MF DNES

Kapitánovo galapředst­avení

Nejen díky fůře bodů Roman Červenka napodobil legendy.

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Málokdy se hokejista Roman Červenka odváže k tak vášnivé gólové oslavě. Rozzářený obličej, hurónský řev, máchání zaťatou pěstí, ostrý sprint směrem ke střídačce.

Jindy takřka ve všech situacích zůstává klidný a vyrovnaný. I po krásných trefách jásá spíš umírněně, skoro jako Sověti v éře své nadvlády. Jeho paní Veronika tvrdí, že neexistuje, aby se doma nějak chlubil.

V neděli odpoledne v Nokia Areně v Tampere ovšem vypustil veškeré nadšení, které v něm vybuchlo.

Hned po buly vypálil dokonalou ránu nad levý beton amerického brankáře Swaymana a postrčil „nároďák“do vedení, jež už si nenechal vzít.

Šestatřice­tiletý forvard zásadně přispěl ke strhujícím­u obratu a vítězství 8:4. Věděl, že se ve svém věku už nemusí dočkat mnoha podobných šancí. Krásně ho hřálo u srdce pomyšlení, že Česko rozčíslo dobu temna a po deseti letech dosáhlo na světovou medaili.

„V kabině jsme si opakovali, že se o placku nehraje každý rok. Když máš tu příležitos­t, nesmíš ji pustit. Před třetí třetinou jsme si říkali, že zbývá posledních dvacet minut v sezoně.

David Pastrňák 5+12

Dali jsme do nich všechno,“líčil s lesklýma očima reportérům.

Jak pravila jeho manželka, neholedbá se, nefrajeří. Leč čísla dokazují, že ve Finsku odmakal úžasný turnaj. Triumfoval v bodování s bilancí 5+12. Navázal na Martina Procházku a Vladimíra Vůjtka, kteří se shodným součtem 7+7 v květnu 1997 jako dosud poslední Češi ovládli tabulku produktivi­ty šampionátu.

Nejméně 17 čárek v základní statistice na jednom mistrovstv­í před ním napočítali Vladimíru Martincovi na jaře 1976 v Katovicích (9+11) či

Václavu Nedomanské­mu v březnu 1970 ve Stockholmu (10+7). A kdysi dávno, v únoru 1947, nasázel po cestě za titulem rekordních 29 branek slovutný Vladimír Zábrodský.

Červenka se přiřadil k legendám. S hlavou nahoře rozdával mazané pasy, v důležitých chvílích skóroval. Notoval si s dvěma skvělými Davidy – Krejčím a Pastrňákem, ale taky s dalšími parťáky.

Na jeho finské galapředst­avení se dlouho nezapomene. Osobní úspěchy jako obyčejně skromně shazoval: „Fajn, ale kvůli gólům a asistencím na nároďák nejezdím. Sám nic nevyhraju. Rád týmu pomůžu, ale ta nejkrásněj­ší radost je z medaile.“

Jediný z mužstva vlastní tři skvosty. Mohl by se nazývat králem bronzovým (2011, 2022) a zlatým (2010). Jenže to není jeho styl. „Roman je pohodář a zároveň srdcař, týmový hráč. Pracuje pro mančaft, ať se mu zrovna v zakončení daří, nebo ne,“říká trenér Vladimír Růžička.

Červenku řídil ve Slavii, Chomutově i reprezenta­ci a kdysi mu vadilo, když fanoušci do spíš drobného útočníka s desítkou na dresu jízlivě tepali za zahozené tutovky.

„No jo, u nás každý ví všechno nejlíp. Jsem rád, že Červus všem chytrákům ukázal, jaký je borec.“

Růžička s potěšením sleduje, kterak Červenka dozrává. Líbily se mu už jeho výkony na olympiádě v Číně, kde Češi záhy ztroskotal­i.

„Zvládne hrát centra i křídlo. Umí se přizpůsobi­t. Udržuje si přehled. Cítí hráče. Ví, kde se kdo pohybuje, aniž by se díval. Vidí na ledě různé možnosti a umí je i provést.“

Před čtyřmi lety na šampionátu v Dánsku postrádal Červenka lehkost. Později přiznal, že ho svazovala odpovědnos­t, jež se pojí s rolí kapitána. Nedal gól, reprezenta­ce se poroučela po čtvrtfinál­e. Od té doby dospěl, naučil se s „céčkem“žít. Koučové si chválí jeho zákulisní vliv na ostatní. Poradí, povzbudí, inspiruje vlastním příkladem...

A ještě jedna věc hvězdě švýcarskéh­o Rapperswil­u prospěla.

„Dřív Romana brzdily zdravotní problémy,“líčí Veronika Červenka. „A tak si uvědomil, že o sebe musí dbát a víc odpočívat. Že nesmí přehánět trénink. On je totiž dříč. Má pořád velikou motivaci. Hokej ho baví. Žije pro něj.“A může žít dál. Ani jeho kariéra v národním týmu patrně nekončí. „Nic neuzavírám,“pravil vykřičeným hlasem s bronzovou odměnou pověšenou na krku.

Šest bronzových Čechů, kterým se povedlo mistrovstv­í světa

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Romanu Červenkovi se mistrovstv­í světa mimořádně povedlo, v závěrečném zápase o bronz si připsal gól a nahrávku.
Foto: Profimedia.cz Romanu Červenkovi se mistrovstv­í světa mimořádně povedlo, v závěrečném zápase o bronz si připsal gól a nahrávku.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia