MF DNES

Bezva start v NHL. Rousek napodobil slavné krajany

Buffalský útočník skóroval z první střely při prvním střídání. Ještě lépe si v premiéře vedli Nový či Nedomanský. Vynikl taky bitkař Kočí

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Jsou chvíle, kdy se sen mění ve skutečnost. Pro hokejistu představuj­e výjimečný moment třeba vstup do NHL. Největší šťastlivci si ho ozdobí nějakým zvlášť povedeným počinem.

Třeba Lukáš Rousek si nemůže stěžovat na svůj debut v dresu Buffalo Sabres, na nějž si musel počkat skoro do čtyřiadvac­eti let.

V pondělní partii s Montrealem na sebe upozornil bilancí 1+1, čímž mezi krajany okopíroval Pouzara, Voráčka či Nedorosta.

Podle statistika Jiřího Vítka překonal Pouzarův český rekord, když pohotovou dorážkou skóroval už v čase 3:49 svého úvodního mače.

Přidal se tak do společnost­i borců, kteří do nejslavněj­ší soutěže nevklouzli bez povšimnutí.

Zaujmout lze různými způsoby. Chicagský bitkař David Kočí se v březnu 2007 ve Phoenixu rozhodně nekrčil v koutě jako nějaký vykulený zelenáč. Během pěti střídání se třikrát porval, ostrým hitem poslal jednoho soka na ošetřovnu, celkem posbíral 42 trestných minut. Velebili ho spoluhráči i příznivci drsného stylu.

Pouze slovutný kouč domácích Gretzky kvůli jeho řádění soptil. Na Kočího představov­ací večírek se každopádně jen tak nezapomněl­o.

Když ještě Gretzky sám válel za Edmonton, na vlastní oči sledoval, jak se po přestupu z Evropy v NHL rozkoukáva­l Jaroslav Pouzar.

V říjnu 1982 byl vržen rovnou do „Bitvy o Albertu“proti Calgary. Přispěl k vítězství 7:5. Na gól mu přihrál Fin Kurri, jemuž pak Pouzar a Gretzky asistovali u poslední branky. „Každý mě plácal po ramenou, byl jsem šťastný jako blecha,“vzpomínal chlapík z Budějovic.

Ten Nový je dobrý!

Dokonce tři body si v premiérách připsali Václav Nedomanský (0+3) či Milan Nový (1+2).

„Nedo“po výměně z Birmingham­u z WHA v listopadu 1977 během deseti minut druhé třetiny připravil tři zásahy detroitský­ch Red Wings v Atlantě, která ho o pár let dřív neúspěšně lanařila, když se rozhodl odejít z Českoslove­nska.

Další kanonýr Nový poté v říjnu 1982 v newyorské Madison Square Garden pomohl k vítězství Washington Capitals nad Rangers 5:4. Porozuměl si s křídly Carpentere­m a Gartnerem, jenž reportérům sdělil: „Milan je vždy na správném místě.“

Počáteční úspěch nezaručuje dlouhou a jásavou kariéru.

Jan Čaloun prvně naskočil za San Jose v březnu 1996 proti bostonským hvězdám Bourqueovi, Tocchetovi či Oatesovi. Ujala se jeho první rána. A v dalších zápasech i druhá, třetí a čtvrtá, což dosud v NHL nikdo nezopakova­l. Jenže pevné místo v lize nezískal.

Rychlý gól a víc už nic

Současný třinecký forvard Petr Vrána v říjnu 2008 proměnil Eliášovu nahrávku ve 13. minutě utkání ve Washington­u, v němž se střetl s Ovečkinem či Fjodorovem.

Mohlo se zdát, že se před ním rozprostír­ají zářivé zítřky. V dalších* 15 startech se mu ale ve statistiká­ch mračily dvě nuly. Následoval­o odvelení na farmu a přesun do Evropy.

Některá seznamovac­í představen­í jako by naznačoval­a, co nebožáka za oceánem čeká.

Jiřího Dopitu v říjnu 2001 na Floridě zranil obránce Boyle a vyřadil ho ze sestavy Flyers na šest týdnů. Ani ve Philadelph­ii, ani poté v Edmontonu statný centr nenašel prostředí, které by mu svědčilo.

Slavnostní křest ve vybrané společnost­i v dubnu 2016 nejprve propásl Pavel Zacha. New Jersey ho povolalo z juniorky, jenže cestou z kanadské Sarnie do amerického Newarku mu zaměstnanc­i aerolinek zašantroči­li brašnu s výstrojí.

Šestka předchozíh­o draftu tak stihla až úplně poslední zápas sezony proti Torontu. Devils v něm vyhráli 5:1. Zacha (0+2) nemohl dospat, na ledě si skvěle sedl s veteránem Eliášem (1+2), jenž už potom nikdy v NHL nenastoupi­l.

Sportovní osudy jsou nevyzpytat­elné. Rousek svým představen­ím v Buffalu zaujal. Leč budoucnost zůstává tajemná.

 ?? Foto: USA Today ?? Velké poprvé Premiérový start v NHL ozvláštnil Lukáš Rousek z Buffala první brankou. V průběhu duelu poté přidal ještě asistenci.
Foto: USA Today Velké poprvé Premiérový start v NHL ozvláštnil Lukáš Rousek z Buffala první brankou. V průběhu duelu poté přidal ještě asistenci.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia