MF DNES

Za střelbu v herně doživotí

-

OLOMOUC Třiasedmde­sátiletý Adolf Hlubik stráví podle včerejšího rozsudku zbytek života za mřížemi. Loni v květnu při loupežném přepadení postřelil do hlavy pracovnici olomoucké herny. Žena po téměř roce v nemocnici na následky zranění zemřela.

Muž si souhrnný trest za vraždu a nedovolené ozbrojován­í odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou, nezletilé dceři zastřelené má podle včerejšího verdiktu zaplatit odškodné milion korun a dalších 3,9 milionu má zaplatit zdravotní pojišťovně za výdaje spojené s desetiměsí­ční hospitaliz­ací postřelené. Rozsudek není pravomocný, muž si ponechal lhůtu na zvážení odvolání.

S kladivem na spoluvězně

Invalidní důchodce Adolf Hlubik strávil doposud ve vězení 48 let. Loni 20. května vstoupil do herny na olomoucké Masarykově třídě, poté podle obžaloby vytáhl revolver, namířil ho na pracovnici herny a se slovy „vážená, navalte dvacet tisíc, nebo jste mrtvá, to vám říkám já“žádal po ženě peníze.

Soudce Petr Sušil včera připomněl, že odsouzený se rodině oběti nikdy neomluvil. Podle znalců je Hlubikova resocializ­ace téměř vyloučená. Pří líčení uvedli, že u lidí takto vysokého věku se s podobně agresivním a impulzivní­m chováním nesetkávaj­í.

Obžalovaný byl od roku 1966 už třináctkrá­t soudně trestán, převážně pro násilnou činnost. V roce 1983 byl odsouzen k 21 letům vězení za to, že usmrtil kladivem spoluvězně ve Věznici Leopoldov. Na kontě má rovněž ozbrojené přepadení taxikáře, vyhrožován­í či pobodání nožem. Naposledy z vězení vyšel loni na začátku února. (zun)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia