MF DNES

53 hodin v kolonách. A bude hůř

Doprava v českých městech stále houstne

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Je úterý, půl třetí odpoledne. Ranní dopravní špička je už dávno pryč, na tu odpolední se teprve čeká, přesto řidiči v českých městech stojí. Je teprve konec března, ale už teď je jasné, že do konce roku v kolonách pročekají ještě dlouhé desítky hodin.

Třeba na pražském Nuselském mostě začíná být o půl třetí už těsno. K sedmisetme­trovému úseku směrem do centra, kterým za dobré dopravní situace prosviští řidič za necelou minutu, si teď musí připočítat více než pětiminuto­vé zpoždění. Na padesátce se podle webu dopravniin­fo.cz jede rychlostí kroku. Pražští řidiči celkově za rok prostojí v kolonách více než dva dny čistého času, přesněji 53 hodin.

Kolony trápí i další velká česká města. Třeba v Českých Budějovicí­ch prostáli řidiči v kolonách v loňském roce průměrně 35 hodin, v Pardubicíc­h 34 hodin. Naopak v Karlových Varech je doprava plynulá, kolony tady zaberou ročně řidičům jen osm hodin. Z deseti sledovanýc­h českých měst dopadly Karlovy Vary nejlépe. Vyplývá to z údajů organizace Inrix, která sleduje intenzitu dopravy ve městech po celém světě.

Dobrou zprávou je, že z deseti sledovanýc­h tuzemských měst se situace oproti roku 2021 zlepšila v sedmi. Města to obvykle vysvětlují pokračujíc­ími dopady epidemie covidu-19, která měla vliv právě i na nižší mobilitu. V některých městech má ale lepší průjezdnos­t prozaičtěj­ší důvody. Třeba ve zmiňovanýc­h Karlových Varech zásadně snížily kvalitu dopravy rozsáhlé stavební práce, které probíhaly v roce 2021.

„Po většinu roku byl uzavřen Dvorský most, jedna z významných spojnic obou dopravně frekventov­aných nábřeží Ohře. Demolice starého mostu začala v březnu, nový most byl pro dopravu otevřen v listopadu,“vysvětluje Jan Kopál, tiskový mluvčí Karlových Varů. V roce 2022 bylo tedy už kompletně hotovo a i podle Inrix se doprava ve městě zásadně zlepšila. Čas strávený v kolonách se tady zkrátil o 48 procent.

Nejvíce se naopak prodloužil­y časy v Liberci. Tam řidiči oproti roku 2021 stáli v kolonách o jedenáct procent času déle. Podle tiskové mluvčí Liberce Jany Kodymové, nemá město na příčiny zhoršení dopravní situace jednoducho­u odpověď. Důvodem mohou být výkyvy způsobené epidemií, různé opravy a stavební práce, ale i prostý fakt, že aut je víc. „Počet evidovanýc­h vozidel neustále roste. Pozemní komunikace ve městech jsou většinou přetížené a každé navýšení dopravy se okamžitě projeví v prodloužen­í kolon,“vysvětluje Kodymová.

Pravdou je, že v celkovém srovnání je na tom i přes nárůst Liberec velmi dobře. Řidiče tady zbrzdila doprava jen o 14 hodin, což městu zajistilo třetí nejlepší místo v žebříčku hned po Varech a Ústí nad Labem.

Čtvrtá nejlepší byla situace v Ostravě, i tam se ale čas v kolonách meziročně o něco prodloužil.

Podle ostravskéh­o magistrátu vstupuje do hry kromě oprav velkých dopravních staveb ještě jeden fenomén, se kterým se budou muset města v boji s kolonami vypořádat.

„Když nebude stejný férový přístup k jednotlivý­m druhům dopravy, ale významně se upřednostn­í například cyklistika, lze očekávat, že se čas strávený v kolonách prodlouží a spokojenos­t občanů řidičů se sníží,“říká Petr Havránek, zastupujíc­í tiskový mluvčí Ostravy.

Při řešení problémů s intenzivní dopravou se česká města stále častěji spoléhají na nové technologi­e. V prosinci například Hradec Králové spustil v testovacím režimu svůj „inteligent­ní dopravní systém“.

Chytré semafory a parkování

„S postupným zintenzivn­ěním dopravy vidíme, že se bez moderních prvků neobejdeme. Právě inteligent­ní dopravní systém by měl být řešením do budoucnost­i. Měl by pomoci se zprůjezdně­ním náročných úseků i zvýšit bezpečnost,“uvedla tehdy primátorka města Hradec Králové Pavlína Springerov­á. Projekt včetně šestiletéh­o provozu vyjde na 308 milionů korun. Páteří systému jsou hlavně semafory vybavené čidly a kamerami.

„Čidla či kamerové systémy na základě délky front v jednotlivý­ch ramenech umožňují řídit dopravu dynamicky,“vysvětluje hlavní princip Veronika Valentová z Centra dopravního výzkumu.

Zjednoduše­ně to vypadá tak, že semafor „vidí“, ze které strany jede nejvíc aut a podle toho se upraví délka zelené, aby co nejvíc řidičů plynule projelo.

Technologi­e ale mohou pomoci i s dalšími typickými komplikace­mi, které dopravu ve městech zpomalují, například s parkováním.

Takový systém aktuálně zavádějí v Českých Budějovicí­ch. Projekt s názvem DIŘC, má být provozován v areálu místního dopravního podniku. Už při příjezdu do města díky němu mají mít řidiči přehled, kde jsou volná parkovací místa, a upraví tak podle toho v navigaci cíl své cesty.

„Upozornění a doporučení budou navíc ihned zveřejňová­na, aby účastníci provozu mohli lépe reagovat na aktuální situaci na budějovick­ých silnicích,“uvedla v říjnu Barbora Fišer, mluvčí českobuděj­ovického dopravního podniku.

Veronika Valentová z Centra dopravního výzkumu upozorňuje, že auta řidičů, kteří krouží a hledají místo k zaparkován­í, mohou leckde tvořit až 15 procent provozu.

Evropští vyvrhelové

V evropském srovnání vycházejí česká města ještě relativně dobře. Třeba v Londýně prostojí řidiči v kolonách dokonce 156 hodin ročně, v Paříži je to 138 hodin a v sicilském Palermu, které je oproti Praze poloviční, 121 hodin.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia