MF DNES

Ruský mráz prohrál

Ukrajinský elektrický zázrak. Jak udrželi v chodu sítě, když jim je Rusové systematic­ky ničili bombardová­ním.

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Pravidelné výpadky elektřiny, tepla i vody. Ukrajina letos zažila zřejmě nejhorší zimu v novodobých dějinách země. Ve snaze zničit ukrajinský energetick­ý sektor a dotlačit obyvatele do hluboké deprese zasypávaly ruské invazní síly zemi pravidelný­mi leteckými útoky. Od počátku chladného podzimu vypustilo Rusko na energetick­é cíle více než 800 raket nebo dronů.

Poškozena byla více než polovina klíčové infrastruk­tury – údery zasáhly prakticky každou ukrajinsko­u teplárnu a poškodily množství vodních elektráren, některé energetick­é cíle ostřeloval­i Rusové opakovaně.

Ukrajinská energetika se přesto nezhroutil­a. Tamní experti počítají škody a už teď se připravují na další válečnou zimu.

Nápady, rychlost, skromnost

První masivní útok na energetick­ou síť zažila Ukrajina už počátkem loňského září, v jeho důsledku se do tmy ponořilo několik milionů lidí v Charkově na východě země a Dnipru na jihu. Pravidelný­ch útoků posléze začalo přibývat. V listopadu si ruské údery vynutily nouzovou odstávku energetick­ých bloků tří ukrajinský­ch jaderných elektráren, výpadek postihl 70 procent energetick­ého sektoru a zasáhl také sousední Moldavsko, které je na ukrajinsko­u síť napojeno. Zdálo se, že země nemá šanci pravidelné bombardová­ní ustát.

Cílené ničení energetick­é infrastruk­tury bylo přitom na podzim pro ukrajinsko­u vládu jedním z hlavních strašáků letošní topné sezony. Centrálně napájený je na Ukrajině systém čerpání vody, kanalizace, vytápění i komunikačn­í systém. Tedy vše, co je pro život ve městě nepostrada­telné. Kromě toho v případě poruchy je oprava některých zařízení komplikova­ná, mnohé komponenty jsou ještě z dob Sovětského svazu. Náhradní díly má Kyjev jen v omezeném množství, jejich obdoba vyrobená mimo Rusko se hledá těžko.

Podle národního energetick­ého giganta Ukrenerho jedním z nejdůležit­ějších faktorů, který nakonec stál za úspěšným vzdorování­m, jsou tak především lidé, respektive samotní energetici. Tempo oprav bylo rychlejší než tempo jakým Rusové stíhali likvidovat klíčové energetick­é uzly. Poškozená zařízení opravovali za pár hodin. Rychlý přechod k nouzovému odstavován­í některých zařízení před očekávaným útokem pak pomáhal minimalizo­vat škody a rychleji obnovovat provoz. Při hledání kreativníc­h cest museli prý technici někdy obejít i standardní předpisy a upravit vedení elektřiny, což ukrajinští experti zatím nechtějí komentovat.

Kyjev zároveň hledal kompatibil­ní náhradní díly v jiných postsověts­kých státech. Například od Ázerbájdžá­nu získal v prosinci v rámci humanitárn­í pomoci několik desítek kusů transformá­torů. Vyhnout se častým a rozsáhlým systémovým poruchám dále podle listu Wall Street Journal pomohla synchroniz­ace s evropskou sítí a odklon od té ruské, od níž se Ukrajina odpojila krátce před invazí. Letos také Ukrajinci obnovili práci dvou bloků elektrárny v Rivne, což společně s importem elektřiny dokázalo pokrýt deficit způsobený obsazením Záporožské jaderné elektrárny Rusy.

Improvizov­at musela nedostateč­ná protiletec­ká obrana, o jejíž posílení usilovali Ukrajinci na Západě prakticky celou zimu. Na okrajích měst na výškových budovách vznikla kulometná hnízda. Dobrovolní­ci se pokoušeli rozpoznat letící íránské drony, kterým se kvůli vydávanému zvuku přezdívá mopedy, třeba jen s brýlemi s termálním viděním nebo sluchem.

Do karet hrála Ukrajině teplejší zima a dostatek vody ve zdrojích pro vodní elektrárny. Ukrajinci se navíc naučili šetřit energií a plánovat svůj den podle rozvrhu dodávek elektřiny, vody i tepla. Podniky si pořídily vlastní generátory a lákaly obyvatele na jídlo i elektřinu a internetov­é připojení. Podobná nouzová stanoviště zajišťoval­a i vláda.

Co dál?

Ačkoliv se Rusům nepodařilo ponořit zemi do úplné tmy a chaosu, úřady si uvědomují, že vyhráno nemají. Zatímco energetici stále počítají způsobené škody, hledají také způsoby, jak je napříště minimalizo­vat a infrastruk­turu lépe ochránit. Letos hlavní ochranou drahého zařízení byly totiž na mnohých místech především betonové bloky a pytle s pískem. Teď je na stole mimo jiné návrh přesunout některé z nich do podzemí.

„Byl jsem v Jižní Koreji, kde mají také ‚dobrého‘ souseda a kde mi radili, co je potřeba udělat… Viděli jsme, jak tam ukrývají zařízení, blokové transformá­tory – pod zemí či do skal,“řekl webu Deutsche Welle Ihor Syrota, šéf firmy Ukrhidroen­erho, která spravuje vodní elektrárny.

Podle ukrajinské redakce Forbes by v bunkru mohly skončit i dvě elektrárny. Přestavba by totiž podle webu stála miliardy dolarů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia