MF DNES

Vyškolený favorit. Chybou byl už Patera

Hokejová Sparta nečekaně vypadla ze čtvrtfinál­e extraligov­ého play off. Způsobem, který ji musí pořádně mrzet

- Robert Rampa hokejový reportér MF DNES

Poslední titul slavila hokejová Sparta v roce 2007. Byli u toho jako hráči současní kluboví manažeři Jaroslav Hlinka a Petr Ton.

Včera oba sledovali další jalové a neplodné snažení Pražanů, kteří s Třincem prohráli 1:5. Hlinka stál na střídačce s rukama v kapsách, čelo mu brázdily hluboké rýhy značící nespokojen­é zamračení.

„Vylámali jsme si zuby,“povídal později.

Oceláři na domácím ledě pádili za čtvrtým vítězstvím ve čtvrtfinál­ové sérii a jen málo momentů naznačoval­o, že Sparta má dost možná papírově nejzvučněj­ší soupisku ze všech účastníků extraligov­ého play off. Pardubice odpustí.

Proti obhájcům titulu ze Slezska vám mohlo občas připadat, že přijel nezkušený kádr smolařů bez špetky schopnosti improvizac­e. Třinečtí sparťany vyškolili. Dali jim za vyučenou, bolestně jim ukázali, jak se hraje hokej ve vyřazovací části.

Obětavě, chytře, takticky. Proto si semifinále zahrají Vítkovice s Hradcem a Pardubice s Třincem (začíná se v neděli na ledě Dynama).

Litvínovsk­ý Nicolas Hlava třineckou hru po vypadnutí v předkole označil za „buz**antskou“, ale kdo postoupil mezi elitní čtyřku? Kdo útočí na čtvrtý titul v řadě?

Když se na sparťansko­u sezonu podíváte zpětně, první klíčové chyby udělalo klubové vedení už v létě. Nevyšlo riskantní a drahé angažování Dominika Simona, který kromě psychické pohody musel pracovat i na fyzické kondici, trápila ho zranění a k poslednímu zápasu nastoupil v polovině prosince.

Hrubě se nevyplatil­a sázka na Pavla Pateru v roli hlavního kouče. Než jeho nástupce Miloslav Hořava napravil, co se zpackalo, základní část skončila. Sparta neměla příliš šancí, aby se z předposled­ního místa vyškrábala výš než na třetí příčku. A zatímco na první Pardubice ve čtvrtfinál­e vyšla slabší Olomouc, kde série skončila hned po čtyřech utkáních, a na Vítkovice šla bez zářné formy brněnská Kometa, která sázela hlavně na vynikající­ho brankáře Dominika Furcha, Spartě se do cesty připletl nejnepříje­mnější možný soupeř.

Právem jste mohli pochybovat, jestli třinecký kouč Zdeněk Moták úspěšně naváže na práci Václava Varadi. Základní část tomu příliš nenapovída­la. Tenhle tým je ale pořád složený z vítězů a náramných hráčů. Navíc s fenomenáln­ím Ondřejem Kacetlem mezi tyčemi.

Přesto zřejmě Sparta měla postoupit. Jakub Kovář v bráně. Kempný, Krejčík, Moravčík nebo Němeček v obraně. Řepík, Sobotka, Horák, Kaše, Tomášek či Erik Thorell v útoku. Na extraligu luxusní jména. Prozkoušen­á Evropou, ne-li NHL. Většina z nich kandidáti do reprezenta­ce. Síla na papíře tak ohromná, že se víc než kdy jindy hodila tradiční každoroční provolání: „Kdy jindy by Sparta měla slavit titul, když ne letos?“

„Porazil nás play off tým. Tým, který jsme my neměli,“shrnul příčinu konce otevřeně bek Kempný.

Ne, ani v roce 2023 to sparťanům nevyjde.

 ?? Foto: ČTK ?? Selhání Dvě třetiny včera sparťané Třinci vzdorovali, pak se ale sesypali. S nimi i sen o titulu, 16leté čekání se protáhne minimálně o rok.
Foto: ČTK Selhání Dvě třetiny včera sparťané Třinci vzdorovali, pak se ale sesypali. S nimi i sen o titulu, 16leté čekání se protáhne minimálně o rok.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia