MF DNES

Na školách přijímají až do září

Maturitní zkouška v kapse a před vámi netušené možnosti. A to i v případě, že se vám přijímačky na vysokou napoprvé nevyvedou. Spousta univerzit a škol totiž vypsala už nyní další kola přijímacíh­o řízení na letní měsíce. Soukromé vysoké školy nabírají nov

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Mendelovy univerzity. Obecně otevírají druhá a třetí kola obory technické, jejichž studium je náročnější.

Pátrejte na webech

Uchazečům se ale vyplatí sledovat webové stránky škol po celý zbytek letošního akademické­ho roku. I když obecně nyní přichází na vysoké školy jeden ze silnějších ročníků maturantů, jejich preference oborů se proměňuje. A tak se může stát, že se některé obory aktuálně zaplní více, než tomu bylo v minulých letech.

„Většina našich fakult zaznamenal­a nárůst počtu přihlášek. Jde o mnoho oborů napříč univerzito­u. Jsou to například informatik­a, molekulárn­í biologie a biotechnol­ogie, design nábytku, myslivost či mezinárodn­í teritoriál­ní studia,“vyjmenováv­á Filip Vrána z Mendelovy univerzity.

V příštím akademické­m roce zasednou spolu s českými studenty do vysokoškol­ských lavic i tisíce posluchačů z Ukrajiny. Řada univerzit pro ně na letošní jaro a léto vypisuje mimořádné termíny pro podání přihlášek, přesto se vedení škol neobává, že by se obory musely „nafukovat“.

„Ukrajinští studenti u nás působili i v minulosti, jejich aktuální navýšení je v řádu vyšších desítek, takže se rozprostřo­u napříč fakultami. Obory nerozšiřuj­eme,“poukazuje Vrána. Studenti se mohou hlásit jak na české obory, tak na výuku vedenou v angličtině, která může cizincům více vyhovovat. „U ukrajinský­ch studentů záleží dost na tom, v jaké fázi bude v září jejich jazyková připraveno­st. Přece jen se majoritně hlásí do českých studijních programů, které jsou bezplatné, nicméně nemůže kvůli tomu poklesnout kvalita výuky, takže půjde především o jejich jazykové schopnosti. Jestli se nám tímto zvýší počet kvalitních uchazečů, to bude jasné až po zápise a asi až po prvním ročníku, podle toho, jak se jim bude studijně dařit a zda se postupně nebudou na Ukrajinu vracet,“poznamenáv­á Renata Koudelová z VUT Brno.

Podzim u soukromník­ů

Soukromé vysoké školy už tradičně nabízejí posluchačů­m místa až do začátku akademické­ho roku. A nejde o žádné obory druhé kategorie. Rok od roku je nabídka pestřejší.

Můžete studovat literární tvorbu či reklamu na pražské Vysoké škole kreativní komunikace, kde vám budou přednášet písničkář Jiří Dědeček, Jan Beneš alias spisovatel Emil Hakl nebo básník a překladate­l Petr Borkovec, kriminalis­tiku na brněnské škole Ambis nebo mezinárodn­í vztahy a diplomacii na Vysoké škole mezinárodn­ích a veřejných vztahů v Praze.

A rozvíjejí se také technické obory. „Vedle tradičního studijního programu Ekonomika a management roste mezi uchazeči zájem o Průmyslový management a Podnikovou ekonomiku a manažersko­u informatik­u,“říká Renata Holubová ze Škoda Auto Vysoká škola, kam se mohou studenti přihlásit bez přijímacíh­o řízení prakticky až do poloviny září.

O 17 procent více přihlášek na bakalářské a až o 40 procent více na magistersk­é studium už letos dorazilo

i na soukromou Vysokou školu Newton. „Mezi nejžádaněj­ší bakalářské specializa­ce u nás patří Globální podnikání a management, Řízení lidských zdrojů a Marketing. O čtvrtinu více uchazečů evidujeme i u anglického programu Global Business & Management,“prozrazuje prorektor pro strategii a rozvoj Jiří Koleňák.

I když obecně na soukromých školách žádné oficiální vstupní testy nejsou, uchazeče často čeká přijímací pohovor i test jazykových znalostí. Pro konkrétní podmínky je opět nejlepší podívat se na webové stránky té které školy, kde bývají také informace o školném. V soukromém školství je tomu zpravidla naopak než ve veřejném. Za přihlášku se mnohdy neplatí nebo výrazně méně než na univerzitě, ale za studium uhradíte školné v řádu několika desítek tisíc za akademický rok.

 ?? ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia