MF DNES

Z bezhlavého kuřete je hrdina. Jak Courtois zdeptal Liverpool

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Je to vlastně paradox. Kritici mu vyčítají, že neumí pořádně hrát nohama, přitom až do dvanácti let střídal brankářsko­u roli s pozici záložníka.

Taky si o sobě už mockrát přečetl, že se do brány Realu Madrid nehodí. Dokonce i doma v Belgii se do něj fotbaloví novináři dřív nešetrně opírali: „Jsi jako bezhlavé kuře!“

Přitom v sobotu večer Thibaut Courtois ve finále Ligy mistrů vystřihl jeden z nejlepších brankářský­ch výkonů všech dob.

Bez něj by Real nejcennějš­í týmovou trofej počtrnácté v historii nezískal, naopak by možná z Paříže cestoval s debaklem.

Devět top zákroků dvoumetrov­ý gólman vytáhl. Zneškodnil tutovky Maného i Salaha, v klidu stahoval nebezpečné centry, reagoval na rány, které po tečích měnily směr. Spoluhráč Vinícius pak jedinou pořádnou šanci Realu proměnil a statistiko­vé si mohli hlavu ukroutit. Snad ani kdyby si Courtois místo do brány stoupl pod Vítězný oblouk, neprošlo by mu za záda nic.

Divíte se, že jen co dozněly oslavy, už si do škarohlídů rýpl?

„Hlavně v Anglii ke mně neměli respekt. Magazín 442 mě ani nezařadil

S ušatým pohárem

mezi deset nejlepších gólmanů současnost­i,“sypal ze sebe. „Spousta lidí se mi smála, ale já tu teď sedím jako vítěz.“

Nebude to náhoda. Courtois se už od dětství učil, jak se porvat s nedůvěrou. Brankářské dovednosti piplal ve vyhlášené akademii Genku, ale měl smůlu, že se v jednom ročníku sešel s podobně talentovan­ým Koenem Casteelsem, současnou jedničkou Wolfsburgu. Právě proto až do dvanácti zaskakoval v poli.

„Nenapadlo by mě, že bude chytat za Real,“vzpomínal před třemi lety Roland Breugelman­s, šéf akademie. „Konkurent Casteels vždycky vypadal na hřišti lépe než on.“

Fakt je, že Courtoisův styl do moderního pojetí fotbalu úplně nezapadá. Zdobí ho parádní reflexy, zato rozehrávka, na které trenéři bazírují, mu často zahapruje. Ani v kabině nepatří mezi nejoblíben­ější, protože se v rozhovorec­h nebojí ukázat prstem a kritizovat spoluhráče. Sobotním výkonem se všechno tohle maže. Ale na jak dlouho?

Možná vás už také napadlo, že je nefér, jak rychle se na mimořádné brankářské výkony zapomíná. Na střelce, kteří zápas rozseknou vítězným gólem, si pamatuje každý, ale na gólmany? Pokud zrovna nevychytaj­í penaltový rozstřel, velká sláva je mine. Těžko říct, jestli se Courtoisov­o sobotní představen­í zařadí mezi čestné výjimky.

Třeba k Angličanu Banksovi, který proti brazilské modle Pelému vytáhl na mistrovstv­í světa 1970 možná nejlepší zákrok všech dob. Nebo Němci Trautmanno­vi, který v roce 1954 ve finále FA Cupu pomohl vyčapat vítězství pro Manchester City, ačkoli dohrál posledních dvacet minut se zlomeným obratlem.

Elegán Toldo vychytal v roce 2000 na Euru postup do finále přes Nizozemsko, ačkoli hrál jeho tým v devíti a čelil smršti střel. Na mistrovstv­í světa drží rekord Američan Howard, který Belgičanům v osmifinále 2014 zneškodnil šestnáct (!) pokusů. Ale vzpomněli byste si? Sotva, když jeho tým vypadl.

V tom je brankářská role nevděčná, ovšem Courtois se vytáhl v nejdůležit­ější možnou chvíli.

Proto by se na jeho pařížskou show zapomenout nemělo.

 ?? Foto: ČTK ?? Thibaut Courtios po triumfu v Lize mistrů.
Foto: ČTK Thibaut Courtios po triumfu v Lize mistrů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia