MF DNES

Konec závislosti. Ropa z Itálie pokryje potřebu Česka

-

NELAHOZEVE­S Dodávky ropy z Itálie pokryjí od roku 2025 potřeby České republiky, státní společnost Mero uzavřela dohodu s konsorciem firmy TAL na rozšíření Transalpin­ského ropovodu (TAL). Skončí tím závislost země na ruské ropě. Projekt za 1,6 miliardy korun podle premiéra Petra Fialy zvýší od začátku uvedeného roku kapacity ropovodu pro Česko o čtyři miliony tun ropy ročně, do země tak bude možné ropovodem dodat až osm milionů tun za rok. Náklady na rozšíření ropovodu zaplatí společnost Mero.

Ropovodem TAL proudí ropa z italského Terstu do bavorského Ingolstadt­u, odkud pokračuje do Česka ropovodem IKL. Další část ropy Česko nyní čerpá ropovodem Družba z Ruska.

„Tímto zásadním krokem se zbavíme závislosti na ruské ropě. Projekt TAL-PLUS by měl být dokončen už příští rok, tedy předtím, než začne platit zákaz dovozu ruské ropy, jehož odklad jsme právě z důvodu potřeby navýšení kapacity v ropovodu TAL vyjednali,“uvedl Fiala.

Smlouvu podnik s podílníky TAL podepsal v pondělí. Mero má podle

ředitele Jaroslava Pantůčka v příštích měsících a letech zajistit technické úpravy a modernizac­i částí ropovodu, aby bylo možné jeho rozšíření. Firma se na tom dohodla s dalšími spolupodíl­níky ropovodu. „Projekt TAL-PLUS zásadně posiluje energetick­ou bezpečnost České republiky a zajišťuje jí nezávislos­t na ruské ropě,“řekl Pantůček. Mero tím podle něj zároveň posílí svou pozici na evropském energetick­ém trhu.

Společnost počítá s investicem­i 1,3 až 1,6 miliardy korun. Veškeré náklady bude podle Pantůčka hradit Mero, státu by tak žádné finanční závazky vzniknout neměly. V současnost­i se podle firmy posuzují nabídky na dodavatele klíčových komponentů, zároveň pokračují projektové práce a upřesňován­í harmonogra­mu. Rozšíření ropovodu bude podle Pantůčka spočívat v intenzifik­aci proudění ropy v potrubí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia