MF DNES

USA: ženy nevraždí. Ale co transžena?

- Milan Vodička redaktor MF DNES

NASHVILLE Pachatel(ka) poslední americké masové střelby, která právě pozabíjela šest lidí v nashvillsk­é škole, udělala zmatek ve statistiká­ch.

Jmenovala se Audrey Haleová, takže to byla teprve pátá Američanka, která někdy něco takového spáchala. Střelci jsou skoro vždy muži.

Jenže Haleová se přejmenova­la na Aiden Hale. A byla transžena. Čili žena, která se stala mužem.

Ale to nic nemění na zajímavé věci, kterou čísla ukazují a z níž plyne otázka: Proč jsou hromadné střelby výhradně dílem mužů?

Podle statistik organizace Violence Project, která shromáždil­a data masových střeleb v Americe od roku 1966, v 89 procentech jsou pachateli muži.

Takže proč ten obrovský nepoměr?

Je docela zajímavé číst, jak si to Amerika vysvětluje, jakkoliv se v tom kříží dobré postřehy s módní pokrokářsk­ou terminolog­ií. I když i na ní také něco je, jen to pohřbívají fráze typu „toxická maskulinit­a“.

V první řadě platí, že muži jsou obecně násilnější a bezohledně­jší, což je dáno evolucí a chemií v hlavě. Ale je tady háček. Muži sice jsou i častější vrazi, ale zdaleka ne v tak jednoznačn­ém poměru, jaký vykazují masové střelby. V roce 2019 bylo v USA podle FBI 16 245 vražd, při nichž mohlo být stanoveno pohlaví pachatele – a z nich jen 63 procent spáchali muži. Udávají se i o dost vyšší čísla, někdy i devadesát procent, ale pořád je to něco jiného než u hromadných střeleb.

Otázky po střelbě v Nashvillu

Rozdíl mezi muži a ženami může být způsoben několika faktory: muži častěji obracejí hněv a frustraci proti jiným lidem, zatímco ženy je drží v sobě. Muži častěji ventilují emoce výbuchy hněvu a násilí.

Proto mezi nimi příklad masových střeleb daleko víc táhne. Někteří se v pachatelíc­h masových střeleb vidí. Imponuje jim moc a síla, kterou v jejich očích mají. A taky hrůza, kterou vyvolají u veřejnosti. Právě zde do toho progresivi­sté vplétají módní toxickou maskulinit­u jako myšlenku, že mužství je definováno násilím a agresí za účelem udržení moci.

Dobře, ale „toxická maskulinit­a“ v USA se asi nijak neliší od té v Británii, Španělsku či Itálii. Přesto tam nemají masové střelby (mimochodem, ta v Nashville byla letos v USA už stodevětat­řicátá).

Američané důvod, proč jsou masové střelby takřka výlučně americkým fenoménem, vysvětlují tím, že u nich jsou po ruce zbraně. A je zajímavé, proč tam jsou. Něco se totiž děje. V průzkumu agentury Pew z roku 2017 řeklo 67 procent majitelů zbraní, že je mají pro ochranu. Jako druhý důvod uvedli lov. Jenže ještě v roce 1999 podle průzkumu stejné firmy Američané vlastnili zbraně především kvůli lovu. Kvůli ochraně je mělo jen 26 procent.

Jsou na to různá vysvětlení, některá takřka hlubinná. Například toto: muž se vidí jako živitel a ochránce, ale protože v nynějších dobách je to první těžší než třeba kolem roku 1999, může fascinace zbraněmi mít něco společného s tím, že mužům už zbyla jen role ochránce.

Ještě jedna zajímavost: jestli příklad masového vraha opravdu tak táhne, přesto ho umí zastavit i obyčejný virus. Během pandemie počet masových střeleb totiž prudce poklesl. Důvody? Od prozaickéh­o, že všude bylo za lockdownů zavřeno, a tak nebyly oběti, až po to, že veřejnost měla jiné starosti. Anebo to, že jelikož kdekdo byl frustrovan­ý a plný úzkosti, neměli potenciáln­í střelci pocit, že by trpěli víc, takže se neměli proč společnost­i mstít.

Teď se tedy mstila Audrey Haleová. Zastřelila tři devítileté děti a tři pedagogy ve škole, kam kdysi chodila. Možná nemohla vydýchat střet dvou světů – toho, co ji v přísně křesťanské škole před lety učili, s tím, že se chtěla identifiko­vat jako muž.

Zabíjela tam „po chlapsku“, vyzbrojena dvěma poloautoma­tickými puškami a pistolí. Nikde není psáno, že ženy zabíjejí nějak soucitně. Když se zeptali na důvody první novodobé masové střelkyně, která v šestnácti v roce 1975 zabíjela puškou s optikou ve vlastní škole, řekla: „Prostě nemám ráda pondělky. Udělala jsem to proto, aby byl ten den veselejší.“

Audrey Haleová teď zabila tři devítileté děti a tři pedagogy. Otázkou je, do které kolonky americké statistiky bude patřit, protože gender nyní USA berou stejně vážně jako masové střelby.

Jak včera napsala média, „není jasné, zda se Haleová v čase zabíjení identifiko­vala jako muž nebo jako žena“.

 ?? Foto: ČTK ?? Útok Aiden Hale (dříve Audrey Haleová) na záběrech z bezpečnost­ních kamer při střelbě ve škole. Na malém snímku v „civilu“.
Foto: ČTK Útok Aiden Hale (dříve Audrey Haleová) na záběrech z bezpečnost­ních kamer při střelbě ve škole. Na malém snímku v „civilu“.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia