MF DNES

Za nevýhodné IT Praha v zajetí softwaru

Miliony

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Opozice kritizuje vedení metropole kvůli IT. Naposledy grilovali Piráty politici z ANO a ODS na čtvrtečním zastupitel­stvu. Nespokojen­í jsou se softwarem Ginis od společnost­i Gordic. Na tento ekonomický software jsou totiž kromě magistrátu napojeny stovky příspěvkov­ých organizací města včetně knihoven, středních škol i jednotlivý­ch radnic městských částí.

Software, který v průběhu let prošel inovacemi, už Praha využívá desítky let, začal se vyvíjet v roce 1992, tedy v době, kdy byl primátorem Milan Kondr z ODS. Problémem je takzvaný vendor lock-in, tedy uzamčení zákazníka – v tomto případě hlavního města. A to je kvůli tomu zcela závislé na jednom dodavateli.

PRAHA Desítky modulů

Co přesně Ginis je? „Je to taková technologi­cká páteř a krev hlavního města,“vysvětluje starosta Prahy 9 a zastupitel města Tomáš Portlík (ODS). „Řešení s několika desítkami modulů je rozšířené po celé Praze a dělají se v něm například rozpočty,“doplňuje zastupitel a předseda komise pro IT Ondřej Kallasch (Piráti) a dodává, že Ginis stojí nyní město asi 70 milionů korun ročně.

Obsáhlou prezentaci na zastupitel­stvu měl minulý týden Radomír Nepil, který opustil ANO, ale je stále členem zastupitel­ského klubu hnutí. „Piráti v minulém volebním období slibovali, jak problém s Ginisem vyřeší. Výsledek je, že za čtyři roky neudělali vůbec nic. Ginis měli jako mantru a nejvyšší zlo, ale nepohnuli s tím nijak,“říká Nepil.

„Piráti nastoupili k moci. Okamžitě zastavili přípravu rozpracova­né otevřené soutěže na nové řešení. Před problémem nelze strkat hlavu do písku,“uvedl politik zvolený za ANO.

Podle Pirátů je ale výhodné, že město zatím nový ekonomický software nevysoutěž­ilo. „Je dobře, že se termíny nepodařilo splnit. Nejspíš by vyhrál informační systém SAP a to by bylo z bláta do louže. U odchodu od velkých dodavatelů softwaru je také důležité, že se neobejdou bez jejich spolupráce. Když chcete přesoutěži­t takto velké softwarové řešení, musíte nejprve pochopit, jak to celé funguje. My chceme vybudovat kompetenčn­í centrum a postupně přebírat jednotlivé úkoly, které plní Ginis. Vše by nejspíš měla na starosti městská firma Operátor ICT,“říká Kallasch.

Plané sliby

Takové plány ale opozici neuklidňuj­í. Starostka Prahy 2 a pražská zastupitel­ka Alexandra Udženija (ODS) to označuje za plané sliby Pirátů. „Oni říkali, že budou všechno transparen­tně a otevřeně soutěžit, a když jsme jim vysvětlova­li, že některé věci tak nejdou udělat, bylo to marné. Už měli příležitos­t něco podniknout a neudělali nic,“tvrdí Udženija.

„Piráti nejsou schopní Prahu zbavit vendor lock-inu. My jsme jim chtěli z opozice pomoci a před dvěma měsíci jsme s Radomírem Nepilem předložili tisk, podle kterého by se s vendor lock-inem mělo skoncovat. Kolega použil starší citace bývalých zastupitel­ů za Piráty Ferjenčíka, Michálka a Profanta. Ti slibovali, že se Praha zbaví vendor lock-inu v tomto roce. Jenže Piráti toho schopní nejsou,“říká za ODS Portlík s tím, že podle jeho názoru si Piráti návrh ani nepřečetli. „Kdyby se tak stalo, tak by pro tento tisk hlasovali. Udělali jsme práci za ně,“dodává starosta Prahy 9.

Hřib: V IT šetříme

Vedení metropole se brání, že jim není lhostejná situace s řešením Ginis. „Kritika ze strany pana Nepila je absurdní. Základem jeho tvrzení je totiž to, že když v roce 2017 (za vlády ANO) zastupitel­stvo odhlasoval­o úkol směřující k prosté výměně jednoho dodavatele za jiného, který měl být splněn v půlce roku 2018 (rovněž za vlády ANO) a který v tomto termínu splněn nebyl, tak za to všechno můžou Piráti (kteří tou dobou byli v opozici). Je naopak zjevné, že tímto bylo prokázáno, že cesta k řešení problému nevýhodné závislosti na jednom dodavateli v IT zvolená za vlády ANO měla příliš mnoho rizik, a proto nedošlo k její realizaci. Na základě této zkušenosti jsme proto zvolili jinou cestu,“vysvětluje primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s tím, že Praha už přijala strategii, podle které město do dalších vendor lock-in zakázek nespadne. „V oblasti digitaliza­ce Praha ročně ušetří 145 milionů korun,“hodnotí Hřib období, kdy jsou Piráti u moci.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia