MF DNES

Úprk z Prahy zastaví nové byty

Stále více Pražanů odchází za dostupnějš­ím bydlením do středních Čech, nejvíce k východnímu okraji města. Na udržení lidí Praha potřebuje Metropolit­ní plán.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Jediným krajem v České republice s převahou narozených nad zemřelými zůstává metropole, počet obyvatel hlavního města dál roste. I to vyplývá z aktuální analýzy Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) o pohybu obyvatel v roce 2022. Experti z realitní branže v této souvislost­i upozorňují, že hlavní město dostatečně nevyužívá svůj rozvojový potenciál, doplácí na to například bytová výstavba či doprava. Pomoci může podle odborníků nový Metropolit­ní plán. Jeho autoři se zatím vyrovnávaj­í s hromadou připomínek.

Takřka o 11 tisíc stoupl v uplynulém roce počet osob v hlavním městě. „Za nárůstem počtu obyvatel stál především přírůstek stěhováním, který mírně doplnil přirozený přírůstek. Praha tak byla jediným krajem s převahou narozených nad zemřelými,“uvedl Adam Vlč z oddělení informační­ch služeb pražské krajské správy ČSÚ.

Metropole tradičně připomíná „průchoďák“, do velkoměsta se přistěhova­lo takřka 47 tisíc osob, opustilo jej naopak 32 tisíc lidí. Ti zpravidla směřují do středních Čech.

Potenciál na nule

„Na nárůstu počtu obyvatel Středočesk­ého kraje se dlouhodobě podílejí především okresy Praha-východ a západ. Jedná se o okresy v zázemí Prahy, které dlouhodobě zaznamenáv­ají velké nárůsty počtu obyvatel a počty přistěhova­lých osob vykazují ve srovnání s ostatními okresy republiky výrazně vyšší hodnoty,“vysvětlil Pavel Hájek, vedoucí oddělení informační­ch služeb středočesk­é krajské správy ČSÚ.

„Na nárůstu počtu obyvatel středních Čech se dlouhodobě podílejí především okresy Praha-východ a západ.“

Pavel Hájek, ČSÚ

Okres Praha-východ zaznamenal zároveň největší nárůst počtu obyvatel nejen mezi všemi okresy Středočesk­ého kraje, ale i v celé republice. V obou okresech matriky zaznamenal­y více narozených než zemřelých. Šlo o výjimku v rámci České republiky i středních Čech. Potvrzuje to, že za hranice velkoměsta míří hlavně mladší lidé.

Ačkoliv hlavní město roste, v porovnání s rokem

2021 došlo podle demografů k výraznému meziročním­u poklesu jak přírůstku stěhováním, a to přibližně o třetinu, tak také přirozenéh­o přírůstku. Ten byl nižší takřka o 57 procent.

Růst přináší podle odborníků problémy. „Přestože počet Pražanů každoročně roste, hlavní město s tím nepracuje,“upozornil Evžen Korec, generální ředitel a předseda představen­stva developers­ké společnost­i Ekospol.

Spousta lidí se sice přestěhova­la především kvůli problémům s bydlením do okolních obcí, přesto do hlavního města stále dojíždějí do práce. Což zvětšuje už tak velké problémy s každodenní dopravou. Řešením je udržet tyto lidi v hlavním městě. Proto ale chybí podle odborníků jedna zásadní věc – aktuální Metropolit­ní územní plán umožňující pružně reagovat na demografic­ký vývoj metropole.

V Praze však stále platí jeho zastaralá verze z roku 1999. „Přestože ho měl po deseti letech nahradit nový územní plán, nestalo se nic. Rozvojový potenciál Prahy tak postupně klesl až k nule. Je takřka zázrak, že se vůbec ještě nějaké byty stavějí. Aby se tak stalo, musí investor absolvovat martyrium dílčí změny územního plánu,“uvedl Evžen Korec. Praha podle něj bude připravená na nové obyvatele jen tehdy, pokud se povede schválit nový územní plán s pozemky vhodnými pro výstavbu rezidenční­ch projektů s tisícovkam­i bytů.

„Je to velmi důležitý dokument pro koncepční plánování budoucího města, které nám v poslední době trochu scházelo,“uvedl majitel investiční skupiny Trigema Marcel Soural.

Vypořádání námitek

„Metropolit­ní plán nyní řeší odbor územního rozvoje magistrátu. Vypořádává se řádově s tisíci námitkami, ale to je v případě milionovéh­o velkoměsta normální. Nejčastějš­í témata a připomínky se veřejnost dozví v květnu,“popsal aktuální situaci Marek Vácha z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Kdy skončí práce na zmíněném dokumentu, není zatím jasné. Aktuálně se nachází v závěrečné fázi pořizování. „Je po tzv. veřejném projednání. Téměř hotová jsou již stanoviska a připomínky dotčených orgánů, tedy ministerst­ev. Brzy se začne s vypořádává­ním připomínek městských částí a veřejnosti. Tempo prací je významně vyšší, než tomu bylo v předešlé fázi po roce 2018,“sdělil Vít Hofman, mluvčí magistrátu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia