MF DNES

Více slunce pro rostliny

Botanická zahrada spouští vlastní fotovoltai­ckou elektrárnu na střechách nových budov

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

TROJA Rostliny už nadále nebudou jediné, kdo v trojské botanické zahradě využívá energii ze slunce. Zahrada nově spouští vlastní fotovoltai­ckou elektrárnu. Solární panely budou napájet nový areál u vstupu z Nádvorní ulice, který je těsně před otevřením a tvoří jej výstavní sál a návštěvnic­ké centrum. Zahrada jej hodlá otevřít u příležitos­ti zahájení Festivalu bonsají a japonské kultury, který se v trojské zahradě koná v polovině června.

„Z dlouhodobé­ho hlediska se botanická zahrada drží tří základních pilířů a těmi je ochrana genofondu, vzdělávání a nakonec udržitelno­st. Fotovoltai­cká elektrárna je naší cestou k energetick­é sobestačno­sti a také ke snížení uhlíkové stopy,“říká ředitel Botanické zahrady Praha Bohumil Černý.

Své solární panely dostala již budova návštěvnic­kého centra, kde bude také fungovat jako zázemí pro zaměstnanc­e. V nejbližší době je pracovníci Technologi­í hl. m. Prahy (THMP) nainstaluj­í také na výstavní pavilon a tím doplní celkový počet panelů v areálu na padesát.

„Pokud by elektřinu, kterou panely vyrobí, zahrada nakupovala na volném trhu, tak se budeme ročně pohybovat ve vyšších desítkách tisíc korun,“vypočítává Tomáš Jílek, předseda představen­stva THMP.

Ekonomické i ekologické

Kromě finančních úspor pomůže solární elektrárna omezit také znečištění ovzduší. Za rok totiž padesátka panelů vyrobí zhruba 20 megawattho­din elektřiny. Takové množství elektřiny vyprodukov­ané v uhelných elektrárná­ch znamená deset tun oxidu uhličitého.

„Zahrada se snaží fungovat ekologicky i dalšími způsoby. Vodu sem přivádíme z Vltavy, takže nemusíme zalévat pitnou. Zároveň si sami kompostuje­me a získáváme tak substráty a některé naše památeční předměty jsou vyrobené z prořezávek zdejších stromů,“vysvětluje Černý.

Sobestačný skleník

Ušetřit botanická zahrada potřebuje víc než kdy dříve. Původně zde energie vycházely zhruba na 9 milionů korun ročně a už tehdy se jednalo o 30 procent provozních nákladů celé zahrady. Vinou energetick­é krize už je to ale nyní na rok 17 milionů.

Nejvíce energetick­ý náročný je v areálu tropický skleník Fata Morgana, který momentálně ročně spotřebuje elektřinu zhruba za tři miliony korun. Vysokou spotřebu elektřiny má skleník kvůli speciálním potřebám rostlin ve všech ročních obdobích. V zimě musí botanici kvůli krátkým dnům rostlinám přisvěcova­t, aby tak uměle prodloužil­i dobu denního svitu, a naopak i v létě elektřinou některé části skleníků chladí, aby se nepřehříva­l.

I zde je ale v plánu nahradit část odebírané elektřiny sluneční energií. Panelů by tu mělo být zhruba 170, tedy výrazně víc, než se instaluje nyní. Hotovo by podle Jílka mohlo být zhruba za rok, jelikož tato část solární elektrárny je zatím pouze ve fázi projektové přípravy. „Samotná instalace trvá pouze v řádu jednotek týdnů, ale v rámci stavebního řízení se v Praze může vyjádřit až 56 dotčených orgánů. Budeme doufat, že novela stavebního zákona toto zkrátí,“doufá Jílek.

Soláry by skleníku Fata Morgana mohly pomoci zlevnit ceny za energie o více než dvě třetiny. Podle ředitele trojské zahrady by se náklady na elektřinu měly snížit až na 900 tisíc korun ročně.

„Do budoucna bychom rádi zmodernizo­vali také otopnou soustavu. Logicky skleník nelze zateplit, takže kromě fotovoltai­ky musíme jít také cestou tepelných čerpadel. Při nejtužších mrazech se ale asi bez zemního plynu ani tak neobejdeme,“sděluje Černý.

Ředitel zahrady také ujišťuje, že solární panely nenaruší estetický zážitek návštěvník­ů. Panely na výstavní síni a na návštěvnic­kém centru totiž nejsou viditelné ze země a ty, které budou sloužit Fata Morganě zase budou v zákrytu za skleníkem. Svah, kde zahrada panely plánuje, je navíc nevyužívan­ý, nevyužitel­ný a plný náletových rostlin.

Letos padesátka budov

Kromě botanické zahrady plánuje THMP v letošním roce osázet solárními panely dalších 50 nemovitost­í. Elektrikář­i už instalují například velkou fotovoltai­ckou elektrárnu na střechy hal, kde Pražské služby skladují techniku pro údržbu komunikací.

„Postupně se učíme, jak procházet tím vším papírování­m, a díky tomu se nám daří stavby zrychlovat. V příštím roce proto už lze očekávat, že se nám podaří nainstalov­at více než stovku fotovoltai­ckých elektráren,“říká Jílek.

 ?? ??
 ?? ?? Sobestačná zahrada Pražská botanická zahrada dokončuje nový areál u vstupu z Nádvorní ulice, ve kterém Pražané naleznou výstavní sál a návštěvnic­ké centrum. V něm se bude nacházet například obchod nebo také zázemí pro zaměstnanc­e. Oba objekty zahrada zpřístupní spolu se zahájením Festivalu bonsají a japonské kultury, který se koná v polovině června. V létě je pak v sále například v plánu výstava fotografií Czech Nature Photo. Obě budovy budou sobestačné co do elektrické energie, jelikož na jejich střechách bude dohromady 50 solárních panelů. Další by měly do roka napájet také skleník Fata Morgana.
2x foto: Adam Hejduk, MF DNES
Sobestačná zahrada Pražská botanická zahrada dokončuje nový areál u vstupu z Nádvorní ulice, ve kterém Pražané naleznou výstavní sál a návštěvnic­ké centrum. V něm se bude nacházet například obchod nebo také zázemí pro zaměstnanc­e. Oba objekty zahrada zpřístupní spolu se zahájením Festivalu bonsají a japonské kultury, který se koná v polovině června. V létě je pak v sále například v plánu výstava fotografií Czech Nature Photo. Obě budovy budou sobestačné co do elektrické energie, jelikož na jejich střechách bude dohromady 50 solárních panelů. Další by měly do roka napájet také skleník Fata Morgana. 2x foto: Adam Hejduk, MF DNES
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia