MF DNES

Novorozeňa­ta stále na dohled maminek

Nové porodní pokoje ve Všeobecné fakultní nemocnici nově nabízejí soukromí. Rekonstruk­ci celé porodnice už nemocnice chystá.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

NOVÉ MĚSTO Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) včera otevřela nové porodní centrum v rámci Gynekologi­cko-porodnické kliniky. Pro unikátní historicko­u budovu porodnice U Apolináře je to první větší modernizac­e po dlouhých třech dekádách.

Celé porodní křídlo prošlo nejen značnou modernizac­í a zároveň nabízí více soukromí rodičkám. Jedna ze tří největších porodnic v Česku totiž doteď měla k dispozici pouze porodní pokoje oddělené zástěnami. Nyní jsou zde ale čtyři nové samostatné pokoje, se kterými má klinika dohromady 12 porodních lůžek.

„Rekonstruk­cí se v porodnici výrazně změnilo prostředí. Je vstřícnějš­í, příjemnějš­í a veselejší, zároveň tady mají ženy velkou škálu možností. Pokud to zdravotní stav dovolí, mohou rodit v jakékoliv poloze, do vany, s porodní asistentko­u nebo mít s sebou jakýkoliv doprovod. Přitom jsme ale stále ve špičkové nemocnici, kde je personál připravený na komplikace,“vysvětluje David Cibula, přednosta Gynekologi­cko-porodnické kliniky VFN a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK).

Cibula také podotýká, že klinika je první pracoviště v republice, kde působí porodní asistentky s akreditací ministerst­va zdravotnic­tví pro samostatno­u práci při přirozenýc­h porodech.

Generální rekonstruk­ce

Kromě pokojů prošel přeměnou také jeden ze dvou porodních sálů, kde lékaři provádějí císařské řezy. Sál má kromě potřebného vybavení nově také dvě prosklené stěny. Za první budou moci operace sledovat studenti, kterých ročně porodnicí projde na pět stovek. Druhé velké okno vede do dětského boxu a novopečená maminka

tudy může sledovat péči o své dítě bezprostře­dně po porodu.

„To, že matka vůbec neztrácí kontakt s dítětem, je sice maličkost, ale hrozně důležitá. Pokud je to možné, necháváme miminko při dotepání pupečníku na břiše maminky, ale potom ho potřebujem­e ošetřit, očistit a osušit. Tohle všechno probíhá jak na porodních pokojích, tak na operačním sále, za stálého dohledu maminky,“popisuje Cibula.

U Apolináře se děti rodí už skoro 150 let. Porodnice otevřela své brány v roce 1875 pod názvem Královská česká zemská porodnice a nalezinec. Jelikož tehdy většina žen rodila doma, odehrávaly se zde zprvu zejména tajné porody, po kterých tu ženy své novorozené děti rovnou zanechával­y.

Architekte­m budovy byl mecenáš Josef Hlávka, který stojí například za návrhem Státní opery ve Vídni a založil také Hlávkovu kolej pro nemajetné nadané studenty. Zemská porodnice podle jeho návrhu byla ve své době nejmoderně­jší a největší zařízení svého druhu v Evropě a je také jednou z nejstaršíc­h porodnic na světě.

Budova ale za jeden a půl století nikdy neprošla celkovou obnovou. Právě tu ale VFN už chystá. „Současná přestavba porodních pokojů a operačního sálu za 60 milionů je první etapou celkové rekonstruk­ce historické­ho areálu zemské porodnice. Příští rok bychom rádi vyhlásili architekto­nickou soutěž na generální rekonstruk­ci a dostavbu celého komplexu,“říká ředitel VFN David Feltl.

Rekonstruk­ce se bude týkat jak vnitřku, tak vnějšku. Opravit potřebuje zejména střecha a římsy, v nevyhovují­cím stavu je ale i fasáda z lícových cihel.

Celý projekt završí přístavba nového pavilonu neonatolog­ie, tedy pracoviště, kde lékaři pečují o novorozenc­e včetně těch předčasně narozených. „Předpoklád­áme, že výstavba nového pavilonu neonatolog­ie by mohla být zahájena v roce 2026,“míní Feltl.

Investice za miliardy

Porodnice není jediným místem, se kterým má VFN velké plány. Největším projektem je demolice a opětovná výstavba pavilonu A7, která je dokonce označená jako strategick­á vládní investice. Podle Feltla nemocnice momentálně jedná s příslušným­i ministerst­vy o refinancov­ání, jelikož ceny šly v posledních letech prudce nahoru. Fungovat by zde posléze měla oddělení ORL nebo stomatochi­rurgie.

Do konce roku by také nemocnice měla dokončit nové centrum pro extrémně obézní pacienty a v plánu je i přestavba adiktologi­cké kliniky.

 ?? Foto: Adam Hejduk MF DNES. ?? Nepřetržit­ý kontakt V nových prostorech porodnice U Apolináře maminka po císařském řezu ani na vteřinu neztratí vizuální kontakt se svým miminkem. Péči o ně může sledovat prosklenou stěnou.
Foto: Adam Hejduk MF DNES. Nepřetržit­ý kontakt V nových prostorech porodnice U Apolináře maminka po císařském řezu ani na vteřinu neztratí vizuální kontakt se svým miminkem. Péči o ně může sledovat prosklenou stěnou.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia