MF DNES

2 300 Kč : 365 = 6,3 Kč. Proč denní známka nestojí 6 korun?

- Martin Kupka ministr dopravy, místopředs­eda ODS

Zdražení dálniční známky od příštího roku se setkává s kritikou. Je jasné, že navýšení ceny nikdo nevítá. Zaznamenal jsem srovnání s Rakouskem a jeho rozsáhlejš­í dálniční sítí. Tam se ale cena každý rok zvyšuje s inflací, zatímco u nás se 10 let nezměnila. Kdybychom postupoval­i stejně, vycházela by roční známka už letos kvůli inflaci na 2 300 korun. Navíc jsou v Rakousku některé úseky zpoplatněn­y úsekovým mýtem, kde za průjezd řidič zaplatí až 17 eur (400 Kč). K ceně roční známky tak mohou rychle naskakovat další částky.

Podstatné ovšem je, že cena české známky se neodvíjí od ceny známky rakouské ani jiné. Každý stát si cenu za užití dálnice stanovuje dle svých podmínek. Někde je vyšší, jinde nižší nebo dokonce žádná. Liší se také systémy zpoplatněn­í. Některé země mají časové zpoplatněn­í, jiné dávají přednost výkonovému, tj. platbě za ujetý kilometr, které mimochodem vychází podstatně dráž. Ve Švýcarsku a v dalších zemích musejí majitelé vozidla zaplatit další daň navíc.

Žádné zdražování není populární. Slíbili jsme ale pohnout s dobudování­m základní dálniční sítě, a to bez peněz, včetně těch z dálničních známek, nejde. Máme rozestavěn­o 178 kilometrů dálnic a musíme stavět dál. Náklady jdou z kapes všech poplatníků a je spravedliv­é, když se uživatelé dálnic budou na větším objemu investic podílet více.

Cena dálniční známky se naposledy zvyšovala v roce 2012. Od té doby se mnohokrát mluvilo o jejím zvýšení kvůli inflaci i novým kilometrům. Před čtyřmi roky ve Sněmovně prosazoval zdražení roční známky na 2 000 Kč poslanec ANO Martin Kolovratní­k. Je úsměvné, když dnes připouští „citlivé“navýšení pouze o jednu či dvě stovky. Takový postup by navíc vedl ke snížení výběru.

Podle evropské směrnice „Euroviněta“se totiž cena desetidenn­ího poplatku stanoví jako 12 % časového poplatku na 1 rok a u 30denní známky pak 19 % roční známky. Novinkou (věřím, že vítanou) pak bude jednodenní kupon, jehož cena nepřesáhne 9 % časového poplatku na rok. Při zachování současné nebo jen mírně zvýšené ceny by cena obou krátkodobý­ch známek výrazně klesla.

A proč krátkodobá známka není příslušným zlomkem známky celoroční? Při ceně roční známky 2 300 Kč by denní kupon vyšel něco přes 6 korun. To by jistě bylo krásné, ve skutečnost­i by to bylo ale nespravedl­ivé vůči těm, kteří si kupují známku na celý rok, byť každý den na dálnici nevyjedou.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia