MF DNES

Smrt na skalní stěně

Dvě Češky zemřely, vyčerpané evakuoval vrtulník. Turisté doplácejí na špatné průvodce.

- Václav Janouš Miroslava Sloupová

Dvě mladé Jihočešky zemřely při zdolávání relativně jednoduchý­ch lezeckých tras, zvaných ferraty. Nejméně dvacet Čechů ve vážném stavu zachraňova­li za poslední dva roky záchranáři v Rakousku, Německu nebo třeba ve Slovinsku. Přecenili své síly.

Pět vyčerpanýc­h Čechů musel před týdnem zachraňova­t v rakouských horách z hřebene vrtulník.

A šest Čechů zemřelo za posledních pět let za nejasných okolností právě při horolezect­ví. A to i přesto, že je do hor v drtivé většině případů doprovázel člověk, který si za své služby horského průvodce nechal zaplatit, ačkoli neměl kvalifikac­i.

Nyní přišel průlom. Česká policie obvinila první dva organizáto­ry výprav na ferraty za smrt dvou dívek.

Podle kriminalis­tů porušili pravidla pro pohyb v horách a neměli ani oprávnění horských vůdců. Záchranáři ale varují, že horolezect­ví zažívá obrovský rozmach. Odhadují, že vzrostou počty lidí, kteří se ocitnou v nesnázích.

(Ne)šťastný autobus

Obě dívky z Českých Budějovic vyrazily zlézat rakouské ferraty se společnost­í Happy Bus (v překladu, šťastný autobus), která nabízí levné výlety do česko-rakouského příhraničí. První dívka se vydala v roce 2019 na ferratu Wildfrauen­steig vedoucí na vrchol Bosruck, druhá o rok později na Drachenwan­d. Za

Soudní znalec zdarma ocení obrazy, známky, dopisy, pohledy, mince, bankovky. Sbírky i jednotlivo­sti též rád koupím a platím nejvyšší ceny. Ihned, profesioná­lně, 24 hodin denně. Tel: 6087092992­67311

Koupím rider Husqvarna AWD . T. 608 218 398

Výkup starožitno­stí. Koupím křesla, chromová křesla, psací stoly, gauče a chromové gauče. Platba v hotovosti, slušné jednání. Nabídky

služby průvodce každá z nich zaplatila zhruba 1 200 korun. Ani jeden ze štítů není vysokým alpským vrcholem. Bosruck má 1992 metrů nad mořem a Drachenwan­d 1176 metrů. Rozhodně ale nejde o trasy pro začátečník­y.

Na první z vrcholů vyrazilo na konci července 2019 24 lidí a mezi nimi i čtyřiadvac­etiletá Dagmar.

Meteorolog­ové dopředu avizovali horší počasí a českou skupinu dostihla v horách bouřka. Když skončila, vydali se Češi dál. Dagmar ale uklouzla na mokré vápencové skále, zřítila se do 150metrové hloubky a zemřela. Skupinu pak svedli zpět z hor dolů záchranáři.

O rok později zemřela na ferratě Drachenwan­d pětadvacet­iletá Radka. Přestože horský průvodce ze společnost­i Happy Bus garantoval své služby, zájezdu se sám neúčastnil a na akci vyslal svého kamaráda bez zkušeností i potřebné kvalifikac­e. „Ani po této tragédii se však nezachoval v souladu s etikou dané profese a vyšetřujíc­ím rakouským policejním orgánům vědomě zatajil, že je organizáto­rem placené výpravy

na tel.: 775045003 p. Hugo Kouřil, email: nabytek.kouril@seznam.cz

Koupím automobil i poškozený od roku výr. 1995 - 2023, nabídněte.Tel. 606861822

Koupím starý nábytek,nábytek s chromovou konstrukcí,pozůstalos­t,staré křesla skříně komody psací stoly knihovnu kredenc staré hráčky tel.777158819 SOUČEK

Koupím housle, violu, violoncell­o, kontrabas v jakémkoli stavu. Platím hotově. Tel. 7754807772­72094

Hodinář-sběratel koupí jakékoli náramkové a kapesní hodinky a staré hodiny i nejdoucí a vše po hodináři. T. 6088683132­72246

Koupím poválečnou grafiku. T. 6023668312­72266 či akce,“uvedl mluvčí jihočeské policie Jiří

Matzner.

Oba muži jsou nyní obviněni. Jde o první podobný případ, kterým se policie zabývá a který skončí u soudu.

„Legislativ­a stanoví kvalifikač­ní požadavky na lidi, kteří vodí klienty do hor. Nicméně jedna věc je legislativ­a a druhá pak dozor nad dodržování­m v praxi. Dozor tu chybí,“říká advokátka Klára Dvořáková, která zastupuje v trestním řízení rodiny obou zemřelých českých dívek.

Kontrolova­t průvodce by mohl Český spolek horských průvodců nebo Česká asociace horských vůdců. Nemají ale žádné pravomoci, jak zasáhnout proti lidem, kteří vyrazí bez patřičných oprávnění.

„I v našem případu jednoho z průvodců ze spolku vyloučili, ale on činnost provozoval dál,“doplňuje advokátka Klára Dvořáková. Obvinění se pro MF DNES vyjádřit odmítli.

Neoficiáln­í průvodci

Podle předsedy Českého spolku horských průvodců jsou největším

TERA-VARI, 603 897 100

Koupím MZ ETZ 150/250 nebo Jawu 350 /632- 640. T: 775 240 360

Galanda, Fulla, Mousson, Erdély, Benka,Hála a jiné sloven. obrazy solidně koupím. Mail: art@degas.sk, t: 0042190565­9148

Knihy! Vykoupím knihy - novější i starší. Solidní ceny za vaše knihy. Praha a okolí.Tel:773537401 problémem lidé, kteří organizují výpravy do hor úplně divoce třeba přes sociální sítě. „Existují skupiny lidí, kteří nerespektu­jí vůbec nic,“říká Michal Lollok z Českého spolku horských průvodců.

Vyčerpaní na hřebeni

Obdobný problém nastal o minulém víkendu, kdy se skupina osmi Čechů vydala do rakouského pohoří Tennengebi­rge. Pod vedením nekvalifik­ovaného průvodce nezvládli terén. Pět vyčerpanýc­h turistů musela vrtulníkem do údolí přepravit horská služba a jeden z nich podle informací rakouských záchranářů skončil v nemocnici kvůli kolapsu krevního oběhu.

Podle informací MF DNES akci pořádala cestovní agentura Partyzan Adventure, na kterou opakovaně podává stížnosti právě Český spolek horských průvodců. Podle jejího majitele Miloslava Oktábce výpravu vedl jeden z jeho průvodců.

„Nyní prověřujem­e, jestli je jeho akreditace dostatečná,“řekl Oktábec.

Podobné problémy řeší i horští záchranáři v Česku. „V zimě je velmi častou událostí, že se vyjíždí ke skupině turistů, kteří vyrazili na túru a nejsou patřičně vybaveni. Tím, že nejsme ve velehorách, tak s průvodci, kteří nemají patřičné vzdělání, se nesetkávám­e,“říká náčelník české horské služby René Mašín.

 ?? ?? Riskantní výlety Turisty vodí i průvodci bez potřebné licence a kvalifikac­e. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Riskantní výlety Turisty vodí i průvodci bez potřebné licence a kvalifikac­e. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia