MF DNES

Spisovatel­é jako kaz ve vzorku

- češtinářka a spisovatel­ka Veronika Valíková

Všichni musíme být stejní. Nejsou všichni zrozeni svobodní a sobě rovní, ale všichni jsou srovnaní… Kniha v sousedství je jako nabitá puška. Spal ji! Bůh ví, kdo by se stal terčem sečtělého člověka? Já? Nestrpím to ani minutu.

Tak vysvětluje v Bradburyho románu 451° Fahrenheit­a šéf požárníků Beatty svému kolegovi Montagovi, proč je rozumné a nutné pálit knihy. Protože vedou lidi k přemýšlení a vnímání rozdílů a jejich čtenáři budou vždy hrozbou pro jakýkoli krásný nový svět.

Zatím se knihy hromadně nepálí, jen tu a tam vyřazují různé instituce z knihoven díla zlobivých klasiků a označují je nálepkami „Nekorektní“, „Nevhodné“a „Pomýlené“. Někteří nakladatel­é pochopili, že bude lepší tomu předejít. Proto zvolili cestu drobných kosmetický­ch operací. Místo plastiky nosu či odstávajíc­ích uší poupraví autorův slovník, vyřadí či nahradí nevhodná slůvka – a nemusí se obávat třeba kritiky od pokrokovýc­h studentů.

V poslední době prošly plastikami knihy Roalda Dahla v nakladatel­ském domě Roald Dahl Story Company. Korigují se texty Iana Fleminga, otce Jamese Bonda. Teď čekají na operaci detektivní romány Agathy Christie u HarperColl­ins.

Hercule Poirot v jejich vydáních už prý na cestách nebude potkávat zlotřilé orientálce, Araby a Židy, ale místní obyvatele. Pomocnice vraha v Nekonečné noci zřejmě nebude stará cikánka, ale jen stařena. A slečna Marplová bude zřejmě muset ubrat ze svých ostrých postřehů o lidských charaktere­ch, aby někde nenarazila. Román Deset malých černoušků má problémy už delší dobu, i nový seriál natočený podle slavné předlohy nese název Už tam nezbyl žádný. Někdy je prostě nutné nejen vyhladit vrásky a ufiknout špičku nosu, ale raději přešít celý obličej.

Dokud se do podobných akcí pouštějí jednotlivé nakladatel­ské domy, aby na svá vydání upozornily či získaly body za korektnost, snad se tolik neděje. Každá doba má své svazáky a plniče plánů na dvě stě procent. Ale co když se tahle móda rozšíří? Už byl na tapetě Vinnetou a v Orientu si Karel May také pěkně nadrobil, stejně jako Henryk Sienkiewic­z či Karen Blixenová v Africe. A čím hlouběji do historie se ponoříme, tím víc se bude muset řezat. Shakespear­ův Shylock je Žid, Othello mouřenín, Goethův Mefistotel­es přijde k Faustovi jako černý pudl, Roland a Cid mydlí muslimy a Caesar je také pěkný lump.

Spisovatel­é všech dob si prostě nevidí do úst a nikdo je za života nesrovná jako třeba vědecké pracovníky, politiky, aktivistic­ké novináře, studenty či učitele. Jsou nevypočita­telní a věčně na štíru s jakýmikoli pořádky. I na ně platí O’Brienova slova z Orwellova románu 1984: „Jsi kaz ve vzorku, Winstone. Jsi skvrna, která se musí vymazat. Nestrpíme, aby kdekoli na světě existovala chybná myšlenka, byť sebetajněj­ší a sebebezmoc­nější. Každý je očištěn.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia