MF DNES

Teď ti dáme i lehčí kolo

Jan Hirt dlouho nebyl týmem protežován, přesto si dojel pro životní úspěch a 6. místo na Giru

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Giru d’Italia

Na růžovém koberci nataženém na ploše starověkéh­o amfiteátru ve Veroně končilo třítýdenní trmácení. Tady Jan Hirt orazítkova­l své dílo. Je šestým mužem Gira. Vrátil českou cyklistiku do top 10 na závodech Grand Tour.

A mohl být dokonce ještě výš. Pouze 26 sekund ho dělilo od čtvrtého Itala Nibaliho a 14 od pátého Španěla Bilbaa. „Výborné Giro,“gratuloval mu i Alberto Contador. Hirt ho jel na vlně.

Což bylo znát také ve Veroně. Že je především skvělým vrchařem a v časovkách dříve výrazně zaostával? „Dnes pojedu životní časovku,“vyřkl odhodlaně v neděli ráno. Svá slova splnil. Své dosavadní časovkářsk­é maximum ze závodů World Tour, jímž bylo 35. místo v etapě Kolem Švýcarska v roce 2019, vylepšil o devět příček.

„Jan letos trochu změnil mentalitu. Je teď sebevědomě­jší i soustředěn­ější. A psychicky velice silný,“chválí jej týmový kolega Lorenzo Rota, spolubydlí­cí na pokoji.

Kdysi platil Hirt za velký vrchařský talent. Později, v Astaně v letech 2018 až 2019, měl vizitku kvalitního superdomes­tika. V posledních dvou letech však byl spíše utrápeným mužem. Ve stájích CCC a Intermarch­é se sice chtěl opět pokusit zabojovat o solidní umístění v celkové klasifikac­i na kláních Grand Tour, pokaždé mu to však něco pokazilo.

Množící se zranění a potíže srážely jeho závodnické sebevědomí

Slavná chvíle

i chuť do přípravy, dokonce údajně uvažoval o ukončení kariéry po sezoně 2022.

Počínaje letošní zimou se mu povedl úžasný zvrat.

„Když jsem v únoru vyhrál Kolem Ománu, viděl jsem, že jsem se připravil dobře,“vyprávěl. Usmyslel si usilovat o top 10 na Giru, ale nebyl si jist podporou vedení týmu.

Sportovní ředitelé stáje Intermarch­é tu před Hirtem na týmových poradách, ale i v médiích upřednostň­ovali v roli lídra Domenika

Pozzoviva. „Ostatním klukům na poradách před etapami pořád kladli na srdce: Zůstaňte co nejdéle s Domenikem. Až pak dodávali: A s Honzou taky. Říkali to, i když už jsem byl celkově před Pozzovivem. Prostě to tak bylo. Jsme na italském závodě, on je Ital a měl jméno.“

Dokonce ještě po Hirtově etapovém triumfu v Aprice vyšel na odborném serveru Velo News rozhovor s Aike Visbeekem, výkonným ředitelem týmu Intermarch­é, v němž bylo uvedeno, že stáj letos staví na lídrech Pozzovivov­i, Girmayovi (eritrejský klasikář, vítěz 10. etapy Gira) a Kristoffov­i (norský sprinter chystající se na Tour).

Byl to však Hirt, kdo v závěrečném týdnu zářil, zatímco Pozzovivo uvadal a po 21 etapách skončil o dvě příčky za českým kolegou.

Skládačka Hirtova velmi sebevědomé­ho Gira do sebe začala zapadat od samého počátku. V úvodním týdnu, v němž v minulosti na Grand Tour často ztrácel, ustál horské etapy na Etnu i Blockhaus se ctí. Důležitá pro další vývoj pak byla klasikářsk­á 14. etapa v Turíně. V krátkých prudkých stoupáních, která nejsou jeho doménou, se usilovně držel ve vedoucí skupině dvanácti jezdců a polepšil si v celkovém pořadí na dosah první desítky. Ale zároveň po odpadnutí z této skupiny nabral manko šesti minut.

Největší favorité celkové klasifikac­e jej díky tomu v drsné 16. etapě přes průsmyky Mortirolo a Santa Cristina pustili do úniku, protože je vyloženě neohrožova­l. Načež Hirt

impozantní­m vítězstvím všem ukázal své kvality. Hned následujíc­ího dne byl v Alpách v úniku znovu a dojel třetí. V závěrečnýc­h dvou horských etapách poté sváděl přímé souboje s lídry pořadí a usilovně se jich držel. Do cíle sobotní královské dolomitské etapy dojel z mužů elitní desítky coby pátý nejlepší.

Šéfové stáje Intermarch­é jako kdyby konečně pochopili, v jak výtečné formě ho Giro zastihlo.

„Do časovky ve Veroně mi dali o něco lehčí kolo s lehčím diskem, než jaké jsem dostal do maďarské časovky ve druhé etapě,“prozradil. „Škoda, že jsem takový materiál neměl už i tam, pak bych třeba neskončil celkově 14 sekund od pátého místa. Jsme holt chudší tým, nemáme dobrý materiál pro všechny.“

Ovšem i konečné 6. místo podpořené aktivním závoděním by v něm mělo umocnit vědomí: Mohu být jezdec pro top 10 na Grand Tour. Třeba opět v srpnu na Vueltě. Nebo v příští sezoně. A možná i v jiné stáji. Zájemců o jeho služby přibývá. Teď jen dobře vybrat.

„Už se něco rýsuje. Myslím, že jasno budu mít brzy,“sdělil.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Cyklista Jan Hirt v cíli úterní 16. etapy, kterou ovládl. I díky skvělým výkonům v posledním týdnu skončil celkově šestý.
Foto: Profimedia.cz Cyklista Jan Hirt v cíli úterní 16. etapy, kterou ovládl. I díky skvělým výkonům v posledním týdnu skončil celkově šestý.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia