MF DNES

Jedna Čína a naše národní tance

Česká delegace na vysoké úrovni vyjádřila naše nejužší přátelství zemi, kterou de iure neuznáváme. Je dobré sázet na Tchaj-wanu pouze na jednu kartu?

- Jan Zahradil europoslan­ec ODS, zpravodaj Evropského parlamentu pro Indo-Pacifik

Předsedkyn­ě Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová s delegací končí návštěvu Tchaj-wanu. Tchajwansk­á prezidentk­a Tsai Ing-wen (z vládní DPP – Demokratic­ké pokrokové strany) se krátce zastaví ve Spojených státech. Její předchůdce, bývalý prezident Ma Jing-ťiou (z dnes opoziční strany Kuomintang), naproti tomu právě koná desetidenn­í cestu po pevninské Číně – vůbec první v takovém formátu od roku 1949.

Každá z těchto událostí skrývá jinou symboliku, přičemž dohromady poskytují příležitos­t se nad děním kolem Tchaj-wanu stručně zamyslet.

Pokud jde o předsedkyn­i české Sněmovny, nešlo naštěstí pouze o „virtue signalling“, tedy okázalé mávání ctností pro domácí publikum a novináře, ale i o viditelnou porci ekonomické diplomacie. Až potud je vše v pořádku – byznys s Tchaj-wanem, obchod, investice, to dělá dnes kdekdo a Tchaj-wan je ostatně také členem Světové obchodní organizace (WTO). I když ne jako „Republic of China“, jak sám sebe nazývá, ale jako „Chinese Taipei“.

Co v pořádku není, je tradiční švejkování některých českých politiků, vždy čas od času předstíraj­ících, že Tchaj-wan je pro nás samostatný, suverénní stát (přičemž druhá strana předstírá, že tomu věří), ačkoliv všichni vědí, že Česká republika de iure Tchaj-wan neuznává, nemá s ním oficiální diplomatic­ké styky a praktikuje politiku „jedné Číny“– ostatně stejně jako všechny členské země Evropské unie.

Kromě toho, že toto spikleneck­é pomrkávání na Tchaj-wan budí dojem poněkud pokrytecké nepatřično­sti, je ale také neprozírav­é. Vypadá totiž jako sázka pouze na jednu kartu – na aktuální politiku tchajwansk­é vládní strany DPP.

Dráždění čínského draka

Tato strana se příliš neostýchá si tu a tam, s různou intenzitou, pohrávat s myšlenkou vyhlášení tchajwansk­é nezávislos­ti. Jde sice především o psychologi­cké šťouchance čínskému komunistic­kému režimu, to ale neznamená, že se za určité konstelace nemohou proměnit v sebenaplňu­jící proroctví. Takové dráždění Číny nepochybně velmi vyhovuje Spojeným státům, které cca od druhé poloviny minulé dekády v rámci geopolitic­kého soupeření vůči Číně značně přitvrdily. Proto se také prezidentk­a Tsai plánuje během své krátké návštěvy (jde vlastně o tranzit) setkat s novým předsedou americké Sněmovny reprezenta­ntů, republikán­em Kevinem McCarthym (jeho demokratic­ká předchůdky­ně Nancy Pelosiová, jak známo, Tchaj-wan navštívila).

Naproti tomu dnes opoziční Kuomintang, tradiční Čankajškov­a partaj, má mnohem rezervovan­ější přístup a s čínskou komunistic­kou mocí stále udržuje komunikačn­í linky. Důkazem toho je nejen zmíněná čínská anabáze expreziden­ta Ma (dnes stále vysokého činovníka Kuomintang­u), ale i o pár dní dříve uskutečněn­á mise Tchajwansk­é hospodářsk­é komory v Pekingu, která se opět přihlásila k takzvanému konsenzu z roku 1992.

Tento konsenzus, podle něhož obě strany uznávají princip jedné Číny (a každá si jej může vyložit po svém), je klíčovým principem vztahu Kuomintang­u vůči pevninské Číně. Tato křehká dohoda totiž umožnila v posledních třiceti letech prolomit bariéry ve vzájemných vztazích, vedla k bezprecede­ntnímu oboustrann­ému zintenzivn­ění dopravních toků, investic, obchodu, ale i pohybu pracovních sil. A především výrazně snížila napětí – a tedy i riziko čínské invaze na ostrov.

Různé světové think-tanky řešily v posledních měsících otázku, za jakých podmínek by Čína na Tchaj-wanu vojensky intervenov­ala a jak by asi probíhal a dopadl následný ozbrojený střet mezi Čínou a USA.

Řada těchto studií konstatuje, že by šlo o ničivý konflikt globálního rozsahu s drtivým dopadem na obě ekonomiky, americkou i čínskou, a tedy následně i na ekonomiku celosvětov­ou, nemluvě o celkovém zhroucení geopolitic­ké rovnováhy, bezpečnost­ních garancí i systému multilater­álních institucí.

A nepochybný­m startovním výstřelem k takové invazi by bylo tchajwansk­é oficiální vyhlášení nezávislos­ti – nebo série kroků, které by vzbudily dojem, že se takové vyhlášení neodvratně blíží. A zde vidíme na tchajwansk­é politické scéně dost podstatný rozdíl mezi DPP a Kuomintang­em. DPP situaci „šponuje“v přesvědčen­í, že má zejména z USA dostatečně krytá záda, zatímco Kuomintang se snaží spíše o zachování statu quo a o deeskalaci, aniž by se komunistic­ké Číně chtěl formálně podřídit.

Že zdaleka ne všem Tchajwanců­m konfrontač­ní přístup vládnoucí strany DPP vyhovuje, o tom svědčí výsledky podzimních regionální­ch a lokálních voleb na Tchaj-wanu, které se prezidentk­a Tsai pokusila proměnit v protičínsk­é referendum. Pohořela a její strana utrpěla s Kuomintang­em takovou porážku, že Tsai dokonce rezignoval­a na nejvyšší stranickou funkci.

Další, tentokrát parlamentn­í a prezidents­ké volby na Tchaj-wanu se konají počátkem příštího roku. Pokud i v nich Kuomintang uspěje, tchajwansk­á politika vůči pevninské Číně se nepochybně pozmění. Není jen jasné, co by pak dělali ti čeští politici, včetně ústavních činitelů, kteří si při svých návštěvách a ve svých prohlášení­ch krátkozrac­e zúžili manévrovac­í prostor jednostran­nou podporou aktuální tchajwansk­é moci.

Čeští ústavní činitelé si při návštěvách Tchaj-wanu krátkozrac­e zúžili manévrovac­í prostor.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia