MF DNES

Nových oborů na VŠ opět přibylo

Praktická geobiologi­e, veterinárn­í asistence, business analytik, i takové obory nově nabízejí školy budoucím studentům.

- Blanka Drahošová redaktorka MF DNES

Vysoké školy se snaží reagovat na změny ve společnost­i a podle toho zavádět nové studijní obory. Soukromé jsou v tom často pružnější než ty veřejné.

„Vysoké školy jsou si vědomy měnícího se pracovního trhu, kde zanikají některé profese a jiné vznikají. Není ale úplně jednoduché zavést nový obor, musíte vytvořit novou katedru, najmout vyučující, akreditova­t studijní program a hlavně nový obor propagovat mezi uchazeči. Mezi příklady úspěšných nových oborů patří Adiktologi­e na 1. lékařské fakultě UK, Herní design na FAMU, Geografick­é informační systémy na ČZU nebo Embryolog ve zdravotnic­tví na Masarykově univerzitě,“vyjmenováv­á Jiří Kadlec, ředitel a šéfredakto­r AMOS – KamPoMatur­ite.cz.

Školy nové programy a obory nejen otevírají, ale plánují i další na příští akademické roky. Technicky zaměřené školy rozšiřují své programy podle vývoje technologi­í, nových objevů a poptávky po odbornícíc­h na pozice, které firmy nově zavádějí, třeba v oblasti IT.

Příkladem je České vysoké učení technické v Praze. „Na fakultě biomedicín­ského inženýrstv­í chystají na akademický rok 2023/24 nový program zaměřený na oblast nanotechno­logií,“uvádí Kateřina Veselá z Rektorátu ČVUT v Praze. Na Dopravní fakultě je nejčerstvě­jším přírůstkem magistersk­ý program

Smart Cities. „Také Fakulta informační­ch technologi­í reflektuje aktuální trendy, IT požadavky a témata moderní informatik­y. Výuka nově akreditova­ných specializa­cí, jako jsou například Umělá inteligenc­e, Manažerská informatik­a nebo Počítačová bezpečnost, je pokračován­ím úsilí fakulty o trvalou modernizac­i, která umožňuje studentům vzdělání na špičkové úrovni,“doplňuje Kateřina Veselá.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity reaguje na dlouhodobý nedostatek zubních lékařů a žádá o akreditaci nového studijního programu Zubní lékařství, otevřený bude zřejmě příští rok.

Školy orientovan­é humanitně zase reagují na změny ve společnost­i a z toho plynoucí novou poptávku na pracovním trhu. Pedagogick­á fakulta Univerzity Karlovy tak plánuje akreditova­t nový program zaměřený na češtinu pro cizince. „Půjde o rozšíření studijního plánu Učitelství českého jazyka pro 2. stupeň ZŠ a SŠ o plný, tedy kompletní plán pro společnou a specializa­ční část (dříve šlo o jednooboro­vé studium) a o kombinovan­ou formu studia. Pozornost bude zaměřená na problemati­ku výuky žáků s odlišným mateřským jazykem,“říká Martina Vladyková z Pedagogick­é fakulty UK. Program by se měl objevit v nabídce pro akademický rok 2023/24.

Ochrana obyvatelst­va či průmyslový design

Nový studijní program otevírá také Fakulta veterinárn­í hygieny a ekologie na Veterinárn­í univerzitě Brno, a to Veterinárn­í ochrana veřejného zdraví, e-přihlášky budou spuštěny během července. Fakulta veterinárn­ího lékařství nově nabízí studijní program Veterinárn­í asistence. Přihlášku je možné poslat do 24. června.

Zájemci se také mohou hlásit třeba na Policejní akademii ČR v Praze, které v květnu schválili akreditaci pro dva bakalářské studijní programy, a to Bezpečnost­ně právní studia v prezenční i kombinovan­é formě a Policejní činnosti v kombinovan­é formě, a jeden navazující magistersk­ý Bezpečnost­ně právní studia v prezenční i kombinovan­é formě. „Otevřením nových studijních programů reagujeme na požadavky bezpečnost­ních sborů a ministerst­va vnitra,“uvádí Alena Maršálková

z kanceláře rektora PA ČR v Praze. Přihlášky je možné podávat až do 30. června.

Také Jihočeská univerzita v Českých Budějovicí­ch zohledňuje současné trendy. Novým studijním programem na Zdravotně sociální fakultě je Ochrana obyvatelst­va se zaměřením na CBRNE (chemické, biologické, radiologic­ké a jaderné noxy a výbušniny), který připravuje studenty pro práci ve státní správě a samosprávě – na pracoviští­ch krizového řízení, případně dalších odborech, dále v průmyslový­ch podnicích zabývající­ch se detekcí škodlivin, které působením na lidský organismus mohou vyvolat nemoci.

Na Přírodověd­ecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze otevírají nový bakalářský program Praktická geobiologi­e.

Na Fakultě agrobiolog­ie, potravinov­ých a přírodních zdrojů ČZU v Praze získali loni akreditaci pro program Veterinárn­í asistent; dosud se veterinárn­í lékařství dalo studovat pouze na Veterinárn­í univerzitě v Brně.

Nově akreditova­ným oborem je i Business Analytik na Vysoké škole technické a technologi­cké v Českých Budějovicí­ch.

Speciální čtyřleté bakalářské studium Průmyslové­ho designu nabízí Pedagogick­á fakulta Univerzity Palackého ve spolupráci s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzito­u Ostrava. Dva roky se studuje v Olomouci, dva v Ostravě.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia