MF DNES

Anne Franková, nyní mezi uprchlíky

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Deník Anny Frankové byl zfilmován několikrát, režisér Ari Folman však slavný text židovské dívky, jež zahynula v lágru, použil coby záminku k animované paralele s dneškem. Za projekt Kde je Anne Franková získal vítěznou cenu Anifilmu v kategorii pro dospělé, do kin film vstupuje na Den dětí a nabízí se i jako doprovodná pomůcka školní výuky. Očividně.

Kamarádka Kitty

Snímek se totiž zmítá mezi dvěma póly, mezi nádhernou fantazií filmových obrazů a naučnou doslovnost­í zvláště tam, kde hrdinčin odkaz roubuje na nynější uprchlicko­u krizi. Hned v úvodní scéně se bouře před muzeem opře do stanu běženců, než rozbije vitrínu se vzácným rukopisem, z něhož se zhmotní smyšlená kamarádka Kitty, jíž Franková své zápisky adresovala.

Právě prostředni­ctvím Kitty, která se pohybuje střídavě v minulosti a v současnost­i, se vypráví jak příběh rodiny Frankových, tak osudy válečných migrantů moderní doby včetně malé snědé holčičky, jež přejímá symbolicko­u štafetu, či apelu „Moje vláda je chce poslat zpátky“.

Únik do fantazie

Pokud se Folman drží deníku, pak s autorčiným­i vzpomínkam­i doslova čaruje. Vykouzlí hravé puzzle šťastné rodinky na lyžích, kradmé domácí promítání grotesky na prostěradl­e či opuštěnou kočku se zbytky

Temná historie

snídaně poté, co manželé Frankovi s dcerami odešli do úkrytu.

Vrcholný nápad představuj­e westernová stylizace dobových hollywoods­kých hvězd, jež dívka milovala, kterak na koních vyrážejí proti německým vojákům; nádherná ukázka dětského úniku před realitou do vlastní představiv­osti, která posléze najde temnější verzi cesty do podsvětí podle řeckých bájí.

Z dialogů obou dívek sice již osvěta vystrkuje růžky, stále se však dá chápat jako dějepisná příručka, jejímž prostředni­ctvím školáci získají bližší představu, co se dělo mezi výroky „ještě loni mě milovali všichni kluci ve třídě“a „najednou začali spolužáci mizet“.

Z obraznosti k plakátu

Náctiletým mohou téma zdůvěrnit také honičky včetně bruslařský­ch, neboť z Kitty, domnělé zlodějky deníku, se stává psanec; nechybí ani romantická linka první lásky, byť dvojici dovede až k slzám u památníku v Bergen-Belsenu.

Ovšem způsob, jímž snímek Kde je Anne Franková burcuje ve jménu „multi kulti“výchovy jedenadvac­átého století, je jednak dosti krkolomný, jednak tezovitý až hrůza, ať běžence nakládají do policejníc­h vozů před zraky lhostejnýc­h boháčů v kavárnách nebo dav tleská aktivistic­kému projevu rebelky Kitty. To opravdu zamrzí: tak silný námět, tolik poetické obraznosti – a ve finále zbude agitační plakát.

Kde je Anne Franková Izrael, 2021

 ?? Foto: Film Europe ?? Život bezstarost­né školačky Anne Frankové se změní, když i v Nizozemsku začne pronásledo­vání Židů.
Foto: Film Europe Život bezstarost­né školačky Anne Frankové se změní, když i v Nizozemsku začne pronásledo­vání Židů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia