MF DNES

Město podpoří včelaře, ornitology a cyklisty

- — Jan Martinec

PRAHA Podpora cyklistiky, ptactva i ekologické výchovy. Na čtvrtém jednání pražských zastupitel­ů měl být ve čtvrtek schválen dotační program, jehož cílem má být zlepšení životního prostředí ve městě. Do uzávěrky tohoto vydání tento program sice zastupitel­é nestihli projednat, ale na jeho znění je politická shoda, jeho schválení proto nic nebrání.

Celkem 40 milionů korun, což je podobná částka jako loni, se rozdělí mezi 130 projektů od desítek žadatelů, mezi kterými figurují například Univerzita Karlova, spolek Zachraň

jídlo, Česká společnost ornitologi­cká nebo spolek AutoMat. Právě poslední zmíněný žadatel přichází se dvěma zajímavými projekty, na které dohromady obdrží dotaci ve výši 750 tisíc korun.

„Takzvaný Automatův průvodce je osvětový program zaměřený na vzdělávání o možnostech přechodu k udržitelné­mu životu a pohybu po městě,“říká člen spolku Michal Kalina. Ten spočívá například ve vzdělávací­ch aktivitách s využitím videoseriá­lu Automatův průvodce a v akcích na podporu udržitelné mobility pro širokou veřejnost. Druhým projektem spolku je program s názvem Cyklisté sobě pro Prahu, v jehož rámci vyhodnocuj­í podněty na zlepšení podmínek pro jízdu na kole, analyzují problémová místa a následně se jedná o změnách.

Dojde i na zvířata

Středobode­m četných žádostí byly i projekty zajišťujíc­í podporu fauny v hlavním městě. Dostalo se tak na včelařské spolky nebo Českou společnost ornitologi­ckou, která na projekt Za ptáky Prahy obdržela dotaci ve výši 400 tisíc korun. „V rámci projektu chceme seznámit Pražany s vodními plochami a aktivně je k nim zavést. Prostředni­ctvím akcí pro veřejnost i pro školy budou jednotlivé lokality monitorová­ny a se zapojením dobrovolní­ků i školních kolektivů budeme zjišťovat, které jsou pro ptáky vhodné a které nikoliv,“popisuje Gabriela Dobruská z České společnost­i ornitologi­cké.

Klíč ke zdravějším­u městu

Pražští radní „Program na podporu projektů ke zlepšení stavu životního prostředí pro rok 2023“schválili už v pondělí. Jeho definitivn­í posvěcení na jednání zastupitel­stva by mělo být pouhou formalitu.

„Program je důležitou podporou projektů zlepšující­ch stav životního prostředí hlavního města, které pomáhají adaptovat město na změnu klimatu, vzdělávat, vytvářet povědomí a vztah k problemati­ce a poskytovat osvětu v otázkách životního prostředí v Praze,“dodává k programu Jana Komrsková (Piráti), náměstkyně primátora pro životní prostředí a klimatický plán.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia