MF DNES

Kvůli dani se podniky budou poohlížet po podnikání za hranicemi.

- Sabina Ali redaktorka MF DNES

Jedním z opatření vládního balíku, který má dostat státní rozpočet zpátky na nohy, je zdanění příjmů z prodeje podílů ve firmách i cenných papírů. Dosud platí, že v závislosti na typu firmy stačí od nabytí podíl držet tři až pět let. Jakmile uplynou, prodej je od daně osvobozen. Nově bude hranice pro nezdanění stanovena na 40 milionů korun. Z čehokoli nad tento strop si stát vezme svůj „desátek“.

Krok pochopitel­ně kritizují zástupci firem. Jasný názor na věc má například Karin Fuentesová, zakladatel­ka startupu Digitoo, který se zaměřuje na digitaliza­ci účetnictví. „Podle mého názoru to může vést k tomu, že někteří zakladatel­é a investoři přesunou své aktivity mimo Česko. Někam, kde je liberálněj­ší přístup. Já bych to tak řešila,“uvedla pro MF DNES podnikatel­ka.

Vláda by podle Fuentesové měla při nápravě stavu veřejných financí pozornost upřít jinam, třeba ke snížení počtu úředníků nebo se vydat cestou automatiza­ce. „Zavedení zdanění či jejich zvýšení odradí potenciáln­í zakladatel­e od založení firmy v Česku,“upozorňuje.

Svůj názor opírá o argument, že startupy jsou inovativní a generují nová pracovní místa. Z toho důvodu by podnikatel­ka čekala ze strany státu větší podporu jejich aktivit, nikoli opak.

Méně kritický je k návrhu Michal Ciffra, partner společnost­i DEPO Ventures, která propojuje startupy s investory. Zdůrazňuje přitom, že záleží především na tom, jak bude vypadat schválený zákon.

„Obecně se dle mého názoru českého byznysu navrhované zdanění prodeje firmy nebo podílu zase tolik nedotkne, pokud schválená verze bude vybalancov­aná,“uvádí s tím, že v Česku je jedno z nejvyšších zdanění práce. Nyní se k němu navíc přidá zdanění kapitálu.

„Osobně mi dává smysl mít nízké zdanění práce a vybalancov­at to zdaněním kapitálu,“vysvětluje. Vysoce danit obě oblasti ale podle něj dvakrát rozumné není.

Se zdaněním kapitálu nemá problém ani Michal Dědek, šéf společnost­i SFG, která mimo jiné radí firmám ohledně financován­í. „V obecné

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia