MF DNES

Trenére Jalonene, učte ještě dál. A nejen v národním týmu

- Pohled Jan Daněk reportér MF DNES v Tampere

Než mu prezident IIHF Luc Tardif včera pověsil na krk bronzovou medaili, Kari Jalonen se rozhlédl po tribunách Nokia Areny.

Tleskal. Mával. Usmíval se. V kabině na něj mazáci Červenka s Krejčím zase vylili sud se studenou vodou.

Medaile představuj­e lesklou úlevu, že dlouhé roky do sebe zahleděné vedení českého hokeje se alespoň zahraniční­m prvkem nějak pokusilo oprášit porouchano­u továrnu na úspěchy a radost.

A podařilo se.

Hned na první pokus.

„A počkejte příští rok. S Jalonenem budete ještě nebezpečně­jší,“řekl pro MF DNES Sami Kapanen, trenérův krajan, bývalý špičkový hokejista a dnes televizní expert.

„Takhle třeba fungujeme ve Švýcarsku. Síla našeho hokeje je, že se dokážeme neustále učit od zahraniční­ch trenérů,“konstatova­l například uznávaný švýcarský novinář Klaus Zaugg.

Je férové si přiznat, že vyznění těchto řádků zásadně ovlivnila šestigólov­á česká průtrž v poslední třetině včerejšího duelu o bronz proti USA (8:4).

První zahraniční kouč v novodobé historii ale vnesl do národního týmu řadu novot, s nimiž se český hokej dlouho nesetkal.

Jalonen nekritizov­al tým ani po nejmizerně­jších výkonech. Jediným jeho nepřítelem byli nepřesní rozhodčí, čímž podřízené chránil.

Finský kouč se nenechal zviklat názory expertů ani tlakem veřejnosti. Pevně si stál za svým systémem – v tuto chvíli neřešme, zda byl vždy vhodný a zcela účinný.

Jalonen naplno rozevřel vrata reprezenta­ční kabiny novým jménům (Blümel, Jiříček, Ščotka či Vejmelka), z nichž některá už nějaký čas postávala spíš v předsálí.

Předchozí Jalonenova angažmá naznačují, že jeho způsoby se okoukají, opotřebí, možná unaví. V takové fázi ještě spojení Jalonena s českým hokejem zdaleka není.

Finský kouč má erudici, zápal a třeba i takovou drobnost jako například odrostlé potomstvo.

Už při inauguraci pronesl, že by se v srpnu rád podíval na juniorský šampionát. Hodlá také navštívit extraligov­é kluby a podělit se o know-how. Jalonen může dál obohacovat české prostředí. Bronz mu při tom dodá klid a on nemusí rozvádět, proč při kanadské devastaci nepošetřil v závěru semifinále gólmana Vejmelku. Anebo proč za celý šampionát nenašel vhodné složení útoků a proč si při pátrání po nich nepočínal odvážněji.

V duelu o bronz se předvedl jako muž okamžiku. Přetaženou jedničku nahradil Langhamer, který týmu pomohl. Před třetí třetinou poprvé na šampionátu rozpojil Krejčího s Pastrňákem, který dal hattrick.

A Kari může pracovat dál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia