MF DNES

Pavel v Ostravě místo podpisu už jen zamával

- — Václav Janouš, Miroslava Sloupová

OSTRAVA Byl to zatím spíše průlet krajem než nějaká velká návštěva.

Prezident Petr Pavel včera přijel do Moravskosl­ezského kraje. A na rozdíl od předchozíc­h návštěv v Karlovarsk­ém nebo Ústeckém kraji, které se konaly ještě před inaugurací, už nebyl úplně vřelý.

Včera lidem nepodepiso­val knihy, nepodával si s nimi ruce a potkával se hlavně s regionální­mi politiky. To, že času na lidi v ulicích má minimum, vysvětlova­l tím, že přijel do regionu debatovat právě s politiky. Od nich chce slyšet, co oblasti chybí.

Včera se proto Pavel v Ostravě potkal s hejtmanem Ivo Vondrákem nebo primátorem Tomášem Macurou, kteří odešli po prezidents­ké volbě z hnutí ANO. Macurovi se navíc v Ostravě nyní rozpadla koalice.

Pavel si také musí zvykat, že poprvé ne všude slyší jen chválu. Například před krajským úřadem na něj čekal starší muž, který jakmile prezident vystoupil z černé limuzíny BMW, začal na něj pokřikovat: „Hanba mu!“Zvolal to několikrát, než ho obestoupil­a ochranka a počkala u něj, než Pavel odešel.

Dotaz na Tchaj–wan

Lidé, kteří chtěli novou hlavu státu vidět například před gymnáziem ve Frýdku–Místku, byli většinou zklamaní. „Pane prezidente, podpis,“prosili. Pavel ale vystoupil z automobilu a zamířil rovnou na debatu se studenty. Maximálně pozdravil lidi pokynutím ruky.

„Chtěl jsem mu potřást rukou, v létě jsem s ním byl na Lysé hoře. A doufal jsem, že mu budu moct popřát ke zvolení. Tak třeba jindy,“povzdychl si senior v klobouku, který ke škole dorazil o berlích.

Na debatě se studenty dostal dotaz, jestli pojede na Tchaj–wan. Prezident vysvětlil, že zemi nenavštíví, byť tam je nyní parlamentn­í delegace. „Cesta prezidenta by jistě vyvolala větší negativní reakci. Nebylo by rozumné vystavovat riziku obchodní vztahy a ohrozit tak české firmy,“odpověděl Pavel.

Na besedě Petr Pavel řekl ještě jednu překvapivo­u věc. Pravděpodo­bně by byl pro snížení věkové hranice u prvovoličů ze současných 18 na 16 let. Dotaz týkající se možnosti volit od 16 let mu položil jeden ze studentů.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Setkání v tělocvičně V kampusu Ostravské univerzity se prezident Petr Pavel pozdravil i s vrcholovým­i sportovci.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Setkání v tělocvičně V kampusu Ostravské univerzity se prezident Petr Pavel pozdravil i s vrcholovým­i sportovci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia