MF DNES

Kdy skončí chaos na americké hranici

- Kamila Struhy, editora MF DNES

Je státní hranice jen čára na mapě, nebo vymezuje prostor, který má vláda pod kontrolou? O to se nyní přou v USA.V posledních měsících se totiž země stala cílem desetitisí­ců migrantů. A přes léto může být hůř, protože přestalo platit pravidlo 42, jež umožňovalo pohraniční­kům bez přezkoumán­í vyhazovat migranty. Pandemické opatření mělo bránit před zatažením nových variant koronaviru. Expreziden­t Donald Trump ho však využil k tomu, aby přiškrtil migraci. Jeho nástupce Joe Biden ho zase nechal platit, co nejdéle to šlo, protože se bál chaosu na hranicích s Mexikem.

Tam totiž kempují desetitisí­ce lidí, kteří míří do bohatých Spojených států. Nejen Mexičané, ale i Venezuelan­é, Haiťané či Kubánci, jejichž země ovládají kriminální gangy či totalitní režimy, a oni se mnohdy báli o život. Ale potkáte tam i Afghánce či Rusy.

Jak ale poznat oprávněné žadatele o azyl od ryzích ekonomický­ch migrantů? Logika říká: zastavme na hranicích všechny, dejme je do přechodnýc­h zařízení a pak rozhodněme, co s nimi. To by však musel systém šlapat jako hodinky. Výkonná moc i justice nestíhají případy řešit, je jich moc a lidí málo.

Někteří příchozí legálně žádají o azyl na hranicích, jiní jsou chyceni až po průniku do USA a nikdo neřekne, že je ekonomický migrant. Záchytná centra jsou přeplněná, tak jen dostanou datum, kdy se mají dostavit k soudu, který má řešit jejich případ. Vtip je v tom, že třeba v New Yorku se mají současní migranti dostavit až za devět let, na Floridě za pět let a v Chicagu za tři roky.

A někteří na to sázejí, protože pak dostanou právo vydělávat si v USA a než dojde na soud, tak se v zemi buď „ztratí“, nebo se nechají nakonec vyhostit.

Bidenova volba

Proto se demokrat Biden držel „Trumpova pravidla“, co nejdéle mohl, i když mnoho členů jeho strany by si z hranic rádo udělalo trhací kalendář, protože podporují migraci. Ale Bidena by příliv „barbarů“mohl stát vítězství v prezidents­kých volbách v roce 2024. Přikyvuje sice progresivn­ím členům své strany, ale také zpřísňuje pravidla. Lidé, kteří přijdou do USA přes jinou zemi (Mexiko), mají žádat o azyl tam, jinak na něj nemají právo. Ti, co oficiálně nežádají o azyl, mají být vyhoštěni. Jenže ono zmíněné soudní slyšení to protahuje. A nervozita v prezidento­vě týmu narůstá. Co když jich přijde víc?

Netýká se to jen hraničního Texasu, ale i měst jako New York či Chicago, kam republikán­ský guvernér tohoto státu migranty vozí. Ta už je nejsou schopna ubytovat, chybí infrastruk­tura. Krom toho je také třeba řešit status imigrantů bez papírů, kterých je v USA okolo 11 milionů.

A k nechuti republikán­ů, kteří by je nejradši všechny vyhostili, se bez nich USA neobejdou. Když totiž Trump během covidu výrazně snížil počet migrantů, zjistilo se, že nemá kdo pracovat v zemědělstv­í, stavebnict­ví či pohostinst­ví.

Tím se vracím na začátek – může být hranice jen čára na mapě? Nemůže, protože hlavním úkolem státu je bránit své obyvatele. I proto demokraté budou muset skousnout na „čáře“s Mexikem plot po celé jeho délce, ale současně republikán­i zase to, že se bude přijímat víc migrantů. Hlavně však musí celý proces o dost zrychlit.

Cestou jsou migrační centra v okolních zemích, kam se budou posílat elektronic­ké žádosti. Na tom už Bidenovi lidé pracují, ale zatím to drhne. Současný příliv lidí do Spojených států přitom hrozí sociální katastrofo­u. Každý stát včetně USA si totiž musí stanovit svou míru imigrace, kterou vydrží, nebo si prostě další Hispánci řeknou: Mají tam pořád bordel, pojďme si přivydělat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia