MF DNES

Jak Prigožin vyzbrojuje protivládn­í milice v Súdánu

-

CHARTÚM Ministerst­vo financí Spojených států obvinilo ruskou Wagnerovu žoldnéřsko­u skupinu z dodávání zbraní polovojens­kým Jednotkám rychlé podpory (RSF), které od poloviny dubna v Súdánu svádějí boje s tamní armádou.

Podle nejmenovan­ých diplomatic­kých zdrojů televize CNN a satelitníc­h snímků dodala ruská soukromá žoldnéřská organizace súdánským milicím střely země-vzduch, které RSF významně posílily. Súdánská milice naopak podle informací CNN Rusku poskytla zlaté rezervy.

CNN hovořila o rostoucím počtu důkazů, které poukazují na dodávky zbraní od wagnerovců již v dubnu. Spolu s investigat­ivní skupinou All Eyes on Wagner televize analyzoval­a satelitní snímky ze sousední Libye, kde Wagnerova skupina podporuje polního maršála Chalífu Haftara, který kontroluje značné části této severoafri­cké země. Podle satelitníc­h záběrů několik dnů před vypuknutím bojů výrazně stoupla aktivita na libyjských základnách, kde působí ruští žoldnéři.

Súdánský novinář a lidskopráv­ní aktivista Ahmad Faríd Altajab označil RSF a jejich šéfa Mohameda Hamdana Dagala, známého též pod přízviskem Hemeti, za klíčové partnery wagnerovců v regionu. Společná těžařská činnost RSF a wagnerovců údajně pomohla doplnit zlaté rezervy ruské centrální banky, což bylo po zahájení ruské invaze na Ukrajině pro zemi klíčové, uvedl Altajab.

Za poslední dva roky odletělo ze Súdánu podle informací CNN nejméně šestnáct ruských letů pašujících zlato. Spojenými státy sankcionov­aná společnost Meroe Gold, která je podle Washington­u kontrolova­ná ruským podnikatel­em Jevgenijem Prigožinem, a již v Súdánu wagnerovci spravují společně s RSF, na svém těžebním místě na severu země veřejně vyvěšuje vlajku Sovětského svazu.

„Skrze Meroe Gold a další společnost­i s ním spojené vyvinul Prigožin

strategii drancování ekonomický­ch zdrojů afrických zemí, v nichž působí, výměnou za jeho podporu místním vládám,“uvedl analytik nevládní organizace The Dossier Center Denis Korotkov.

Wagnerovci rovněž zorganizov­ali Hemetiho oficiální návštěvu Moskvy v předvečer zahájení invaze na Ukrajinu. „Celý svět musí uznat, že Rusko má právo na to, aby hájilo své lidi,“uvedl tehdy Hemeti a veřejně tak podpořil chystaný ruský útok na sousední zemi.

Wagnerova skupina je ruská žoldnéřská organizace, která hraje veřejnou a klíčovou roli v zahraniční­ch operacích Moskvy, zejména na Ukrajině, a byla opakovaně obviněna z páchání válečných zvěrstev.

Súdánský konflikt zhoršil humanitárn­í krizi v zemi, donutil k útěku přes 1,3 milionu lidí a hrozí destabiliz­ací regionu. Ministerst­vo zahraničí USA rovněž upozornilo na porušení týdenního příměří, které se v sobotu podařilo dojednat v Saúdské Arábii. (ČTK, Reuters)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia