MF DNES

Policisté našli ženu v kouři jen po hmatu

Požár ve Strakonicí­ch neskončil díky policistům tragédií

- Miroslava Sloupová reportérka MF DNES

Strakoničt­í policisté jsou za hrdiny. V minulém týdnu zachránili život ženě, která byla uvězněná v hořící pasti. Plameny zachvátily nejprve matraci v její garsonce v Luční ulici a silný černý dým se valil okny ven.

Toho si všiml soused a přivolal policii, která na místě musela vykopnout bezpečnost­ní dveře. „Paní volala o pomoc, ale nadýchala se kouře, přestala komunikova­t a padla na zem. Museli jsme jednat rychle,“popisuje akci Pavel Pour, který slouží u strakonick­é policie osm let.

Na dveřích měla sedmapades­átiletá žena nainstalov­aný bezpečnost­ní zámek. I proto byl problém dveře vůbec vykopnout a dostat se do bytu.

„Bušili jsme do nich a kopali asi dvě minuty. Když se mi to podařilo, vyvalil se na mě oblak černého dýmu,“dodává Pourův profesně mladší kolega David Braun.

Ženu, která se za krátkou dobu nadýchala zplodin, našli policisté ležet na podlaze pouze po hmatu. „Nebylo nic vidět. Vběhl jsem dovnitř a paní naštěstí ležela kousek za dveřmi, jen pár metrů. Byla omámená kouřem, ale stále při vědomí. Vytáhli jsme ji ven a do bytu se okamžitě vydali hasiči,“pokračuje Pour.

S podobnými případy má zkušenost. V roce 2019 zasahoval u požáru ubytovny v Povážské ulici ve Strakonicí­ch. A před dvěma lety vykopl dveře rodinného řadového domku v Bavorově ulici, který také skončil v plamenech.

„V Povážské ulici jsme resuscitov­ali paní skoro tři čtvrtě hodiny. Podařilo se nám ji oživit, ale druhý den v nemocnici zemřela. V Bavorově jsme bohužel byli pozdě,“vzpomíná Pour.

Poslední zásah z minulého týdne skončil úspěšně, žena se dostala do péče záchranářů včas. Ačkoliv má mírné popáleniny na rukou, přežila.

Policisté i přes nebezpečný zásah ošetření nepotřebov­ali.

„Párkrát jsme se nadechli kouře, ale zapili jsme to vodou a rozdýchali,“popisuje Braun, který slouží u policie druhým rokem.

K podobným hlášením podle něj hlídky vyrážejí často. „Hlavně starší lidé třeba upadnou u vaření a nemohou se zvednout. Musím ale přiznat, že tohle byl můj první požár,“dodává.

Kopali do správného místa

Ani jeden ze strakonick­ých policistů se pro případ podobného zásahu nezúčastni­l žádného cvičení ani teoretické­ho kurzu. „Člověk ale ví, že nejslabší místo dveří je tam, kde je klika,“říká Pour.

Druhů bezpečnost­ních dveří je mnoho, takže je vždy otázkou, jakou mají konstrukci. Některé ji mají jen zesílenou, jiné zase chrání systém, který „vyjíždí“ze dveří do futer, kde je zabezpečí na více místech. Většinou jde ale o dveře, které mají bezpečnost­ní zámek s odolnějším systémem. Také jde o to, z jakého materiálu jsou dveře vyrobeny.

„Nejsnáze lze vykopnout interiérov­é duté dveře. Naopak v případě vstupních kovových dveří, které budou mít ještě zpevňující výztuhy a bezpečnost­ní zámek, bude potřeba opravdu obrovská síla, aby dveře povolily. Některé konstrukce pak nelze vykopnout bez použití náčiní, kterým poškodíte či narušíte systém uzamčení,“vysvětluje prodejce bezpečnost­ních dveří Jaroslav Frühauf.

Ve Strakonicí­ch měly dveře sice kovové zárubně, ale byly dřevěné, takže bylo možné jejich strukturu narušit. Tím, že policisté kopali do okolí kliky a bezpečnost­ního zámku, podařilo se jim zničit zamykací mechanismu­s a dveře otevřít.

 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Zachránci David Braun a Pavel Pour
Foto: Petr Lundák, MAFRA Zachránci David Braun a Pavel Pour
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia