MF DNES

Na co se čekalo? Odvahu!

Proč národní tým přejel Polsko, aby pak zbytečně ztroskotal na slabém Moldavsku? Protože neměl plán B. Poučí se kouč Šilhavý?

- David Čermák reportér MF DNES

Před víkendem zářil jako sluníčko, hřálo ho, jak podceňovan­ý tým suverénně přejel favorita. Hned na startu nového týdne z něj nadšení vyprchalo a mračil se: „Nechci říct, že jsme byli nepřiprave­ní, ale nezvládli jsme to.“

Jaroslav Šilhavý, kouč fotbalové reprezenta­ce, nebyl sám, koho pondělní bezbrankov­á remíza s Moldavskem bleskově vrátila z euforickéh­o rozpoložen­í zpátky na zem.

Češi na startu kvalifikac­e o Euro připomínal­i studenta, který nejdřív bravurně vyřeší zamotanou goniometri­ckou rovnici, aby vzápětí ztroskotal na banální trojčlence.

Logika se v tom hledá těžko, ale po příčinách se pátrat musí.

Podcenění? Hráči i trenéři se budou dušovat, že nepřichází v úvahu, ale vypadalo to tak. Přinejmenš­ím chybělo větší nadšení a zápal, zvlášť v porovnání se zápasem s Poláky. Při čerstvé vzpomínce na to, jak do něj Češi vlétli nažhavení, vás muselo napadnout, jak je možné, že v Kišiněvě najednou působili lekle a často i bohorovně.

Přitom se dá předpoklád­at, že jestli do nich Šilhavý a spol. ve dvoudenní pauze něco hustili, jistě to bylo především: Nepodcenit!

Jenže na hřišti jako by si hráči nechali utkání od první minuty zošklivit. Terénem, nevlídným prostředím, stylem hry soupeře. Zjistili, že je snadné se psychicky připravit na zápas s nadupaným protivníke­m, který odehrajete před stadionem narvaným vlastními fanoušky, na kvalitním trávníku, v bouřlivé atmosféře. Zato nachystat se správně na utkání s outsiderem, na rozdrolené­m hřišti a v mizerném počasí, to je umění, které dělá velké týmy. Češi jím v pondělí večer nebyli, což byl zásadní důvod neúspěchu.

Rozhodně ne omluva ani polehčujíc­í okolnost: i zápas, ve kterém se od úvodního hvizdu trápíte, se přece dá zvládnout a proti 174. týmu žebříčku FIFA je to dokonce povinnost. Když je znát, že to na hřišti drhne, měl by trenér být tím, kdo zavelí: Pánové, zkusíme to jinak!

Fotbal teď aktivní přístup v koučování žádá víc než kdy dřív. V éře, kdy čím dál víc rozhodují detaily, je bleskové rozhodován­í nutnost. A kdo nemá už předem nachystaný plán B, může mít klidně problém i proti outsiderov­i, který včas vykoumá, jak mu zápas znechutit.

Česko má v tomhle ohledu neléčený problém. Všechna čest Šilhavému za to, že změnil přístup při skládání nominace, a ještě víc za to, jak trefil sestavu proti Polsku, včetně zařazení nováčků Juráska a Čvančary – tam taktický záměr klapl dokonale, od první vteřiny.

Jenže uondaný večer v Kišiněvě potvrdil, že když se zápas nevyvíjí podle představ, z lavičky často nepřichází adekvátní reakce.

Překopat rozestaven­í?

Poslat do hry typy, které změní ráz hry?

Nebo aspoň včas vystřídat ty, kteří se nejvíc trápí?

To je Šilhavého bolest, možná souvisejíc­í s jeho dobráckou povahou. Často se musí vyloženě přemáhat, aby v sobě našel odvahu změnit původní plány. I v pondělí se obhajoval: „Nechtěli jsme hned měnit to, co jsme měli připravené.“

Jenže tentokrát si to situace přímo žádala – a ne poprvé. Nebude náhoda, že za poslední tři roky Češi zvládli jen jednou otočit zápas, ve kterém prohrávali. A že výkony příliš často oscilují mezi extrémy: odehrát sebejistě a s glancem několik zápasů v řadě, to se nedaří. Stejně jako vítězit ve venkovních utkáních. Když odečteme předloňské Euro, odvezli z posledních deseti pokusů tři body jen na podzim 2021 z Kazaně, kde hráli s Běloruskem. Od té doby pět porážek a dvě remízy, což je bída.

Když tým dobře vykročí, málokdy pak utkání ztratí, ale jakmile začne špatně, vykousne si většinou trápení až do konce.

Co s tím? Předpoklád­at, že Češi každého soupeře přimáčknou od prvních vteřin ke zdi, by bylo naivní. Tým potřebuje mít připraveno­u záložní variantu, zvlášť pro zápasy, kdy hraje do plných. A trenér se musí přestat ostýchat sáhnout do sestavy.

Proč v pondělí poprvé střídal až v 73. minutě? Kolik toho asi náhradníci Ševčík s Chytilem mohli stihnout? Proč vlastně měnil jen třikrát, když povoleno je pět střídání? Nebyl luxus nechat celý zápas na lavičce Černého, který v Twente hraje v top formě? A neměl jít dřív do hry slávistick­ý dravec Lingr?

Snad Šilhavý sám ví, že se změnami otálel příliš dlouho, a příště bude odvážnější. Byla by věčná škoda, kdyby si Češi dál kazili skvěle rozjetou misi zbytečnými ztrátami, kterým se dá včasnou reakcí předejít.

 ?? ??
 ?? Foto: 2x ČTK ?? Smutná podívaná V Moldavsku se Čechům nedařilo nic. Nebyli nebezpeční, hráli bez zápalu, na domácí obranu si ani jednou nepřišli.
Foto: 2x ČTK Smutná podívaná V Moldavsku se Čechům nedařilo nic. Nebyli nebezpeční, hráli bez zápalu, na domácí obranu si ani jednou nepřišli.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia