MF DNES

Česká armáda mění staré tanky za staré

Nové stroje má armáda koupit až za 7 let z USA, Německa nebo Koreje.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Na první pohled je to velkorysý dar. Česko dostane od Německa čtrnáct tanků Leopard za to, že napadené Ukrajině darovalo ze svých zásob sedmatřice­t modernizov­aných „sovětských“tanků T-72. Do Česka zatím dorazily první tři Leopardy.

„Součástí dodávky je i počáteční balík náhradních dílů, munice a tříletá servisní podpora ze strany dodavatele zahrnující i výcvik českých vojáků. Hodnota daru činí necelé čtyři miliardy korun. Zbývajícíc­h jedenáct bojových tanků by mělo být dodáno do konce letošního roku,“uvedla mluvčí ministerst­va obrany Simona Cigánková.

Jenže podle odborníků má německý dar několik nevýhod. Tou hlavní je fakt, že tanky, které Česko dostane, už jsou poměrně zastaralé.

„Leopard 2 ve verzi 2A4 je z poloviny osmdesátýc­h let minulého století. Rozhodně to není tank pro současné bojiště,“řekl MF DNES bezpečnost­ní analytik a někdejší náměstek na ministerst­vu obrany Milan Mikulecký.

Připomněl, že s těmito tanky například v roce 2017 během bitvy o syrské město Al-Báb neuspěla turecká armáda, proti níž stáli jen špatně vyzbrojení islamisté. „To, že beznadějně zastaralé tanky T-72M1 nahrazujem­e stejně zastaralým­i Leopardy 2A4 neznamená posílení naší armády, ale spíš názorně popisuje, jak moc špatně na tom jsme,“dodal Mikulecký.

Podle něj si navíc obrana dohodou s Němci zásadně zúžila manévrovac­í prostor při vyjednáván­ích o nákupu nových tanků, které armáda potřebuje.

„Tím, že politické vedení ministerst­va přistoupil­o na „dar“, jsme si zavřeli dveře k tomu porovnat jiné možnosti a zejména v konkurenčn­ím prostředí vyjednávat o ceně. A trochu se bojím, že ve finále si ty „darované“tanky stejně uhradíme v ceně těch nových, za které již budeme platit,“míní Mikulecký. Naráží tím na fakt, že ministerst­vo obrany uvažuje o nákupu až padesáti kusů Leopardů v nejnovější variantě 2A7+ v příštích letech. Na ty by Česko muselo čekat podstatně déle než například sousední Polsko, které si pořídilo americké Abramsy a jihokorejs­ké tanky K2 (jejich část převzala polská armáda už koncem loňského roku). Nové Leopardy si už totiž nedávno objednalo i Norsko a nákup více než sta kusů zvažuje i Itálie.

Německo má obtíže i s dodáním starších Leopardů 2, tedy těch, které Česku daruje.

V březnu švýcarská ministryně obrany Viola Amherdová uvedla, že Německo žádá o odkup Leopardů, které má alpská země ve své výzbroji v počtu přes 200 kusů a dalších téměř sto je vyřazených. Právě vyřazené „švýcarské“Leopardy by se mohly nakonec dostat do Česka. Amherdová totiž zmínila, že o odkup tanků má zájem i Česko.

Podle informací, které MF DNES k obchodu získala, šlo však jen o další způsob, jak se Němci snaží vyřešit problémy s dodávkami slíbených Leopardů. Německo by je v tomto scénáři Švýcarsku zaplatilo, ale převzala by je česká armáda.

„O odprodeji tanků jsme se švýcarskou stranou nejednali. Již dříve jsme ale deklaroval­i, že pokud by nám Švýcarsko chtělo nabídnout své tanky Leopard 2 jako ocenění naší pomoci Ukrajině, rozhodně nebudeme proti,“uvedla mluvčí ministerst­va Cigánková. MF DNES oslovila s dotazem ohledně možného prodeje nebo darování Leopardů Česku také švýcarské ministerst­vo obrany, to však neodpovědě­lo.

Staré zásoby

Už tanky, které mělo Česko původně přislíbené, přitom pocházejí ze zásob švýcarské, respektive německé armády, od kterých je odkoupila společnost Rheinmetal­l.

První tank dostala armáda už na konci loňského roku, na takzvané vojskové zkoušky. Během nich vojáci testovali mimo jiné přesnost střelby nebo funkčnost spojení. Leopard zkouškou prošel, byť armáda bude muset řešit absenci hasicího přístroje.

Podle náčelníka generálníh­o štábu Karla Řehky by měl být tento nedostatek vyřešený do konce letošního roku.

„Německá armáda se zavázala dodat tanky ve standardní verzi, v jaké fungují v Německu. Protipožár­ní

zařízení v prostoru osádky není standardní­m zařízením,“uvedl Řehka v dubnu na jednání sněmovního výboru pro obranu.

Na výboru Řehka zmínil, že nové tanky by armáda mohla získat v rozmezí let 2027 a 2030. Původní armádní koncepce počítala s rokem 2028. Ministerst­vo nyní pracuje na studii proveditel­nosti, která má odpovědět na otázku, jaký typ tanku by byl pro českou armádu nejlepší. Jak již bylo řečeno, logické varianty jsou víceméně pouze tři.

Tou nejpravděp­odobnější – i vzhledem k nynější úzké spolupráci s Německem – je nákup právě nejnovější verze Leopardu. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která dnes v USA podepisuje dohodu o obranné spolupráci, již dříve uvedla, že za úvahu stojí i pořízení tanků z mimoevrops­kých zemí. V takovém případě by se nabízely především tanky Abrams, které má americká armáda a nedávno jejich objednávky oznámilo Polsko a také Rumunsko.

Třetí variantou by pak byl korejský tank K2 Black Panther. Také ty si Polsko pořídilo a do budoucna je má mít ve výzbroji v ohromující­m počtu tisíce kusů.

 ?? ??
 ?? Foto: ČTK ?? Tank pro Česko
První Leopard 2A4, Česko převzalo už v zimě.
Foto: ČTK Tank pro Česko První Leopard 2A4, Česko převzalo už v zimě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia