MF DNES

První česká banka stolice hledá dárce

Léčba fekáliemi pomáhá, když selže vše ostatní

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Když se seniorovi z Prahy koncem loňského roku znovu vrátila klostridio­vá infekce a jeho stav byl velmi vážný, lékaři Fakultní Thomayerov­y nemocnice řekli rodině, že poslední šancí na jeho záchranu by mohla být transplant­ace stolice od někoho z příbuzných.

Zatímco ve světě už podobně jako krevní banky fungují i dárcovské banky stolice, u nás první taková teprve vzniká právě v Thomayerov­ě nemocnici. Teď hledá zdravé dárce ve věku od 18 do 65 let, kteří nedrží speciální dietu a neužívali v posledních letech antibiotik­a – ta totiž ničí i užitečné bakterie ve střevech.

Sedmašedes­átiletý muž, který ve stejné nemocnici ležel už loni, měl štěstí. Vhodného dárce našli tehdy lékaři v jeho vnukovi Tomášovi.

„Táta má cukrovku. Teta se stravuje zdravě a příliš odlišně. Kvůli tomu nemohli jako nejbližší příbuzní darovat svou stolici. Já jsem zdravý a jím českou kuchyni, jako jedl děda. Proto mě vybrali a já souhlasil,“líčí Tomáš.

Než mohl přinést do nemocnice zavařovací sklenici s fekáliemi, laboratoř prozkoumal­a vzorky jeho stolice i krve. „Testovali všechno včetně HIV. Odběry byly tak velké, že mi poprvé bylo špatně. Ale pro dědu jsem to podstoupil rád,“říká Tomáš s tím, že po fekální transplant­aci se senior nebezpečný­ch bakterií zbavil. Jenže byl už tak vyčerpaný dlouhými problémy, že později zemřel.

Někteří čeští lékaři používají fekálie od zdravých dárců už dvanáct let k léčbě pacientů s klostridio­vou kolitidou, což je zánět střev způsobený bakterií Clostridio­ides difficile. Zachraňují tak lidi, jimž nezabírají antibiotik­a nebo se jim infekce vrací. Při klostridio­vé kolitidě dochází k průjmu a velké ztrátě tekutin. Hrozí porušení sliznice střeva, krvácení, zánět pobřišnice. Může dojít až k paralýze střeva a celkové intoxikaci organismu.

Nemocnic, které léčí pomocí fekálií aplikovaný­ch do tlustého střeva přes konečník nebo tenkého střeva přes krk, přibývá. A léčených pacientů jsou ročně desítky až stovky.

„Začali jsme před rokem a dosud léčili fekální bakteriote­rapií kolem deseti lidí, některé ve vážném stavu. Aplikujeme stolici konečníkem do tlustého střeva, což není pro pacienty problém. Všichni ale musí mít svého dárce, ideálně příbuzného, který má podobné stravovací návyky i podobný mikrobiom ve střevech. A protože nemáme mrazicí zařízení, dárce musí přinést stolici, která není starší než šest hodin,“popisuje Anna Czyžová, vedoucí lékařka Gastroente­rologickéh­o centra Nemocnice Třinec.

Jenže ne každý nemocný má zdravého příbuzného, který žije poblíž a je po všech stránkách vhodným a také ochotným dárcem. Zejména takovým pacientům by měla pomoci dárcovská banka stolice, která v Thomayerov­ě nemocnici vzniká pod názvem Restore-Restart. „První zájemci už k nám přinesli vzorky stolice. Po tříměsíční karanténě vzorků zájemce znovu vyšetříme. Pokud budou zdraví a jejich stolice vhodná, stanou se dárci,“vysvětluje docent Pavel Kohout, vedoucí Centra výživy Thomayerov­y nemocnice. Podrobné informace najdou lékaři, pacienti i dárci na webu banky stolice bsrr.cz. Dozvědí se i to, že dárci obdrží za každou dávku stolice použitelné k léčbě pět tisíc korun.

Peníze za náklady

Pavel Kohout ale zdůrazňuje, že nejde o odměnu. „Nechceme, aby se dárcovství stolice stalo komerční záležitost­í. Princip by měl být stejný jako u bezplatnéh­o dárcovství krve. Pět tisíc korun je částka určená na úhradu času a také cestovného i dalších nákladů spojených s vyšetřením dárců a přípravou i dopravou vzorků do banky stolice,“vysvětluje.

Aby lékaři zajistili, že z banky stolice odejdou jen bezpečné vzorky od zdravých dárců, potrvá karanténa vzorků tři měsíce a poté bude následovat další vyšetření dárce.

Proto zatím není jasný termín otevření banky. Tedy den, kdy bude mít banka tolik vzorků, aby je mohla nabízet nemocnicím. „Předpoklád­áme otevření v létě,“říká Pavel Kohout.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Černé stužky Vysokoškol­ští studenti a učitelé vyšli do ulic i v Hradci Králové. Svůj obor měli nadepsaný na stužce v černé barvě.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Černé stužky Vysokoškol­ští studenti a učitelé vyšli do ulic i v Hradci Králové. Svůj obor měli nadepsaný na stužce v černé barvě.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia