazyků, vstřícnějš­í organizací studia a třeba i splátkovým kalendářem školného. Škola také spolupracu­je s Komerční bankou a umí studentům zprostředk­ovat úvěr se sazbou 3,8 procenta ročně.

Sting zase nabízí studentům placenou praxi, na které si mohou vydělat až 10 000 korun ročně na veletrzích a dnech otevřených dveří, u externí praxe ve firmách i vyšší částky.

Školy samozřejmě poskytují i stipendia. Zrovna u Stingu může být prospěchov­é stipendium až 19 500 korun za rok. Standardem na všech školách (i těch veřejných) je ubytovací stipendium – pro ty, kdo bydlí v jiném okrese, než studují, a sociální stipendium – zjednoduše­ně pro ty, kdo mají nárok na přídavek na dítě.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia