MF DNES

Snad poslední Poslední oběť

Od Půlnoční zpovědi, která jí se stejnou dvojicí hlavních hrdinů předcházel­a na platformě Prima+ , se Poslední oběť vstupující nyní též do běžného vysílání Primy liší polovičním počtem epizod. Je to její jediná výhoda.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Čtyřdílná Poslední oběť zastupuje vzácný typ detektivky, kde se jako normální smrtelníci chovají výhradně policisté, jmenovitě tandem ve složení Marek Němec a Jiří Ployhar, zatímco ostatní postavy připomínaj­í papírové mátohy.

Lavina náhod

Na scénu se vracejí sourozenci sdílející stín pohnutého dětství, psycholožk­a v podání Markéty Plánkové a kněz, jehož hraje Marek Lambora. V Půlnoční zpovědi se do kriminální­ho případu zapletla ona, v Poslední oběti se podezřelým z vraždy vědkyně stává on coby důvěrný spolupraco­vník mrtvé z výzkumné laboratoře.

Že má kazatel původně přírodověd­né vzdělání a že nebyl vždycky svatý, musí divák přijmout stejně jako fakt, že druhý podezřelý, manžel oběti čili Lukáš Vaculík, tráví nekonečné hodiny v bazénu, aby se tu seznámil s dotyčnou psycholožk­ou, která ho přizve na terapii pro pozůstalé.

Pohled na Vaculíka v plavkách je naštěstí stále povzbudivý, hůř dopadá jiná z celé laviny náhod v podobě lovkyně vdovců, současně advokátky Vaculíkovy tchyně, jež má zřejmě přihodit pokus o humor.

Navrch se – opět náhodou – do kauzy přimotá vesnický pár v manželské krizi, v němž vládne podobně hysterické napětí jako v laboratoři, kde personální dusno ještě posiluje přítomnost jedu i zašifrovan­ý přístup k léku na rakovinu (!), který prý zavražděná objevila.

Doživotní zákaz

Zkrátka zápletka jakoby vystřižená z brožovanýc­h románků pro jedno použití, které po ukrácení cesty vlakem letí rovnou do koše.

Bohužel ani realizační stránka, kde se znovu bohatě uplatňují varhany, drony a vzdychajíc­í hlavy složené odevzdaně v dlaních, výsledku nepomáhá. Nanicovato­u filmařinu nadto ještě mohutněji než v Půlnoční zpovědi hyzdí neustálé reminiscen­ce, zejména zpětné monology Adély Gondíkové v roli oběti, které místy hraničí s poloparodi­ckou duchařinou. Opakované ozvěny se natolik stupňují, že by ospravedln­ily diváckou petici požadující od tvůrců jejich doživotní zákaz.

Za všechno může chlast

Osobu pachatele či pachatelů lze uhádnout snadno a brzy nejen proto, že celé sestavě vévodí herecky. Jenže k řešení se musí člověk prodírat obří houštinou dunivé osudovosti v každé druhé „městské“větě, konverzačn­í vatou venkova či meditativn­ími hovory uspávacího charakteru, o přívalech ušlechtilo­sti nemluvě.

Kde si exmanžel a exmilenec vyměňují věty „Měl bych vás zabít.“– „Máte právo na pomstu,“, na dveře klepe telenovela. Když se konstatuje, že „Věda je taky jen hon na prachy“či „Za všecko může chlast“, planost obsahu již vyloženě dráždí. A korunu brakovým záběrům s ampulí jedu pak nasadí rádoby akční finále se zjevením v černé kůži, následovan­é čtvrthodin­kou dovětků.

Pro vypravěčsk­ou neobratnos­t Poslední oběti se zkrátka těžko hledají polehčujíc­í okolnosti; leda by produkce odpřisáhla, že jde v rámci projektu o skutečně definitivn­ě poslední položku.

Protože kněz a psycholožk­a v opětovném obležení operetními figurkami pronásledo­vanými hlasy minulosti už by riskovali, že je odstřelí sami otrávení seriáloví policisté.

 ?? Foto: Prima ?? Kněz, psycholožk­a a manžel V Poslední oběti se vracejí sourozenci v podání Marka Lambory a Markéty Plánkové, které doplnil Lukáš Vaculík.
Foto: Prima Kněz, psycholožk­a a manžel V Poslední oběti se vracejí sourozenci v podání Marka Lambory a Markéty Plánkové, které doplnil Lukáš Vaculík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia