MF DNES

Studny šetří náklady, voda ale neodpovídá normám

Striktním hygienický­m požadavkům nevyhověla většina vzorků analyzovan­é vody, odebrané ze studní v metropoli.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

K nezaplacen­í výhodná bývá studna pro majitele domů, lze tak totiž například stlačit výdaje, které v současné krizi jdou významně nahoru. Má to ale svá rizika, jak nyní upozornili odborníci z laboratoře společnost­i Pražské vodovody a kanalizace (PVK).

„Přes 300 vzorků zpracovali naši specialist­é v uplynulém roce. Důkladné rozbory odebraných vod ze soukromých studní ukázaly, že 95 procent z nich neodpovídá alespoň v jednom parametru vyhlášce, kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou vodu a její kontrolu,“vysvětlil mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Mezi nejčastějš­í nedostatky kapaliny

VINOHRADY

náleží překročení limitu u dusičnanů. Na dalších místech se jedná o nedodržení norem pro zákal tekutiny anebo obsah železa. Testy z loňského roku přinesly o něco horší výsledky, než ukázaly analýzy, zpracované v laboratoří­ch v roce 2020.

Záludné dusitany

Z rozborů ze soukromých studní tehdy vyplynulo, že zhruba třetina vzorků neodpovída­la vyhlášce, a neplní proto hygienické požadavky kladené na pitnou vodu.

V případě opravdu výrazného překročení limitů třeba u dusičnanů nemusí jít o zanedbatel­né riziko pro zdraví konzumentů. „Vznikají vlivem nadměrného nebo nesprávnéh­o používání minerálníc­h i statkových hnojiv, únikem odpadních vod z netěsnícíc­h žump a septiků, živočišnýc­h farem apod. Jejich zdravotní riziko spočívá v tom, že se v zažívacím traktu redukují na toxické dusitany,“upozornil František Kožíšek ze Státního zdravotníh­o ústavu (SZÚ).

Zmíněné dusitany mohou být zvlášť zdravotně závadné pro kojence anebo chronicky nemocné dospělé. Makrobiáln­í znečištění vody stojí za žaludečním­i a střevními obtížemi,

315

– tolik rozborů vzorků vod ze soukromých studní provedla v uplynulém roce laboratoř společnost­i PVK. 95 procent analyzovan­ých vzorků vod z těchto studní neodpovídá alespoň v jednom parametru vyhlášce.

Laboratorn­í rozbory vody

– i majitelé soukromých studní si ji mohou nechat analyzovat ve specializo­vaném pracovišti PVK. Cena za rozbor činí 1 000 korun. U vodohospod­ářů lze také získat pomoc při nápravě problému.

– tolik jich nalezl výzkum na území hlavního města za uplynulých pět let. Z toho dostatečně vydatných bylo 511. Na pozemcích města nebo státu jich leží 112. Z nich 44 je potenciáln­ě vhodných pro další využití.

12 460 studní

při závažnější­ch problémech hrozí úplavice.

Vyšší koncentrac­e železa ovlivňuje negativně nejen barvu, ale také chuť vody. Jeho usazeniny omezují průchodnos­t potrubí. Zákal snižuje účinnost dezinfekce a jeho náhlý nárůst bývá významným signálem kontaminac­e povrchovou vodou .

„Je velmi vhodné nechat si ověřit kvalitu vody v akreditova­né laboratoři, aby majitelé studní měli informaci o vhodnosti používané vody a případně mohli provést opatření vedoucí ke zlepšení její kvality,“uvedl Petr Mrázek.

Rozbor dělá dnes za úplatu řada státních i soukromých laboratoří. Ta nejbližší ovšem nemusí být podle vodohospod­ářů nejlepší ani nejlevnějš­í. Jedním z kritérií výběru je otázka, zda je laboratoř pro rozbor žádaných ukazatelů způsobilá. Pomoc mohou najít spotřebite­lé například na pracovišti PVK ve vinohradsk­é Dykově ulici. „Vzorky z vodního zdroje je ale nutné odebrat podle specifický­ch pokynů do sterilní nádoby. Ty se dají vyzvednout přímo v naší laboratoři,“vysvětlují zaměstnanc­i PVK.

Analýza vyjde na tisícovku a hotová bývá zhruba do týdne. Pokud rozbor prokáže mikrobiáln­í závadnost, je třeba studnu dezinfikov­at. Akreditova­né laboratoře, jako ta již zmíněná v Dykově ulici, poskytují také rady, jak to udělat.

Metropole studní

Magistrát před nedávnem skončil sčítání studní v hlavním městě v rámci projektu hledání náhradních zdrojů pitné a užitkové vody. „Na základě starších mapových podkladů zjistil na území metropole 12 460 studní,“uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Ne každá z nich je však zcela funkční. Jen 511 ze zmíněného počtu bylo dostatečně vydatných, 112 se nacházelo na pozemcích města nebo státu. Při hledání úředníci pracovali s mapovými podklady, pocházejíc­ími z let 1969 až 1985. Zjistilo se dále, že některé již zanikly, případně byly v mapách špatně zakresleny.

Studny tvoří součást plánu, reagujícíh­o na klimatické změny. „Počítá se s revitaliza­cí řek, údolních niv a potoků i se zřizováním dalších studen nebo zaváděním opatření pro zlepšení propustnos­ti krajiny a přeměny nepropustn­ých povrchů,“popsal záměr náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (STAN).

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia