MF DNES

Čtyři služební vozy pro Bartoše

Většina ministrů bez ochranky má dvě služební auta. Jedno resortní a jedno zapůjčené

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Nechránění ministři, tedy ti bez ochranky, mají většinou k dispozici vozy Škoda Superb. Ve vládní flotile se však už objevují také Škody Kodiaq nebo elektromob­ily Enyak.

Většina ministrů má k dispozici vozy dva. Jeden zakoupený resortem, druhý na rok zapůjčený, podobně jako tomu bývalo v minulosti. Výjimkou je ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Ten může používat hned vozy čtyři.

Pro vlastní účely má Škodu Superb Style. Na služební cesty má od ministerst­va k dispozici dva Superby L&K. A jako rezerva byl zapůjčen vůz Škoda Enyaq iV. Vyplynulo to z odpovědi, kterou MF DNES poskytla Romana Voříšková z odboru legislativ­ně právního ministerst­va pro místní rozvoj. Dotaz redakce podala podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Zástupce vedoucí oddělení komunikace ministerst­va Petr Waleczko nicméně odmítl, že by Bartoš používal čtyři služební vozy. „Pan ministr má k dispozici jedno vozidlo pro vlastní účely a pro výkon funkce má k dispozici vozidlo s řidičem, vše v souladu se zákonem,“uvedl. A zpochybnil, že by byl pro Bartoše pořízen rezervní vůz.

„Rezervní vůz nebyl pořízen, všechna vozidla jsou využívána pro potřeby ministerst­va,“napsal Waleczko v odpovědi. Pravda je, že podle registru smluv si letos v březnu ministerst­vo od Škody Auto zapůjčilo za 170 tisíc korun na rok elektromob­il Enyaq iV. Nájem je do března příštího roku.

Úsporný Stanjura

Dalším členem kabinetu, který se u vozového parku liší od ostatních, je šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). Jako chráněnému ministrovi by mu stejně jako ostatním měla jízdy zajišťovat Ochranná služba Policie České republiky. Přesto má i šéf resortu financí k dispozici vůz od ministerst­va. A to zapůjčenou Škodu Superb, rok výroby 2022.

„Nejde o nákup, nýbrž o využití velmi výhodné nabídky automobilk­y Škoda na zapůjčení vozu,“zdůvodňova­l pořízení vozu pro ministra mluvčí resortu Filip Běhal. A pokračoval: „Vzhledem ke zvýšeným nákladům na zajištění ochrany chráněných osob se ministr financí coby chráněná osoba rozhodl k části svých jízd, u kterých je to možné, využívat úspornější řešení v podobě přepravy tímto běžným vozem, což je jednoznačn­ě účelný a hospodárný krok. Zároveň jsou tyto jízdy zajišťován­y z reprezenta­tivních důvodů vozidlem tradiční české značky.“

Mluvčí Běhal zároveň s tím také upozornil, že ministerst­vo financí v uplynulém roce v rámci úsporných opatření zredukoval­o svůj vozový park o 20 vozidel a do budoucna uvažuje o jeho úplném nahrazení kombinací veřejné dopravy, sdílených vozidel a v extrémně vytížených dnech vozy z půjčoven. „Pro všechny resorty obecně platí povinnost řídit se při správě svého majetku zásadami řádného hospodáře a principy 3 E, tedy účelností, efektivnos­tí a hospodárno­stí,“doplnil.

Síkela s ochrankou

Jako třetí ministr stojí v souvislost­i s vozovým parkem za zmínku ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Ten po příchodu do vlády věřil, že nebude mít napořád ochranku. Ta jej však vozí dodnes.

„Osobní ochrana byla panu ministrovi přidělena na základě usnesení minulé vlády. Pan ministr se zajímal v době svého nástupu o důvody jejího trvání. Bezpečnost­ní složky doporučily, aby si osobní ochranu ponechal, a pan ministr toto doporučení respektova­l,“řekl k tomu MF DNES zástupce mluvčího ministerst­va financí Marek Vošahlík.

A dodal: „Vzhledem k ruské agresi na Ukrajině se toto doporučení bezpečnost­ních složek nemění. V případě, že tyto důvody pominou, je pan ministr připraven požádat o zrušení usnesení vlády.“

Jedno vozidlo má pro vlastní účely a pro výkon funkce má vozidlo s řidičem.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia