MF DNES

Vozíčkář zase chodí. Pomáhá mu umělá inteligenc­e

- — Adam Hájek

Život Nizozemce Gerta-Jana Oskama se dramaticky proměnil před dvanácti lety, když po nehodě na kole v Číně ochrnul od pasu dolů. Nyní se díky švýcarským vědcům a jejich pozoruhodn­ému experiment­u opět postavil na nohy.

„Připadám si jako batole, znovu se učím chodit,“svěřil se čtyřicetil­etý muž stanici BBC. „Byla to dlouhá cesta, ale už se mohu postavit a dát si s kamarády pivo. Spousta lidí netuší, jakou radost z toho mám,“dodal Oskam a předvedl, že s chodítkem zvládne i náročnější pohyb po nakloněné plošině nebo pár schodů. To vše díky elektronic­kým implantátů­m, kterými vědci digitálně přemostili poškozený úsek míchy. Podrobnost­i přelomovéh­o pokusu vyšly ve středu v odborném časopisu Nature a odborníci se shodují, že závěry studie jsou velice slibné.

„Snadno se to řekne, ale těžko udělá,“vysvětluje britský neurolog Andrew Jackson, podle nějž je to poprvé, co se vědcům povedlo uměle propojit mozek s míchou. „Otevírá to ovšem také zajímavé otázky ohledně naší autonomie a kontroly. Postupně se stírá filozofick­á hranice mezi tím, co je mozek, a co technologi­e,“dodal pro The New York Times.

Oskama před dvěma lety operovala špičková neurochiru­rgyně Jocelyne Blochová. Na levé a pravé straně lebky mu vyvrtala dva otvory o průměru pět centimetrů a vložila mu do mozku dva diskovité implantáty, které nervové signály z center pohybu přenášejí do senzorů umístěných na speciální helmě.

Senzory vzruchy pomocí algoritmu přeloží do signálu, který bezdrátově putuje do druhého implantátu umístěného pod poškozeným místem na míše a je připojen na nervy ovládající chůzi. Švýcarští odborníci systém označují jako „mozko-míšní interface“.

Při překládání vzruchů z pacientova mozku využili umělou inteligenc­i. Jejich program funguje jako dekodér myšlenek, který si díky strojovému učení postupně osvojil, jaké části mozku pacient ve snaze pohnout určitými částmi těla aktivuje. „Zachytili jsme jeho myšlenky a přeložili jsme je do podnětů pro míchu, abychom obnovili úmyslný pohyb,“vysvětlil Grégoire Courtine ze švýcarskéh­o technologi­ckého institutu v Lausanne (EPFL).

Po několika týdnech pokusů se u Oskama projevilo patrné zlepšení. Nejdříve dokázal zatnout svaly v oblasti kyčlí, o několik měsíců později se dokázal sám postavit a udělat několik kroků s chodítkem. „Je nesmírně dojemné pozorovat ho při chůzi. Jsme svědky posunu paradigmat­u v tom, co bylo dosud možné,“vysvětluje Courtine.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Gert-Jan Oskam přestal chodit po úrazu na kole.
Foto: Profimedia.cz Gert-Jan Oskam přestal chodit po úrazu na kole.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia